.

. Zdroj: Profimedia.cz

7 vlivných žen světové módy a jejich dcery. Která kráčí v matčiných šlépějích?

Jejich matky se pohybují v nejvyšších patrech módního světa a ony samy mnohdy vyrůstaly v prostředí módních přehlídek a kampaní. Kdo jsou dcery slavných modelek, návrhářek a módních ikon? Seznamte se!

Anna Wintour a Bee Shaffer

Šéfredaktorka americké mutace Vogue Anna Wintour působí natolik nepřístupně, že člověka ani nenapadne představovat si ji jako matku. Ona má přitom z bývalého manželství s profesorem Davidem Shafferem dvě děti, syna Charlese a dceru Bee. Dvaatřicetiletá Bee po matce sice podědila její pověstnou přísnou noblesu, ale jejím oborem je film, konkrétně produkce. Pozoruhodné však je, za koho se před dvěma lety provdala – za filmového režiséra Francesca Carrozziniho, jehož matkou byla před čtyřmi lety zesnulá Franca Sozzani. A Franca Sozzani nebyla nikým jiným než legendární šéfredaktorkou Vogue Italia (vládla jí stejně jako Anna Wintour od roku 1988).

Anna Wintour s dcerou Bee Shaffer
Anna Wintour s dcerou Bee Shaffer | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 2 / 7

Maria Grazia Chuiri a Rachele Regini

„Můj styl je jednoduchý, v podstatě nosím jen Dior,“ pronáší cool dívka v krátkém seriálu francouzské edice Vogue Une Fille, Un Style, který představuje stylové Pařížanky. Z úst kohokoli jiného by to znělo provokativně, nadřazeně a vychloubačně, ale Rachele si to může dovolit – její matkou je totiž Maria Grazia Chiuri, velmi respektovaná návrhářka módního domu Dior. Třiadvacetiletá Rachele vyrůstala v Římě, ale žije stejně jako její matka v Paříži. Má magisterský titul z londýnské univerzity Goldsmith a v současné době dokončuje doktorát v oboru gender studies. V Dioru díky tomu získala pozici kulturní poradkyně, právě jejím přičiněním se už několik let filozofie módního domu přiklání k modernímu feminismu („We Should All Be Feminist“).

Maria Grazia Chiurri s dcerou
Maria Grazia Chiurri s dcerou | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 7

Inès de La Fressange, Nine a Violette d’Urso

Že má francouzská módní ikona, bývalá modelka a múza Karla Lagerfelda stejně stylovou mladší kopii, víme už od dob, kdy u nás vyšla její kultovní kniha Se šarmem Pařížanky. V kapitolách o základech šatníku totiž Inès dokazuje, že určité nadčasové kousky může nosit jak ona sama, tak její dcera Nine. Té tehdy bylo sedmnáct, dnes je jí šestadvacet a své matce je dnes díky krátkému sestřihu podobná ještě víc. A ano, také se dala na modeling.

Nine má ještě o pět let mladší sestru Violette, která má k módě rovněž blízko – obě dívky, jejichž otcem je italský byznysmen Luigi d’Urso, už od dětství doprovázely matku na přehlídky Chanel Haute Couture a Karl Lagerfeld byl pro ně něco jako strýček. Violette dokonce před pár lety požádal, aby hostovala na jeho haute couture přehlídce (a jako jediné jí přitom dovolil mít na sobě tenisky).

Ines de la Fressange s dcerou Nine
Ines de la Fressange s dcerou Nine | Zdroj: Profimedia.cz

Ines de la Fressange s dcerou Violette
Ines de la Fressange s dcerou Violette | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 7

Kate Moss a Lila Grace Moss

Čas od času, když se v modelingu objeví zajímavá nová tvář, mívají agenti či média tendenci přirovnávat ji ke Kate Moss. „Nová Kate Moss“ je zkrátka zaklínadlo, které funguje. Jenže britská módní ikona je jen jedna a nadto má svou vlastní kopii doma. Je jí šestnáctiletá dcera Lila Grace, kterou má Kate s Jeffersonem Hackem, majitelem nezávislé mediální společnosti Dazed Media. Ačkoli Lila není přesnou kopií své slavné matky, má také něco z táty, dveře do světa světa modelingu má otevřené a vchází do nich skrze modelingovou agenturu Kate Moss Agency, kterou si její slavná matka založila. Na přehlídky to asi stačit nebude (měří jen 167 cm), ale tvář má Lila rozhodně zajímavou.

Kate Moss s dcerou Lilou Grace
Kate Moss s dcerou Lilou Grace | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 5 / 7

Carolina Herrera, Carolina Herrera de Báez a Patricia Herrera Lansing

Jednaosmdesátiletá návrhářka venezuelského původu Carolina Herrera je sice dva roky „v důchodu“ (na její místo nastoupil kreativní ředitel Wes Gordon), nicméně pokračující vliv má i díky dvěma nejmladším dcerám (celkem má čtyři, dvě z prvního a dvě z druhého manželství), které se v rodinném impériu uchytily. Starší Carolina Herrera de Báez (loni oslavila padesátku) žije v Madridu, odkud řídí sekci parfémů a vůní Carolina Herrera. A nejmladší Patricia Herrera Lansing zakořenila v New Yorku a ve firmě pracuje jako kreativní konzultantka.

Sestry prý kromě genů sdílejí i vkus. „Dvakrát ročně s Patricií a našimi rodinami jezdíme na dovolenou a pokaždé z kufru vybalíme stejné věci,“ prozradila Carolina magazínu Harper's Bazaar. Jediné, v čem se neshodnou, jsou šaty s balonovou sukní, které jsou typickým prvkem tvorby jejich matky. „Zatímco ona v nich vypadá skvěle, já si připadám jako mravenec,“ směje se Carolina.

Carolina Herrera s dcerami
Carolina Herrera s dcerami | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 6 / 7

Cindy Crawford a Kaia Gerber

Jestli si někdo zajistil nesmrtelnost v modelingu, pak je to Cindy Crawford, která do tohoto světa před dvěma a půl lety vyslala svou tehdy šestnáctiletou dceru Kaiu. Kaia totiž po matce podědila výšku i exkluzivní vzhled, a tak bylo o její kariéře prakticky rozhodnuto už ve chvíli, kdy se z roztomile buclatého dítěte přeměnila v teenagerku „samá ruka samá noha“. Kaia debutovala na fashion weeku v New Yorku a už o rok a půl později si z British Fashion Awards odnášela cenu Modelka roku 2018. Někdo může namítnout, že jde o protekci, těžko ale může pochybovat, že Kaia mezi světovou modelingovou elitu patří. Kromě toho už si buduje vlastní image – nedávno se zbavila typické hřívy à la Cindy a nosí krátké uhlazené mikádo. Na Instagramu ji nadto sleduje na 5,4 milionu fanoušků, takže je dost možné, že mladší generace si dnes spíš googluje „kdo je matka Kaiy Gerber“.

Cindy Crawford s dcerou Kaiou Gerber
Cindy Crawford s dcerou Kaiou Gerber | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 7 / 7

Donna Karan a Gabby Karan de Felice

Donna Karan a její jediná dcera Gabby Karan de Felice vypadají bez přehánění jako sestry. Jsou si tak podobné, že je někdy těžké je od sebe rozeznat. Přesto se jablko zakutálelo trochu dál, alespoň co se týče volby povolání. Zatímco Donnu Karan známe jako jednu z nejvlivnějších módních návrhářek historie, která světu dala třeba minimalistický koncept sedmi kusů oblečení, její dcera se zhlédla v gastronomii. Obě ale spojuje New York, Donna Karan zde v roce 1984 se svým tehdejším mužem založila slavnou módní značku, zatímco Gabby zde se svým italským manželem otevřela restauraci Tutto Il Giorno.

Obě dámy spojuje ještě něco a tím je životní filozofie. Poté, co Donna Karan v roce 2015 prodala svou firmu skupině LVMH (dnes je součástí skupiny G-III.), založila si Urban Zen – lifestylovou značku, která vyznává minimalismus a etický přístup (koupíte zde jednoduché oblečení od Donny, ale třeba i nábytek z Bali nebo dekor z Haiti na podporu rozvoje země). A hádejte, čím je vybavena restaurace její dcery?

.
. | Zdroj: Profimedia.cz