Oribe Bright Blonde šampon pro krásné barvené vlasy, od 1295 Kč

Oribe Bright Blonde šampon pro krásné barvené vlasy, od 1295 Kč Zdroj: Bomtom Beauty

Lee Stafford Bleach Blondes šampon pro blond vlasy neutralizující žluté tóny, od 400 Kč.
Maria Nila Sheer Silver šampon neutralizující žluté tóny, od 580 Kč.
Kérastase Résistance Bain Extentioniste šampon pro podporu růstu vlasů, od 610 Kč.
L’Oréal Professionnel Serie Expert Silver stříbrný šampon neutralizující žluté tóny, od 524 Kč.
Redken Extreme Bleach Recovery regenerační šampon pro zesvětlené nebo melírované vlasy, od 579 Kč.
16
Fotogalerie

Zaměřeno na blondýnky: 5 tipů pro extra péči o platinovou hřívu

Každé vlasy si zaslouží péči, ale ty blond ji vyloženě potřebují, mají-li být krásné, zdravé a vyživené. Toužíte po platinové hřívě? Anebo už ji máte, ale trápí vás suché lokny a žlutý nádech? Pak se vám následující, na vlastní háro vyzkoušené rady budou hodit.

Platinová hříva je statement. Nesluší úplně každému, ale když vám sedne, zaručí vám křehký vílí vzhled, který ale jen s trochou rudé rtěnky nebo černých linek vmžiku proměníte v rebelský look s rockovým puncem. Velmi světle blond vlasy jsou edgy, jsou cool, jsou módní. A pokud jste se s nimi nenarodili, taky sakra náročné na údržbu.

TIP NA VIDEO: Tohle budou nejvíc trendy účesy roku 2022

Video placeholde

Už samotná výroba platinové hřívy vyžaduje několikanásobné intenzivní odbarvení a následné tónování. Je nasnadě, že takové úkony dokážou rozhodit i hodně silné vlasy. Při přechodu na platinovou se tak raději vždy svěřte do rukou profesionála.

Návštěvou salonu a pravidelným dobarvováním odrostů ale práce s blond vlasy nekončí. Toner, který jim propůjčuje stylovost, se totiž rychle vymyje. Vlasy pak mají tendenci žloutnout, někdy i zelenat. Navíc potřebují pravidelné boostery v podobě vhodných kosmetických produktů, které jim dodají, co jim po silném chemickém zásahu, jakým odbarvování rozhodně je, chybí.

Jak se správně starat o odbarvené vlasy? To se dozvíte v dalších kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 6

Silver šampon je základ

Naprostým základem v péči o odbarvené blond vlasy je silver neboli stříbrný šampon. Jeho princip spočívá v obsahu fialového pigmentu, který na vaší hřívě umí neutralizovat právě ony nevzhledné žluté tóny. Chcete-li zachovat chladný nádech vaší koruny, pak se bez něj neobejdete. Ale pozor! Kvalitním silverům stačí na vlasech jen pár minut, a pokud je necháte působit déle, můžete snadno skončit s fialovým účesem. Při takové nehodě nicméně fialová zpravidla zmizí už při dalším mytí.

Na trhu je velké množství stříbrných šamponů. Nepleťte si je s přípravky, které na etiketě hlásají, že jsou určené pro blond vlasy. I ty jistě mají své využití, ale bývají jen lehce nafialovělé. Tónovací silver šampon musí mít tmavě fialovou barvu a středně hutnou konzistenci. A když už jsme u toho, při rozhodování se mezi různými hustotami šamponu zohledněte typ svých vlasů. Například velmi dobrý L’Oréal Professionnel Serie Expert SilverShampoos obsahem horčíku je opravdu silný, ale má tendenci vlasy vysušovat, proto ho využijí majitelky silných a hustých vlasů. Pro blondýny s jemnější hřívou mohu doporučit mého osobního favorita – Lee Stafford Bleach Blondes šampon, který je i cenově dostupný.

TIP: Jste-li přírodní blondýnka a chcete-li svým vlasům dodat chladný nádech, i vy můžete tónovací silver šampon využít, dvojnásob ale platí, že s ním musíte zacházet opatrně. Zmiňovaná značka Lee Stafford pak nabízí i jemnější tónovací fialový šampon určený právě pro Natural Blondes a stejně tak tónovací šampon Ice White, který obsahuje modrý pigment a umí neutralizovat oranžové záblesky.

Pokračování 3 / 6

Regenerace poškozených vlasů

Hlavním úkolem stříbrného šamponu je vaše vlasy natónovat. Ony ale potřebují mnohem víc než to. Pokud si vlasy myjete jedenkrát týdně, silver vám stačí používat jednou, maximálně dvakrát do měsíce. Při ostatních mytích se zaměřte na regeneraci, hydrataci a výživu.

Vaše vlasy jsou po zásahu peroxidem oslabené. Potřebují zvenčí dodat vše, co ztratily, aby se nelámaly a měly krásný lesk. Osobně doporučuji zainvestovat nejen do kondicionéru, ale i do šamponu. Zatímco šampon vlasy otevírá a dokáže tak proniknout dovnitř, kondicionér v nich živiny naopak uzamyká a obaluje je ochrannou vrstvou.

Mně se ze všech šamponů střední cenové kategorie nejvíce osvědčily ty od Kérastase. Konkrétně nedám dopustit na řadu Resistance Bain Extentioniste pro regeneraci a podporu růstu vlasů. Šampon obsahuje kreatin a ceramidy, které hloubkově posilují vlasové vlákno, lipidy, které pomáhají regenerovat pokožku hlavy a ochranný taurin. Na středně dlouhou hřívu stačí jen malé množství šamponu a už po prvním použití jsou vlasy viditelně pevnější.

Pokud máte po barvení opravdu výrazně suché, krepaté vlasy bez lesku, od stejné značky mohu doporučit šampon z řady Densifique Bain Densité. V něm najdete kyselinu hyaluronovou pro hydrataci a zvýšení odolnosti, ceramidy a gluko-peptidy, které kompenzují nepravidelnosti ve struktuře vlasu. Mezi kondicionéry u mě vede Goldwell Dualsenses Rich Repair, který je zlatý v poměru cena/výkon.

Pokračování 4 / 6

(Nejen) tónovací masky

Kondicionér je sice nezbytnost při každém mytí, sílu proniknout opravdu do hloubky hodně poškozených vlasů ovšem nemá. Na to je potřeba maska, vedle silver šamponu další naprosto zásadní věc pro blondýnky.

Asi nespočítám, kolik masek už jsem v životě vyzkoušela. Jednu dobu jsem si vyráběla i domácí masky z jogurtu, banánu, medu a dalších dobrot. Dělala jsem si také zábaly z kokosového oleje, což se ukázalo jako jedna z největších chyb a nejhorších věcí, co můžete svým vlasům udělat (kokosový olej vlasy neprodyšně obalí, nepustí do nich žádnou výživu a ještě je zatíží, takže mohou začít vypadávat).

Většina masek má takové složení, že máte bezprostředně po použití pocit vyživené hřívy. Ta je lesklá, poddajná a voňavá. Ale nevydrží to. První a dosud jediná maska, u které mám pocit skutečně hloubkového účinku, je Alterna Caviar Anti-Aging Replenishing Moisture Masque. Tato hydratační maska obsahuje výtažek z kaviáru, který je bohatý na obsah omega-3 mastných kyselin, a tak obnovuje ve vlasech vlhkost a přispívá k lesku a pružnosti. Zároveň v ní najdete posilující a ochranný panthenol, směs antioxidantů a extrakt z mořských rostlin, který zajistí regeneraci. Zkusit můžete také masku Alterna Caviar Anti-Aging Restructuring Bond Repair, která posiluje a vyhlazuje vlasová vlákna.

TIP: Mojí oblíbenou maskou je také stříbrná tónovací a vyživující maska švédské značky Maria Nila, která je zcela veganská a netestuje na zvířatech. Stejně jako silver šampon umí tato maska neutralizovat žluté odlesky, a navíc je pečující. Je to tedy příjemná alternativa k silveru, která zabije dvě mouchy jednou ranou. Maria Nila vyrábí celou řadu tónovacích masek bez permanentních pigmentů. S jejich pomocí si můžete na pár umytí dopřát růžovou, broskvovou nebo třeba fialovou hřívu bez poškození.

Pokračování 5 / 6

Olej – nejlepší přítel blondýnky

Kdysi jsem si v rozhovoru s jednou zahraniční kadeřnickou hvězdou přečetla, že největší záchvaty smíchu jí způsobují blond klientky, které na vlasy nepoužívají oleje. Sama jsem v té době měla ale s oleji špatnou zkušenost, viz zmiňované kokosové fiasko. Ale ani přímo vlasové oleje mi nedělaly dobře. Po chvíli používání mi vždy začaly vlasy vypadávat a většinou nepomohlo ani snížit dávkování a používat daný produkt opravdu jen minimálně. Je to i stavbou mých vlasů, které jsou rovné a nepřekypují zrovna objemem. Bohaté a zejména kudrnaté hřívy oleje jistě snesou lépe. Proto se určitě vyplatí hledat olej určený specificky pro váš typ vlasů.

Mně vykoupení přinesl objev suchého oleje Kérastase Elixir Ultime L'huile Originale. Je to mix marula oleje obohaceného o vitaminy C a D, arganového oleje, oleje z kamélie a pracaxi a kukuřičného oleje a je určený všem typům vlasů. Můžete ho používat před mytím pro hloubkovou výživu, po mytí jako tepelnou ochranu, při stylingu pro zvýraznění loken a kudrlin nebo kykoliv během dne jako dávku extra lesku. To, že je suchý, totiž znamená, že vlasy nezamastí a díky svému složení je ani příliš nezatěžuje.

Pokračování 6 / 6

Kapka péče navíc

Od začátku se bavíme o tom, že blond vlasy potřebují oproti přírodním nebo tmavým hřívám kapku péče navíc. Teď přichází její čas. S platinovým hárem rozhodně nikdy nevynechávejte produkty určené na ochranu před horkem a teplým vzduchem. Já používám bezoplachovou péči Lee Stafford CoCo LoCo Blow & Go pro tepelnou úpravu vlasů. Je to mléko s výtažkem z kokosového oleje: obecně mám s krémovými tepelnými ochranami vlasů lepší zkušenost než se spreji. Univerzální rada zní: jděte po takových produktech, které slibují ochranu do 230 °C.

Kromě vlasů je potřeba pečovat také o pokožku hlavy. Dopřávejte jí pravidelnou masáž, ke které vám postačí konečky prstů a Kérastase Resistance Extentioniste sérum pro růst vlasů a posílení už od kořínků. Pro vlasy výrazně poškozené peroxidem je tady potom Redken Extreme Bleach Recovery koncentrát pro zesvětlené nebo melírované vlasy.

Fotogalerie: Tipy na vyzkoušené produkty vhodné k péči o blond vlasy

Zaměřeno na blondýnky: 5 tipů pro extra péči o platinovou hřívu

Oribe Bright Blonde šampon pro krásné barvené vlasy, od 1295 Kč
Oribe Bright Blonde šampon pro krásné barvené vlasy, od 1295 Kč | Zdroj: Bomtom Beauty
Lee Stafford Bleach Blondes šampon pro blond vlasy neutralizující žluté tóny, od 400 Kč.
Lee Stafford Bleach Blondes šampon pro blond vlasy neutralizující žluté tóny, od 400 Kč. | Zdroj: Notino
Maria Nila Sheer Silver šampon neutralizující žluté tóny, od 580 Kč.
Maria Nila Sheer Silver šampon neutralizující žluté tóny, od 580 Kč. | Zdroj: Notino
Kérastase Résistance Bain Extentioniste šampon pro podporu růstu vlasů, od 610 Kč.
Kérastase Résistance Bain Extentioniste šampon pro podporu růstu vlasů, od 610 Kč. | Zdroj: Notino
L’Oréal Professionnel Serie Expert Silver stříbrný šampon neutralizující žluté tóny, od 524 Kč.
L’Oréal Professionnel Serie Expert Silver stříbrný šampon neutralizující žluté tóny, od 524 Kč. | Zdroj: Notino
Redken Extreme Bleach Recovery regenerační šampon pro zesvětlené nebo melírované vlasy, od 579 Kč.
Redken Extreme Bleach Recovery regenerační šampon pro zesvětlené nebo melírované vlasy, od 579 Kč. | Zdroj: Notino
Goldwell Dualsenses Rich Repair obnovující kondicionér pro suché a poškozené vlasy, od 279 Kč.
Goldwell Dualsenses Rich Repair obnovující kondicionér pro suché a poškozené vlasy, od 279 Kč. | Zdroj: Notino
Alterna maska vlasy
Alterna maska vlasy | Zdroj: Notino
Blond vlasy vyžadují extra péči. Jak na to?
Blond vlasy vyžadují extra péči. Jak na to? | Zdroj: iStock.com
Vlasová kosmetika pro blondýny.
Vlasová kosmetika pro blondýny. | Zdroj: Notino
Vlasová kosmetika pro blondýny.
Vlasová kosmetika pro blondýny. | Zdroj: Notino
Kérastase Elixir Ultime L'huile Originale suchý olej pro všechny typy vlasů, od 1015 Kč.
Kérastase Elixir Ultime L'huile Originale suchý olej pro všechny typy vlasů, od 1015 Kč. | Zdroj: Notino
Lee Stafford CoCo LoCo Heat Protection Mist ochranný sprej na vlasy, od 210 Kč.
Lee Stafford CoCo LoCo Heat Protection Mist ochranný sprej na vlasy, od 210 Kč. | Zdroj: Profimed
Kérastase Résistance Extentioniste sérum pro růst vlasů a posílení od kořínků, od 1015 Kč.
Kérastase Résistance Extentioniste sérum pro růst vlasů a posílení od kořínků, od 1015 Kč. | Zdroj: Notino
Redken Extreme Bleach Recovery koncentrát pro zesvětlené nebo melírované vlasy, od 839 Kč.
Redken Extreme Bleach Recovery koncentrát pro zesvětlené nebo melírované vlasy, od 839 Kč. | Zdroj: Notino
Vzrušující účesy, které pofrčí v roce 2022
Vzrušující účesy, které pofrčí v roce 2022 | Zdroj: Profimedia.cz