Podkladová báze, SOS Primer, Clarins, prodává: parfumérie FAnn, 920 Kč/30 ml

Podkladová báze, SOS Primer, Clarins, prodává: parfumérie FAnn, 920 Kč/30 ml Zdroj: archiv firem

Rozjasňující podkladová báze, Yves Rocher, 449 Kč/25 ml
Podkladová báze na minimalizaci a vyhlazení pórů, The POREfessional, Benefit Cosmetics, prodává: Sephora, 1120 Kč/22 ml
Rozjasňující báze pod make-up, Pearl energy make-up base, Dermacol, 289 Kč/15 ml
...
Zmatňující báze pod make-up, Matt control make-up base, Dermacol, 249 Kč 20 ml
11
Fotogalerie

Testujeme v redakci: Které podkladové báze sjednotí pleť a prodlouží výdrž make-upu!

Obzvláště při vysokých letních teplotách oceníme, když nám make-up vydrží co nejdéle. A právě proto jsou tu zázračné podkladové báze nebo-li primery, které prodlouží životnost líčení, sjednotí, vyhladí a zmatní pleť. Opravdu fungují?

Andrea, redaktorka Ženy.cz, 27 let: "Od báze očekávám především zmatnění pleti a dlouhou výdrž líčení."

Podkladová báze, Clarins

Tak tohle je láska! Báze, kterou používám už od začátku léta a díky které je můj make-up perfektní i v těch nejtropičtějších dnech. Líbí se mi elegantní obal se zlatým víčkem. Samotná báze má světle fialovou barvu, která rozjasňuje pleť. Krásně klouže po pleti, zmatňuje a ihned po jejím nanesení můžete pokračovat s líčením. Jedinou drobnou nevýhodou je, že lehce zvýrazňuje póry. Kolem nosu jsem ji proto přestala nanášet. Jinak si ji dávám i na oční víčka, abych zafixovala stíny.

+ krásný obal, rozjasnění pleti, prodlouží výdrž líčení

Podkladová báze, SOS Primer, Clarins, prodává: parfumérie FAnn, 920 Kč/30 ml
Podkladová báze, SOS Primer, Clarins, prodává: parfumérie FAnn, 920 Kč/30 ml | Zdroj: archiv firem

Podkladová báze na minimalizaci a vyhlazení pórů, Benefit Cosmetics

Po předchozí zkušenosti se zvýrazněním pórů jsem vyzkoušela bázi, která slibuje jejich minimalizaci. A opravdu musím uznat, že po jejím nanesení byly vidět o něco méně. Mohla jsem ji tak používat opravdu na celý obličej. Báze od Benefit má světle růžovou barvu a pleť během vteřiny promění v sametově hladkou. Tak rychlý efekt jsem ještě nezažila. Měla jsem pocit, že už žádné další líčení nepotřebuji. Výdrž make-upu zvládne prodloužit klidně i na celý den. A v neposlední řadě je skvělé, že stačí opravdu malé množství, které pokryje celý obličej. Takže sice je za vyšší cenu, ale vydrží vám opravdu dlouho.

+ sametová pleť, minimalizuje póry, stačí malé množství

Podkladová báze na minimalizaci a vyhlazení pórů, The POREfessional, Benefit Cosmetics, prodává: Sephora, 1120 Kč/22 ml
Podkladová báze na minimalizaci a vyhlazení pórů, The POREfessional, Benefit Cosmetics, prodává: Sephora, 1120 Kč/22 ml | Zdroj: archiv firem

Rozjasňující podkladová báze, Yves Rocher

Konzistence této pleťové báze připomíná spíše BB krém. Je lehce zabarvená a má lehce mokrou krémovou konzistenci. Po nanesení je třeba chvilku počkat, než budete pokračovat v líčení. Pleť na dotek není nijak vyhlazená, účinky se dostaví až později. Životnost make-upu zvládne prodloužit opravdu dobře. Velkou výhodou je i rozjasněná, ale rozhodně ne lesklá nebo mastná pleť.

+ prodlouží výdrž make-upu, rozjasní pleť

Katka, editorka webu Moje zdraví, 38 let: "Podkladovou bázi jsem vyzkoušela poprvé, protože make-up nepoužívám každý den."

Podkladová báze, For Life & Madaga

Tato podkladová báze je první, kterou jsem kdy použila, takže moje hodnocení tím bude trochu ovlivněno. Hodnocený výrobek měl pumpičku a dávkování s ní bylo vynikající. Na jeden stisk jsem dostala přesně tolik krému (respektive gelu), kolik jsem potřebovala. Dobře se nanášel a rychle vsakoval. Jediné, co mi trochu vadilo, byla vůně, která mi nebyla příjemná. Make-up na bázi dobře držel, pleť byla sjednocená, hladká a zářivá. Vydržel téměř bez poskvrnky až do večera. Výrobek hodnotím velmi kladně.

+ příjemná konzistence, praktický obal a dávkování, hladká a sjednocená pleť

- nepříliš příjemná vůně

Podkladová báze, CONTROL BASE, For Life and Madaga, prodává: forlifemadaga.com, 414 Kč/30 ml
Podkladová báze, CONTROL BASE, For Life and Madaga, prodává: forlifemadaga.com, 414 Kč/30 ml | Zdroj: archiv firem

Tereza, grafička, 28 let: "Od primeru očekávám zmatnění mé mastnější pleti a dlouhou výdrž make-upu."

Zmatňující báze pod make-up, Dermacol

Moje pleť se v létě neobejde bez pořádné báze pod make-up. Ta od Dermacolu slibuje výdrž až 18 hodin. Na mastící se pleti bohužel tak dlouho nedrží, ale stačilo se jen jednou během dne přepudrovat. Báze mou pokožku zjemní a zakryje viditelné póry. Doporučuji nanášet na vyčištěný obličej.

+ zakryje póry, make-up vydrží poměrně dlouho, šikovné balení na cesty

Zmatňující báze pod make-up, Matt control make-up base, Dermacol, 249 Kč 20 ml
Zmatňující báze pod make-up, Matt control make-up base, Dermacol, 249 Kč 20 ml | Zdroj: archiv firem

Ivona, redaktorka Ženy.cz, 34 let: "Od primeru očekávám, že mi pleť vyhladí, zmatní, zneviditelní póry. Make-up díky němu déle vydrží a pleť bude ve finále působit sjednocenějším dojmem."

Podkladová báze proti zarudnutí, Maybelline

Jelikož trpím na zarudlou pleť, byla jsem opravdu zvědavá, jak si s ní tento primer poradí. Zároveň mám srovnání i s jinými, už ověřenými produkty, které bojují se stejným problémem. Primer od Maybelline má krémovou konturu s lehce nazelenalým tónem pro dorovnání barvy pleti. Po nanesení vytváří onu žádoucí "silikonovou" vrstvičku, která pleť krásně zmatní. Bohužel, co se týče zmírnění zarudnutí, žádného výrazného efektu jsem si nevšimla, stejně tak ani efektu fixace make-upu. Je ale třeba přihlédnout k tomu, že testování proběhlo v dobách největšího horka a kdo v takových dnech není splavený a rudý ve tváři, že?

+ příjemná textura, vyhladí pleť

- nevýrazný efekt tónování pleti

Podkladová báze proti zarudnutí, Master Prime, Maybelline, 227 Kč/30 ml
Podkladová báze proti zarudnutí, Master Prime, Maybelline, 227 Kč/30 ml | Zdroj: archiv firem

Podkladová báze pod make-up, Alcina

Primer od Alciny má příjemnou texturu, která dokáže opravdu krásně zjemnit a vyhladit pleť, dokonce zmírní viditelnost větších pórů, což je skvělé. Má specifickou vůni, která nemusí být každému příjemná, ale brzy odezní. Po nanesení make-upu byla pleť viditelně sjednocená a řekla bych, že vydržel. V uplynulých horkých dnech jsem ale nakonec používala jen primer a sem tam korektor. I tahle kombinace bohatě stačila.

+ viditelné zjemnění pleti a jejích nerovností, fixace make-upu

- specifická vůně

Podkladová báze pod make-up, Perfect Primer, Alcina, 550 Kč/30 ml
Podkladová báze pod make-up, Perfect Primer, Alcina, 550 Kč/30 ml | Zdroj: archiv firem

Petra, redaktorka Ženy.cz, 34 let: „Chci, aby se mi make-up dobře nanášel na pleť, nebyly viditelné nedokonalosti a neusazoval se ve vráskách, a podkladové báze by se o to měly postarat.“

Vyhlazující báze pod make-up, Dermacol

I když jsem nanesla sebelepší make-up, měla jsem pocit, že pleť není úplně dokonalá a sjednocená. O podkladových bázích jsem slyšela, ale zas si dávat na obličej další vrstvu čehokoliv, se mi nechtělo. A byla to chyba. Když nemáte dokonalou pleť a navíc máte první vrásky, kam se vám make-up usazuje, podkladová báze je opravdu základ. Satin make-up base od Dermacolu je ultra jemná a po nanesení máte doslova saténovou pleť. Vypne, vyhladí a když se hladíte po tváři, připadá vám, že hladíte satén. Make-up se pak velmi dobře nanáší a vydrží dlouho. Měla jsem obavy, že se mi pod takovými vrstvami budou ucpávat póry, ale obavy byly zbytečné. Báze se mi tak zalíbila, že ji používám i bez make-upu. Použiji svůj denní krém a na něj bázi, pleť se vypne, vyhladí, působí krásně svěže. + vyhlazuje, dobře se na ni nanáší make-up, saténová pokožka

Vyhlazující báze pod make-up, Dermacol, 269 Kč/15 ml
Vyhlazující báze pod make-up, Dermacol, 269 Kč/15 ml | Zdroj: profimedia.cz

Rozjasňující báze pod make-up, Dermacol

Když se rozhodnete bázi používat více samostatně, doporučuji „sestru Satinu“, a tou je Rozjasňující báze Pearl energy make-up base také od Dermacolu. Nemá tak saténový efekt na dotek, ale umí to samé, vyhladí a díky výtažkům z perel a růžovým pigmentům pleť nádherně rozzáří. Když pracuji do noci, nemám čas tolik spát, po téhle bázi po ranním namazání vypadáte, že spíte 12 hodin. Rozjasnění vydrží několik hodin, ne celý den. Hodí se spíše na dokonalejší pleť, protože jak ji rozzáří, tak vystoupí i nedokonalosti, ale make-up se na ni nanáší velmi dobře.

+ dobře roztírá, rozjasní, vhodná pod make-up

Rozjasňující báze pod make-up, Pearl energy make-up base, Dermacol, 289 Kč/15 ml
Rozjasňující báze pod make-up, Pearl energy make-up base, Dermacol, 289 Kč/15 ml | Zdroj: archiv firem

Podkladová hydratační báze, Maybelline

Tahle báze, která je jednou z řady bází s různými funkcemi, má za úkol rozjasnit. Ano, pleť je jasnější a pokožka získá narůžovělý odstín. Ale bohužel nevyhladí, nesjednotí a má mastnější konzistenci, takže se pleť potom trochu leskne. Když nanesete make-up, vydrží vám, působíte svěžím dojmem, ale odpoledne už se pokožka začne trochu mastit. Myslím, že se hodí spíše pro sušší pleť či normální, na mastnější je těžší.

+ dobře se roztírá, rozjasní, vhodná pod make-up, krásná vůně

Podkladová hydratační báze, Master Prime,  Maybelline, 227 Kč/30 ml
Podkladová hydratační báze, Master Prime, Maybelline, 227 Kč/30 ml | Zdroj: archiv firem