Co jedni považují za vadu na kráse, to se pro tyhle modely a modelky stalo klíčem do světa krásy a módy.

Co jedni považují za vadu na kráse, to se pro tyhle modely a modelky stalo klíčem do světa krásy a módy. Zdroj: Instagram @caitinkitten @sophiahadjipanteli

Co jedni považují za vadu na kráse, to se pro tyhle modely a modelky stalo klíčem do světa krásy a módy.
.
.
.
.
43
Fotogalerie

Jiní a úspěšní: 20 modelek a modelů, kteří ze svých vad a handicapů udělali přednost

Diverzita je ve světě modelingu poslední roky velkým tématem. Modelky a modely různých velikostí, tvarů i barvy pleti vídáme na módních přehlídkách i v magazínech čím dál častěji. Platí to také pro ty, kteří se narodili s nějakou zdánlivou vadou na kráse. Že velké znaménko přes půl tváře, chybějící končetina nebo albinismus znamenají automaticky neúspěch ve světě krásy? Následujících 20 osobností vás přesvědčí o opaku!

Winnie Harlow

Tuhle krásku, která se pravidelně objevuje v kampaních předních módních značek, na přehlídkách nebo exkluzivních večírcích plných celebrit, už možná znáte. Winnie Harlow se proslavila přesto, nebo možná právě proto, že se narodila s kožní vadou zvanou vitiligo, která způsobuje postupnou ztrátu pigmentu. Trpěl jí například i Michael Jackson. Dotyčný postupně bledne, což mu na kůži vytváří mapu bílotmavých skvrn. Winnie v dětství kvůli její vadě šikanovali, o to víc byla ale odhodlaná něco dokázat a šířit osvětu o vitiligu mezi širokou společnost. Na Instagramu ji dnes sleduje více než 10 milionů lidí.

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 20

Maeva Nikita Giani

Tečky, které zdobí půvabný obličej americké modelky s francouzskými kořeny Maevy Nikity Giani, nejsou pihy, i když to tak může vypadat. Když bylo rodačce z Miami pouhých dvacet let, prodělala mrtvici. V důsledku toho brala různé léky a vedlejším efektem jednoho typu byl rozvoj silné alergie na slunce. Dívka pak nesměla ani na slabé sluneční záření, nicméně stejně se úplně neuchránila. Slunce jí spálilo obličej a to, co má na tváři, je pozůstatek zahojených popálenin. Poté, co se zotavila, sdílela Maeva svůj příběh se světem. Vyneslo jí to velkou popularitu na Instagramu, kde ji dnes sleduje 83 tisíc lidí, a také smlouvu s modelingovou agenturou.

Pokračování 3 / 20

Nicole Kelly Marti

Někoho by možná život jen s jednou rukou zlomil, to ale není případ modelky Nicole Kelly Marti. Blondýnka se tak už narodila, jako dítě ale odmítla propadnout depresi a zarputile se věnovala všem možným sportům včetně potápění nebo třeba baseballu, nějaký čas byla také mažoretkou. V roce 2013 získala titul Miss Iowa, protože všechny okouzlila nejen svým zjevem a životním příběhem, ale také vtipem a inteligencí. Dnes využívá bionickou ruku a je velkou propagátorkou této technologie. Zároveň platí za jednu z tváří komunity těch, kdo přišli na svět fyzicky neúplní.

Pokračování 4 / 20

Stephen Thompson

Jeho uhrančivé oči a ostře řezaná mužná tvář uchvátily módní svět v roce 2011, kdy se Stephen Thompson stal tváří kampaně značky Givenchy na jaro/léto a současně se objevil v editorialu prestižního časopisu W Magazine. Američan, který se narodil jako albín, nevidí na jedno oko a ve volném čase se věnuje dobrovolničení v centrech pro zrakově postižené. Zajímavostí je, že Stephen má bratra-dvojče, který se narodil bez albinismu. Thompson je zároveň muzikantem.

Pokračování 5 / 20

Elaine Davidson

Brazilka Elaine Davidson drží světový rekord v největším počtu piercingů na těle. První si pořídila už v 80. letech a dnes byste na ní, a dokonce i uvnitř jejího těla napočítali přes 11 tisíc kovových ozdob, které má i v intimních partiích. Nejpropíchanější žena světa je samozřejmě celebritou, i když si také často vyslechne mnoho urážek. Optimistická Elaine si ale z řečí ostatních nikdy moc nedělá.

Pokračování 6 / 20

Sarai Lewis

Britská kráska Sarai Lewis se proslavila nejen randěním s hvězdami anglických reality show, ale také díky svojí heterochromii. To je stav, kdy se člověk narodí s různobarevnými duhovkami. Saraiiny oči tak mají každé jinou barvu: jedno je hnědé a druhé zářivě zelené. Sarai tuhle odlišnost proměnila v přednost a často pózuje jako make-up modelka.

Pokračování 7 / 20

Caitin Stickels

Schmidův-Fraccarův syndrom, běžně známý také jako syndrom kočičích očí, je geneticky podmíněné onemocnění, které má za následek (mimo jiného) deformaci očí. Před několika lety se onemocnění dostalo do širokého povědomí díky Caitin Stickels, dnes modelce, kterou nyní na Instagramu sleduje přes 46 tisíc lidí. Caitin, která se dříve modelingu věnovala jen amatérsky, totiž tehdy zaujala módního fotografa Nicka Knighta. Knight, který fotil třeba i Kate Moss, vytvořil s mladou ženou děsivě podmanivé snímky a ty pak ohromily svět. Caitin má kvůli onemocnění nejen zapadlé oči, ale také deformovaná ústa. V její odlišnosti je ale opravdu silná jedinečná krása.

Pokračování 8 / 20

Simone Thompson

Mezera mezi předními zuby není nic, co by člověku ubíralo na sex-appealu. Ví to Elton John, ví to Madonna, ví to Lena Headey alias Cersei Lannister ze Hry o trůny, ví to modelka Georgia May Jagger, dcera Micka Jaggera z The Rolling Stones, a platí to také pro Simone Thompson, která si nechává říkat Slick Woods. Alternativní modelka s drsnou image se rozhodla netradiční zjev ještě podpořit a chodí ostříhaná na ježka, někdy je i úplně dohola. Do kampaní a na přehlídky ji chtějí ty nejosobitější módní značky a návrháři.

Pokračování 9 / 20

Sophia Hadjipanteli

Když se řekne žena s výrazným hustým a srostlým obočím, pravděpodobně si vybavíte především mexickou malířku Fridu Kahlo, ale dost možná už i modelku Sophii Hadjipanteli. Kyperská kráska se stala mediální hvězdou především kvůli pozitivnímu přístupu, který ke svému odlišnému vzhledu zaujímá, ale také kvůli lásce, s jakou o hustotu a srůst svého obočí pečuje. Objevila se na stránkách známých módních magazínů včetně Vogue a na Instagramu má tahle nepřehlédnutelná diva, frčící na vlně body-positivity, skoro půl milionu followerů.

Pokračování 10 / 20

Cassandra Naud

Nejen v modelingu mají lidé, kteří se vymykají zavedeným beauty standardům, své místo. Dokazuje to kanadská herečka a tanečnice Cassandra Naud, která se narodila s výrazným znaménkem pod okem. Tmavá skvrna ženě zabírá skoro celou jednu tvář, rozhodně se za ni ale neschová, jak půvabná Cassandra je. Příležitostná modelka se zároveň zajímá o premenstruační syndrom a menstruační bolesti a je tváří osvětové kampaně určené ženám, které těmito problémy trpí.

Pokračování 11 / 20

Allison Harvard

Allison Harvard je americká modelka, která se do povědomí zapsala díky účasti v reality show Amerika hledá topmodelku. Tam jí hned v úvodu řekli, že její panenkovská, jakoby předimenzovaná tvář, které navíc vévodí obrovské kulaté modré oči, je pro svět modelingu až příliš výrazná a specifická. Byl to ale právě tenhle obličej, který z Allison nakonec udělal hvězdu. Dnes ji na Instagramu sleduje přes 700 tisíc lidí.

Pokračování 12 / 20

Bratři Ivanishviliové

Tihle dva albínští fešáci jsou ve světě modelingu známí prostě jako bratři Ivanishviliové. Jsou to synové gruzínského miliardáře Bidziny Ivanishviliho. Starší fousáč se jmenuje Bera. Je trochu slavnější než mladší Tsotne, modelingu se totiž věnuje profesionálně a zároveň je také muzikant. Někdy ale Bera a Tsotne pózují společně, často v kampaních na plavky a spodní prádlo. Který se vám líbí víc?

Pokračování 13 / 20

Evita Delmundo

Děti dokážou být kruté a své o tom ví influencerka Evita Delmundo. Ta se totiž narodila s tělem i obličejem obsypanými výraznými znamínky a pigmentovými skvrnami. Když byla malá, smáli se jí ostatní, že vypadá jako sušenka, a Evita neustále slýchala: na tu si dej pozor, ať tě tou svojí nemocí nenakazí! Navzdory šikaně se dívka v roce 2018 rozhodla zúčastnit soutěže Miss Universe Malaysia, ve které Malajsie každý rok vybírá svou reprezentantku na prestižní globální soutěž krásy. Evita sice nevyhrála, získala si ale hodně fanoušků. Na Instagramu ji sleduje 108 tisíc lidí.

Pokračování 14 / 20

Ellia Sophia

Někteří zlí jazykové ji přirovnávají k mimozemšťanovi, nám ale laní oči modelky známé jako Ellia Sophia přijdou úchvatné. A nejen nám. Beauty standardům se vymykající Newyorčanka si daleko posazenýma očima vysloužila kontrakty na nespočet kampaní a na přehlídkovém mole se objevila víc než stokrát.

Pokračování 15 / 20

Aimee Lou Wood

Pokud sledujete seriál Netflixu Sexuální výchova, herečku Aimee Lou Wood znáte z role Aimee Gibbs, která ve druhé řadě pořadu řeší sexuální napadení v autobuse, ve třetí peče muffiny ve tvaru vulvy a ve finální, čtvrté řadě se svým osobitým způsobem vypořádává s traumaty z minulosti. Ačkoliv dnes je hvězdou, Aimee není typicky krásná. Vykulené oči a viditelný předkus jí v dětství přinesly spoustu posměšků od spolužáků. Dnes ale právě tyto zdánlivé vady považuje za svoje přednosti.

Pokračování 16 / 20

Aimee Mullins

A ještě jedna Aimee! Tahle ovšem není herečkou; manželka britského herce Ruperta Frienda, známého například z filmů Libertin (2004) nebo Pýcha a předsudek (2005), Aimee Mullins je americkou atletkou a modelkou. Když jí byl jeden rok, lékaři jí museli amputovat obě nohy pod koleny. To jí ale nezabránilo sportovat a na Letních paralympijských hrách v Atlantě v roce 1996 se stala trojnásobnou světovou rekordmankou ve sprintu na 100 metrů, 200 metrů a ve skoku do dálky. Na přehlídky si ji jako manekýnku rád objednával Alexander McQueen.

Pokračování 17 / 20

Harnaam Kaur

Před 100 lety by britskou modelku, influencerku a body-positivity aktivistku Harnaam Kaur pravděpodobně vystavovali v cirkuse jako vousatou ženu. Když bylo dívce 16, lékaři jí diagnostikovali syndrom polycystických ovarií. Ten se projevuje zastavením ovulace, ztrátou menstruace a také náhlým výskytem ochlupení na u žen nezvyklých místech. Například na tváři. Harnaam se ale přijala taková, jaká je, a ze své zvláštnosti udělala přednost.

Pokračování 18 / 20

Nastya Zhidkova

Fotky ukrajinské modelky, která se narodila s albinismem, před několika lety obletěly svět. Z dívky, které v dětství říkali, že vypadá jako duch a příšera ze záhrobí, se stala vyhledávaná modelka, která spíš než jako z pekla vypadá, že spadla z nebe nebo se narodila jako křehká zimní víla. Nastya dříve svůj vzhled neměla ráda a zkoušela si své sněhobílé vlasy i obočí barvit, nyní ale sází na přirozený zjev. Její Instagram dnes sleduje 128 tisíc lidí.

Pokračování 19 / 20

Io Östergren

Když Io Östergren přišla na svět, porodníka i své rodiče trochu vyděsila. Narodila se totiž jako drobné miminko s neúměrně dlouhýma nohama. Lékaři se dlouho snažili přijít na původ abnormality... A dívka se mezitím vytáhla do výšky 178 centimetrů, přičemž 101 centimetrů z toho dnes měří její vypracované nohy. V pubertě jí metrové dolní končetiny způsobovaly trápení, nyní se Io věnuje fitness a dělá modelku. Největší oporou je jí manžel Torbjörn, který je rovněž sportovcem a kulturistou. Io na Instagramu sleduje přes 240 tisíc followerů.

Pokračování 20 / 20

Tess Holliday

Když vás šikanují spolužáci za to, že jste při těle, není to snadné, ale dá se to zvládnout. Je-li ale tím, kdo si neustále dobírá vaši váhu, váš vlastní otec, to už je opravdu traumatizující. Populární plus-size modelku Tess Holliday naštěstí krutá slova jejího táty, která poslouchala po celé své dospívání, neuvrhla do depresí. Svoje křivky miluje se vším všudy, přinesly jí slávu a také jí vydělávají pěkné peníze.

Na další modelky a modely, kteří prorazili ve světě krásy navzdory své odlišnosti, se podívejte do galerie v úvodu článku.