Mléko na opalování ve spreji, Yves Rocher, SPF 50, 409 Kč/150 ml

Mléko na opalování ve spreji, Yves Rocher, SPF 50, 409 Kč/150 ml Zdroj: archiv firem

Opalovací mléko Ambre Solaire, Garnier, SPF 20, 349 Kč/400 ml
Ochranný fluid na obličej a tělo, Sothys, SPF 20, 1270 Kč/150 ml
...
Mléko na opalování, Weleda, SPF 30, 549 Kč/150 ml
Sprej na opalování Photoderm Bronz, Bioderma, SPF 30, 569 Kč/200 ml
15
Fotogalerie

Testujeme v redakci: Které opalovací krémy si pořídit na léto?

Opalovacích krémů je na trhu nespočet, ale ne každý vám může vyhovovat. Jejich ochranný faktor je samozřejmostí, ale co konzistence, vůně, aplikace nebo voděodolnost? To jsou další aspekty, které jsou pro nás velmi důležité. Jak obstálo čtrnáct opalovacích krémů, které jsme si vzaly na paškál?

Andrea, redaktorka Ženy.cz, 27 let: "Nejsem sice úplně světlý typ, zkraje léta se ale opaluji špatně. Občas mívám i vyrážku. V průběhu léta už se opaluji dobře."

Opalovací mléko, Garnier

Klasika, která nezklame. Mám moc ráda vůni tohoto opalovacího krému, která evokuje léto, pláže a pohodu. Krém je dost tekutý, takže pozor, ať si ho na sebe "nevykydnete" celý. Díky konzistenci se ale dobře roztírá a skvělé je, že se téměř ihned vsákne do pokožku, kterou nezanechává mastnou. Naopak jsem měla kůži příjemně jemnou a hydratovanou. Po pár použitích mě trochu štvalo opatlané víčko, ale není to nic, co by nespravilo pár tahů vlhčeným ubrouskem. Za mě je tenhle opalovací krém spolehlivý parťák na celé léto!

+ vůně, nezanechává mastnou kůži, hydratuje

Opalovací mléko Ambre Solaire, Garnier, SPF 20, 349 Kč/400 ml
Opalovací mléko Ambre Solaire, Garnier, SPF 20, 349 Kč/400 ml | Zdroj: archiv firem

Ochranný fluid, Sothys

Krásný a praktický obal! Krém má ideální velikost, takže ho můžete nosit pořád v kabelce, a navíc máte díky pojistce jistotu, že se vám nevyleje. Pumpička je skvělá, protože si připravíte přesně takové množství, jako chcete. Konzistence krému je trochu hutnější, ale i tak se snadno roztírá. Krém má lehce nažloutlou barvu, ale nezanechává žádné fleky na kůži ani na oblečení, toho se nemusíte bát! Nadchla mě i příjemně sladká vůně. Jedinou nevýhodou tak může být vyšší cena. Ale do ochrany kůže bychom měli klidně investovat.

+ praktický obal, vůně, snadné roztírání

Ochranný fluid na obličej a tělo, Sothys, SPF 20, 1270 Kč/150 ml
Ochranný fluid na obličej a tělo, Sothys, SPF 20, 1270 Kč/150 ml | Zdroj: archiv firem

Opalovací mlha, Bioderma

Tahle novinka mě nadchla! Je naprosto ideální pro všechny, kteří nechtějí důkladným roztíráním krému trávit několik minut. Stačí jen nastříkat ze vzdálenosti zhruba dvacet centimetrů a je hotovo. Mlha se rozprostře, není třeba ji roztírat. Oblíbí si ji především děti a také muži, kteří mazání krémem nesnáší. Okamžitě se vpije do kůže a ta pak není vůbec mastná. Mlhu můžete nastříkat i na vlasy a nemusíte se bát, že budou vypadat, jako když jste si je měsíc neumyla. Speciální textura je ochrání, ale neumastí.

+ jednoduchá aplikace, není třeba roztírat, ihned se vsákne do kůže

Opalovací mlha Photoderm, Bioderma, SPF 30, 469 Kč/150 ml
Opalovací mlha Photoderm, Bioderma, SPF 30, 469 Kč/150 ml | Zdroj: archiv firem

Petra, redaktorka Ženy.cz, 34 let: "Velmi dobře a velmi rychle se opaluji. Pokožka mi vždy krásně zhnědne."

Opalovací mléko, Ryor

Toto mléko je opravdu velmi lehké, perfektně se roztírá a díky kyselině hyaluronové kůži hydratuje. Používala jsem i jako mléko po opalování, protože ho na těle ani necítíte, na obličeji nenechává mastný film, je dobré i pod make-up. Jemně přirozeně voní, neobsahuje parfemaci. Líbí se mi, že přípravky Ryor jsou na bylinné bázi a často mají i hojivé účinky, nejsou testovány na zvířatech a jsou českým výrobkem. Voděodolnost přípravku vydrží jedno dvě koupání.

+ perfektně se roztírá, hodí se i jako poopalovací a zklidňuje

Opalovací mléko, Ryor, SPF 30, 267 Kč/200 ml
Opalovací mléko, Ryor, SPF 30, 267 Kč/200 ml | Zdroj: archiv firem

Voděodolné mléko na opalování, Dermacol

I když jsem příznivec vyšších faktorů, toto mléko s SPF 20 mě mile překvapilo, zejména tím, že opravdu vydrží i po častém koupání. Ráno jse se jím namazala a nemusela po každém skoku do vody aplikovat znovu, cítila jsem na pokožce, že krém zůstává. Vůně je příjemná, roztírá se dobře, ale musí se vmasírovat. Obsahuje beta karoten, takže pomáhá i ke zhnědnutí pokožky, což ocenila má švagrová, která má světlejší kůži a začala se opalovat s tímto mlékem. V Čechách se nechce mazat vysokou ochranou, aby se její světlejší pokožka alespoň trochu opálila, a tak jí SPF 20 plně vyhovoval. Opálila se, nespálila a pokožka jí zhnědla.

+ vyšší odolnost vůči vodě

Voděodolné mléko na opalování, Dermacol, SPF 20, 199 Kč/200 ml
Voděodolné mléko na opalování, Dermacol, SPF 20, 199 Kč/200 ml | Zdroj: archiv firem

Voděodolný krém na opalování pro děti, Garnier

U své malé dcery ochranu proti slunci nepodceňuji. I když se opaluje dobře, vždy používám ochranné faktory 50 a 30. S SPF 50 začínáme, než si kůže po zimě zvykne, a ponechávám tento vysoký faktor, jakmile se koupe v bazénu nebo moři. Což v případě bazénu je v létě téměř denně. Garnier Ambre solaire mléka na opalování miluji pro jejich vůni, která osvěžuje, je moc příjemná a dětem se líbí. Mléko se skvěle roztírá, takže je ideální pro mazání dětí, které nevydrží chvilku na místě, navíc roztírání zvládnou samy. Krém nedráždí pokožku, rychle se vstřebá, i když dítě není úplně suché. I jedno dvě koupání vydrží, pak opět mažu.

+ svěží vůně, dobrá roztíratelnost, rychlá aplikace

...
... | Zdroj: archiv firem

Sprej na opalování, Bioderma

Opalovací řadu od Biodermy používám už dlouho a nikdy mě nezklamala. I když se opaluji dobře, mažu se krémy s SPF 30 každý den. Střídám krém i olej, vyhovuje mi aplikace ve spreji, která je rychlejší a je dobrá na větší plochy jako nohy a záda. Když se mažu tímto krémem, pokožka se mi nevysušuje, rychleji zhnědne, krém vytváří bronzový odstín a má i hojivé a zklidňující účinky díky vitaminu E. Používám i na obličej pod make-up, i když mám mastnější pokožku, je výborný. Bohužel není voděodolný, ale mazání tímto krémem mě hodně baví. Zvládne i běžecký trénink, cítím, že krém zůstává, i když se hodně potím. Po sprše opět namažu a krásně zklidňuje.

+ hojivé účinky, vyživuje kůži, chrání

Sprej na opalování Photoderm Bronz, Bioderma, SPF 30, 569 Kč/200 ml
Sprej na opalování Photoderm Bronz, Bioderma, SPF 30, 569 Kč/200 ml | Zdroj: archiv firem

Ivona, redaktorka Ženy.cz, 34 let: "Mám bledou pleť, čím jsem starší, tím se opaluju hůř, mívám tendenci ke spálení a nerovnoměrnému opálení. Proto se raději chráním a na slunce moc nelezu."

Opalovací krém, SynCare

Velmi příjemný produkt. Hodně mě bavil jeho jednoduchý design s retro nádechem, a hlavně aplikace ve spreji, která je zkrátka nejpohodlnější. Používala jsem ho na sebe i na svou pětiletou dceru (přípravek je vhodný pro děti od tří let), a zatímco já jsem nebyla až tak často na slunci, na dceři, která chodila v horkých dnech denně se školkou ven, jsem si ověřila, že sprej chrání opravdu dobře. Nejenže se nespálila, ale postupně získala pěkné přirozené opálení.

+ kvalitní, spolehlivý a praktický produkt

Ochranný sprej proti slunci Sun Protect, Syncare, SPF 30, k dostání v lékárnách a kosmetických studiích, 248 Kč/ 150 ml
Ochranný sprej proti slunci Sun Protect, Syncare, SPF 30, k dostání v lékárnách a kosmetických studiích, 248 Kč/ 150 ml | Zdroj: archiv firem

Slunící mast, Havlíkova přírodní apotéka

Slunící mast od Havlíka je skutečně mast - neobsahuje vodu a je tvořena oleji a přírodními složkami, jako je rakytník, mateří kašička a makadamie. Proto opravdu působí jako lékárenský produkt, hlavně vůní a konzistencí. Před sluncem dokáže ochránit díky oxidu zinečnatému, který působí jako fyzikální UV filtr. Mast se dobře roztírá a nezanechává bílý film, nicméně je opravdu mastná a na pokožce docela drží, takže kdo preferuje lehčí fluidy, asi nebude úplně nadšen. Na druhou stranu, pokud máte sušší kůži nebo určité partie (jako třeba já na pažích), pak jim touto mastí dodáte i potřebnou péči.

+ drží na pokožce, vhodná pro suchou pleť a časté koupání

Slunící mast Havlíkova přírodní apotéka, SPF 25, vemzu.cz, 550 Kč/50 ml
Slunící mast Havlíkova přírodní apotéka, SPF 25, vemzu.cz, 550 Kč/50 ml | Zdroj: archiv firem

Irena, editorka Ženy.cz, 42 let: "Opaluji se velmi dobře, spálím se jen zcela výjimečně."

Mléko na opalování, Weleda

Opalovací krém od Weledy obsahuje jen fyzikální filtry bez nanočástic, což je pro mne priorita. Je to pro mne takový kompromis, samozřejmě si chci kůži chránit, na druhou stranu ji nechci zatěžovat zbytečnou chemií. Weleda v tomto směru poslouží dokonale – má SPF 30, se kterým si vystačíte i u moře. Fyzikální filtr samozřejmě udělá lehce bílý film na kůži, je ale průhledný a krém se velice dobře roztírá a vstřebává do kůže. Pro mě to je nepatrná daň za výše uvedené výhody.

+ složení, dobře se roztírá

Mléko na opalování, Weleda, SPF 30, 549 Kč/150 ml
Mléko na opalování, Weleda, SPF 30, 549 Kč/150 ml | Zdroj: archiv firem

Sluneční lázeň, Havlíkova přírodní apotéka

Opalovací olej je další příjemná alternativa ke klasickým opalovacím krémům z drogerie nebo z lékárny. Ten od Havlíka obsahuje také fyzikální filtr, ten je ale smíchán s oleji. Což je skvělé, protože nezanechává bílý film, výborně se roztírá, a navíc i o suchou pokožku v létě pečuje. SPF má jen 6, ale můj názor je, že to v Česku stačí, pokud se člověk nevystavuje slunci přes poledne na lehátku u bazénu.

+ přírodní složení, pečuje o pokožku

Sluneční lázeň, Havlíkova přírodní apotéka, vemzu.cz, 389 Kč/50 ml
Sluneční lázeň, Havlíkova přírodní apotéka, vemzu.cz, 389 Kč/50 ml | Zdroj: archiv firem

Katka, editorka webu Mojezdraví.cz, 38 let: "Mám velmi citlivou pleť, a proto se hned spálím. Musím celé léto používat vysoké faktory."

Opalovací krém, A-Derma

Tento ochranný krém je voděodolný a speciálně určený pro jemnou dětskou pleť. Jeho konzistence je příjemná, stejně tak hodnotím i vůni. Osobně mám raději spreje, které se lépe roztírají, balení v tubě se navíc špatně drží, ale i tak můžu tento krém doporučit. Cena je vzhledem k vysokému ochrannému faktoru přiměřená.

+ příjemná konzistence, voděodolný

Opalovací krém Protect kids, A-Derma, SPF 50, 529 Kč/250 ml
Opalovací krém Protect kids, A-Derma, SPF 50, 529 Kč/250 ml | Zdroj: archiv firem

Mléko na opalování ve spreji, Yves Rocher

Na opalovacím spreji od Yves Rocher mě baví balení ve spreji s pumpičkou. Dobře se nanáší. Líbí se mi také, že výrobce slibuje, že složení spreje podporuje tvorbu melaninu, stimuluje přirozené schopnosti pleti bránit se před negativními účinky slunečního záření, chrání pleť pře stárnutím, chrání strukturu pokožky, stimuluje buněčné regenerace. Jestli tohle umí, nedokážu po krátkém používání posoudit, každopádně splňuje moje požadavky na konzistenci, skvěle se nanáší a hezky voní. Kladně hodnotím i design výrobku.

+ dobře se nanáší, hezký design, příjemná vůně

Mléko na opalování ve spreji, Yves Rocher, SPF 50, 409 Kč/150 ml
Mléko na opalování ve spreji, Yves Rocher, SPF 50, 409 Kč/150 ml | Zdroj: archiv firem

Opalovací krém, SynCare

Krém od SynCare je speciálně určený pro velmi citlivou dětskou a alergickou pleť nebo pleť po dermatologických zákrocích. Je voděodolný, což je při péči o dětskou pokožku velká výhoda (kdo někdy mazal dítě krémem, ví proč). Konzistence je dobrá, jen se trochu hůře vpíjí do pokožky. Vůně neutrální, takže za mě plus. Líbí se mi dávkování pumpičkou, určitě lepší než krém v tubě. Pozitivně hodnotím velikost, protože nechci na pláž tahat velké lahve, a tento krém se prodává v 75ml balení.

+ balení (velikost a praktická pumpička), jemná konzistence, voděodolnost

...
... | Zdroj: archiv firem