...

... Zdroj: istock.com

Umíte si vybrat ten správný pudr? Záleží na konzistenci i odstínu!

O matné, ale přesto rozzářené a sametově hladké pleti sní každá z nás. Některé pudry tohle všechno slibují. A dokonce umí být i voděodolné a hydratační. Ale jak najít takový, který nám bude ve všech ohledech vyhovovat?

Co pudr zvládne?

Než se pustíte do hledání toho pravého pudru, je třeba si říct, co od něj očekáváte. Chcete, aby vám zmatnil pleť, která se nevzhledně leskne, a zafixoval make-up na celý den? Tak to je v pořádku! Přesně tohle by totiž kvalitní a spolehlivý pudr měl zvládnout. Naopak neumí sjednotit pleť nebo maskovat nedokonalosti, o to se postará make-up a korektor. Pudr vlastně funguje jako taková třešnička na dortu!

Jaký si vybrat?

K dostání jsou pudry sypké a také kompaktní. A jaký je mezi nimi rozdíl? Ve své podstatě by vám mohly vyhovovat oba dva typy, záleží totiž spíše na situaci. Pro denní používání je ale vhodnější ten sypký, který je velmi jemný, snadno se nanáší, a nehrozí vám tak nevzhledné fleky. Také snadno odhadnete jeho množství, které můžete ještě před samotným nanesením na pleť lehce zredukovat jemným fouknutím na štětec.

Kompaktní neboli tuhý pudr je zase skvělý jako rychlý pomocník na cestách. Může se bez starostí nosit v kabelce, aniž byste se bála, že se vám vysype, a většinou obsahuje i zrcátko a labutěnku, abyste ho mohla kdykoliv během dne použít.

Významnou roli hraje samotný odstín. Pudr by měl dokonale korespondovat s tónem vaší pleti a také s odstínem make-upu či BB krému, který aktuálně používáte. Ideální je tedy pudr vyzkoušet na hraně lícní kosti přímo v obchodě. Pokud jste si tedy vybrala pudr odjinud než z drogérií, které jsou aktuálně otevřené, nebo nakupujete kosmetiku převážně on-line, vsaďte raději na transparentní variantu. Průhledný pudr se přizpůsobí každému odstínu i typu pleti.

Jak pudr správně nanášet?

K nanášení si připravte ideálně štětec s jemnými štětinami, díky kterému nanesete jen tenkou vrstvu pudru. Pokud je součástí vašeho líčení rozjasňovač či bronzer, naneste pudr jen na problematickou T-zónu, kterou zmatní, ale žádoucí partie zůstanou projasněné. V případě, že chcete zmatnit celý look, naneste tenkou vrstvu pudru po celém obličeji. Dejte si ovšem pozor na oblast okolo očí a rtů, kde se mohou tvořit drobné vrásky, které pudr ještě více zvýrazní.

Ať už kompaktní, či sypký, transparentní, nebo zabarvený, vždycky platí, že pudr nanášíte na pleť ošetřenou hydratačním krémem a až po aplikaci make-upu a korektoru.

Tip, jak zachránit rozbitý kompaktní pudr nebo oční stíny, najdete ve videu:

Video placeholde

Tipy redakce

Redaktorka Ivona

Bio sypký pudr Loose Finishing Powder, GRoN

Sypký pudr lehké konzistence, píše výrobce. A je to pravda, což pocítíte nejen na své pleti, ale i na své podlaze. Z hlediska účelu jde ale o moc fajn veganský produkt, který pleti dodává matný finiš díky obsahu jílu a kukuřičného škrobu. Kromě toho obsahuje arganový olej, který má hydratační a taky protizánětlivé účinky (přesně to moje pleť potřebuje).

Bio sypký pudr Loose Finishing Powder, odstín Desert Sand, GRoN, milujubio.cz, 348 Kč
Bio sypký pudr Loose Finishing Powder, odstín Desert Sand, GRoN, milujubio.cz, 348 Kč | Zdroj: archiv firem

Bio kompaktní pudr Natural, Benecos, odstín Porcelain

Další veganská záležitost, tentokrát v kompaktním (a pro mě praktičtějším) balení. Přesto, že jde o odstín s názvem Porcelain, mi na pohled přišel poněkud tmavý, ale obávala jsem se zbytečně. Pudr je lehký, neusazuje se v pórech a poměrně dlouho i vydrží.

Bio kompaktní pudr Natural, odstín Porcelain, Benecos, milujubio.cz, 151 Kč
Bio kompaktní pudr Natural, odstín Porcelain, Benecos, milujubio.cz, 151 Kč | Zdroj: archiv firem

Redaktorka Andrea

Transparentní matující pudr, Annabelle Minerals

Tenhle pudr je ideální pro ty, které trápí lesklá T-zóna. Opravdu spolehlivě totiž matuje, ale přitom nevysušuje, takže se rozhodně nemusíte bát nevzhledných šupinek. Krásně zafixuje make-up a postará se o to, aby vaše pleť byla celý den v té nejlepší kondici. Oceňuji také složení a ekologické papírové balení!

Transparentní matující pudr PRETTY MATT, Annabelle Minerals, annabelleminerals.com, 349 Kč
Transparentní matující pudr PRETTY MATT, Annabelle Minerals, annabelleminerals.com, 349 Kč | Zdroj: archiv firem

Lehký transparentní pudr, Alcina

Tento pudr používám již dlouho a vyhovuje mi po všech stránkách. Je to taková třešnička na dortu při líčení, které si teď bohužel kvůli tomu, že jsem převážně doma, nemůžu užívat tak, jak dříve. Pleť zanechává krásně matnou, ale zároveň prozářenou a líčení udrží na svém místě klidně celý den. Super produkt, který má své čestné místo v mojí kosmetické taštičce.

Lehký transparentní pudr Luxury Loose, Alcina, 499 Kč
Lehký transparentní pudr Luxury Loose, Alcina, 499 Kč | Zdroj: archiv firem

Externí redaktorka Irena

Sypký pudr, Yves Rocher

Sypký pudr od Yves Rocher je přesně to, co právě potřebuji. Snažím se totiž pleť zatěžovat co nejméně. Ráno tedy použiji jen denní krém a pak jemně pleť zapudruji. Pudr od Yves Rocher moji pleť dostatečně zmatní a překryje rudé tváře, kterých se, bohužel, kvůli respirátoru nemohu zbavit. Je lehoučký, pleť sjednotí a rozjasní, ale neudělá na ní žádnou masku. A do večera se tak přirozeně vytratí. Obsahuje i labutěnku, lépe se mi však nanáší štětcem. A jemná pudrová vůně už je takovým příjemným bonusem.

Lehký sypký pudr, Yves Rocher, yves-rocher.cz, 499 Kč
Lehký sypký pudr, Yves Rocher, yves-rocher.cz, 499 Kč | Zdroj: archiv firem

Externí redaktorka Petra

Pudrový make-up, Couleur caramel

Upřímně? Tak tady jsem se zamilovala. Nejen do tohoto pudrového make-upu, ale i do celé francouzské přírodní dekorativní kosmetiky Couleur caramel. Mají v popisku, že se budete cítit jako francouzská hvězda, a z mé zkušenosti to tak skutečně je. Myslím, že jsem díky němu zapomněla na normální make-upy. Zpočátku jsem měla obavy ze sypké konzistence a nanášení štětcem. Ještě víc, že tak malá krabička mi vystačí tak na jedno použití. Jak jsem se mýlila. Stačí trochu prášku nasypat do víčka a pak pomocí štětce krouživými pohyby nanášet na pleť. Krásně vidíte, jak se pleť sjednocuje, drobnější nedokonalosti mizí, skvěle skryje kruhy pod očima, a když nanesete na celý obličej, vypadá pleť přirozeně, jasně a svěže. Není vysušená, zůstává pružná a vydrží tak po celý den. Nejvíc mě baví ta přirozenost, kterou jím docílíte.

Pudrový make up, odstín 01, Couleur caramel, milujubio.cz, 599 Kč
Pudrový make up, odstín 01, Couleur caramel, milujubio.cz, 599 Kč | Zdroj: archiv firem

Editorka Majka

Voděodolný fixační pudr, Gosh Copenhagen

Mám ráda sypké pudry, protože díky jemným částečkám vyplní i ty nejjemnější záhyby a vrásky na kůži. Pudr od značky Gosh ale umí i něco navíc. Pleť krásně zmatní a zjemní, takže je na dotek sametově hebká. Navíc má světlý odstín, který přesně ladí k mé pleti a vydrží na ní opravdu dlouho. Nevím, jak by na tom byly majitelky mastné pleti, ale já se svou suchou nemám problém – zmatnění a jemná fixace make-upu mi vydržely opravdu po celý den.

Voděodolný fixační pudr, Gosh Copenhagen, fann.cz, 399 Kč
Voděodolný fixační pudr, Gosh Copenhagen, fann.cz, 399 Kč | Zdroj: archiv firem