.

. Zdroj: Profimedia.cz

Velkolepé loučení s Gaultierem: Nechyběla rakev ani nafukovací panna

Jen krátce poté, co Jean Paul Gaultier oznámil svůj odchod z čela své značky, se v Paříži konala jeho poslední haute couture přehlídka. A bylo to loučení vskutku stylové a velkolepé.

Říká se, že je umění odejít včas. Legendární francouzský návrhář Jean Paul Gaultier, kterého si navždy budeme spojovat s pruhovanými triky a saky, ale také s Madonninou skandálně kuželovou podprsenkou, kterou navrhl v roce 1990 pro její turné Blond Ambition, se loučí po padesáti letech kariéry.

Poslední módní show se konala tuto středu v rámci haute couture týdne módy v pařížském divadle Théâtre du Châtelet a nechyběla zde řada Gaultierových přátel – podpořit ho přišly třeba Eva Herzigová s Carlou Bruni, módní ikony Inès de la Fressange a Jeanne Damas, návrháři Christian Louboutin, Pierre Cardin a Christian Lacroix nebo zpěváci Mika a Boy George.

Jak se dalo očekávat, poslední haute couture přehlídka byla především spektakulárním průřezem návrhářovy tvorby. Připomněl své legendární korzety, ikonické modro-bílé námořnické proužky, které dokázal zakomponovat i do večerních šatů, a nechyběla ani hravá punková dekonstrukce střihu, kterou Gaultier v módě reprezentuje podobně jako Alexander McQueen nebo Vivienne Westwood – typické jsou pro něj šaty tvořené z pásků nebo kravat, obručové konstrukce na kabátech a podobně.

Molo se pro ten večer stalo pódiem a modelky v čele s Irinou Shayk, Gigi a Bellou Hadid, Winnie Harlow, Karen Elson, Annou Cleveland nebo Yasmin Le Bon herečkami. Přehlídka byla spíše fantaskní performancí, hned na začátku se zde objevila černá rakev s dvěma kuželovými hroty, ze které vyšla první modelka oděná do bílých krajkových šatů s balonovými rukávy.

Karlie Kloss se zde prošla ve svatebních šatech z bublinkové fólie. Dojem burleskní show stvrdila i přítomnost té nejslavnější z oboru – Dity Von Teese. Nezapomenutelným teatrálním kouskem byla také kreace od umělkyně, která si říká Pandemonia a pro Gaultiera stvořila kostým v podobě nafukovací panny – samozřejmě s kuželovou podprsenkou.

Velkolepá show zabrala pětačtyřicet minut, vystřídalo se při ní na 200 modelů a několik živých hudebních vystoupení. Vrcholila samozřejmě příchodem Jeana Paula, který i když v sedmašedesáti ukončuje kariéru návrháře, v srdcích všech zůstane navěky jako l’enfant terrible světové módy, sympatickým a provokativním umělcem, který se nebál posouvat její hranice. A mimochodem, do úplného důchodu se prý nechystá. Jen má v plánu jiné projekty, o kterých nás bude brzy informovat. Tak to se těšíme!