Margot Robbie

Margot Robbie Zdroj: profimedia.cz

Krásná jako Australanky: Vsaďte na dvojí čištění pleti a plážové vlny!

Pojďte s námi nahlédnout pod pokličku nového trendu A-beauty (termín vznikl podle názvu K-beauty označujícího korejskou kosmetiku). Proč se vám to vyplatí?

Tisíce žen po celém světě obdivují šarm, půvab a nenucenost Francouzek, žasnou nad deseti- a vícekrokovou péčí Asiatek a závidí smyslnost a sex-appeal Italkám. Australanky jsou ale trochu jiná liga. I když se z jejich řad rekrutují ty nejkrásnější ženy současnosti, jako jsou herečky Nicole Kidman, Margot Robbie a Cate Blanchett, modelky Miranda Kerr, Gemma Ward či Elle MacPherson nebo třeba zpěvačka Kylie Minogue, zůstávají pořád tak trochu milými a zábavnými „holkami odvedle“. Jejich krása nepůsobí nedostupně, právě naopak. Jejich péče není úporná ani přehnaná, všechny kroky jsou jednoduché, rychlé, ale zároveň přesně cílené a velmi účinné.

Zářící pleť

Přirozené opálení a zdravě zářivá pokožka, to jsou hlavní atributy australského půvabu. Pokud jde o bronzovou barvu, rozhodně si nemyslete, že se místní dívky a ženy celé hodiny smaží na pláži s cílem získat co nejtmavší odstín opálení. Přirozenost je to, o co tu běží. Navíc vzhledem k tomu, že slunce tady svítí skoro celý rok, Australanky svou pleť chrání před poškozením UV paprsky, co to jde. Ve většině přípravků, které používají, proto najdete ochranný faktor SPF. A to jak v pečující kosmetice, tak například v make-upech. Velmi často sázejí také na samoopalovací přípravky. Zapomenout nesmíme ani na to, že tyhle krásky ke svému půvabu přistupují v holistickém duchu „všechno souvisí se vším“, takže dbají na správnou výživu, která zásadně ovlivňuje stav a kvalitu pokožky, i na pravidelný pohyb a cvičení. Věděli jste například, že v Austrálii jsou velmi populární fermentované potraviny, které dodají tělu potřebná probiotika a upravují střevní mikrobiom?

Základem australských beauty rituálů je čištění pleti ve stylu takzvané dvojí očisty (double cleansing). První krok odstraňuje make-up, druhý čistí samotnou pokožku. Další důležitou částí péče o pleť je pro Australanky hydratace. Věnují se jí nejen ráno, ale i večer a velmi často k tomu využívají nejrůznější olejíčky. V kabelce pak mají obvykle také nějaký hydratační sprej na pokožku, kterým si během dne pravidelně přestříkají obličej. Pokud je netrápí nějaké speciální neduhy, toto je v zásadě vše, co pro svou pleť dělají.

Sázka na přírodu

Australanky řeší nejen to, co do svého těla dostávají prostřednictvím stravy, ale také v kosmetických přípravcích. Nikde jinde ve světě snad nenajdete tolik potravin, obchodů a restaurací označených organic a bio. Jsou totiž přesvědčené o tom, že přírodní ingredience jsou ty nejlepší, a protože v Austrálii je zastoupena velmi rozmanitá flóra i fauna, jsou oproti nám trochu ve výhodě. Není proto divu, že z Austrálie pochází řada značek přírodní kosmetiky. Jaké jsou oblíbené ingredience australských žen?

TEA TREE OLEJ: Olej z čajovníku je známý pro své antibakteriální účinky, pro které se používá v přípravcích určených k léčbě pupínků a akné (k tomuto účelu Australanky aplikují i bazalkový olej). Najít ho můžete také ve vlasové kosmetice, neboť zlepšuje zdraví pokožky hlavy, pomáhá proti lupům a dokáže zabojovat i proti padání vlasů.

ŠVESTKY KAKADU (též kozlí švestky): Obsahují více vitaminu C než jakékoli jiné ovoce, což znamená, že jde o skvělý antioxidant, který umí projasnit pokožku a chrání buňky proti volným radikálům.

LANOLIN: Získává se z vosku, který pokrývá ovčí vlnu a propůjčuje jí voděodolnost. V kosmetice se používá zejména k ochraně a změkčení pokožky rtů a rukou. Ale můžete s ním vytvořit například i mokrý, lesklý efekt na očních víčkách.

ŠÍPKOVÝ OLEJ: Redukuje jemné linky a vrásky, a to díky obsahu vitaminů A a E. Pleť hydratuje, zpevňuje a vrací jí ztracenou zář.

KÁVA: Mletá káva je skvělý peeling, který umí rozjasnit pokožku a pomáhá s černými tečkami a také s celulitidou.

Mezi další velmi populární ingredience patří extrakt z plodů noni, extrakt z limetového kaviáru, baobabový olej nebo makadamiový olej.

Plážové vlny

Pro Australanky je typický beach look, tedy volné vlny vlasů, které vzniknou při kontaktu s mořskou solí. Spreje sea salt už jsou dnes naprosto běžnou záležitostí, kterou má ve svém portfoliu snad každá značka. Některé Australanky ale sázejí na klasiku a místo kosmetických produktů si raději naberou mořskou vodu na doma do rozprašovače. Další tipy, které místní ženy používají na své vlasy, vás možná překvapí o něco víc. K uchování zářivé blond barvy sahají po heřmánkovém čaji nebo citronové šťávě. K odstranění nežádoucích zelených odstínů zase míchají jedlou sodu s čisticím šamponem, a pozor, při mytí vlasů se nebojí použít kečup! Tak tenhle tip možná zkoušet nebudeme. A co vy?