Jed ve vaší koupelně: Na které látky v kosmetice si dát pozor?

V březnu se na Ženách věnujeme alternativní kosmetice – alternativní ve vztahu k té, která je plná problematické chemie a pleti může ve výsledku spíše uškodit než pomoct. Jaké látky přesně jsou však pro nás vlastně špatné a proč? A kde tedy koupit produkty, které neublíží?

Minerální oleje a parafíny

Syntetické látky z ropy v kosmetice nahrazují dražší přírodní oleje. Pozor, neplést s vazelínou, která je ovšem také derivátem ropy. Minerálním olejům a parafínům je přisuzováno, že podporují tvorbu vrásek, vysušují pokožku a mohou se hromadit v lymfatických uzlinách.

TIP NA VIDEO: Jak se dokonale odlíčit? Redaktorka radí, jak na to v pěti snadných krocích

Ftaláty

Jsou používané jako změkčovadla při výrobě plastů, v kosmetice fungují jako vůně a jsou součástí sprejů na vlasy a laků na nehty. Působí jako endokrinní disruptory, které mohou negativně ovlivnit hormonální činnost.

Uhelný dehet

Jedná se o jedno z nejsnadněji kontaminatovatelných barviv. Proto je mnohdy znečištěn těžkými kovy a ty jsou mimořádně toxické pro mozek. Někdy se také uvádí, že je dehet karcinogenní, proto i když vám pomáhá na suchou pokožku a vlasy, nepoužívejte jej.

Oxybenzon

Funguje jako chemický UV filtr, pohlcuje některé složky UV záření a lehce proniká pokožkou. Nařízení EU povoluje jen 10% koncentraci v přípravcích.

Nanočástice

Velmi malé součásti kosmetických pigmentů, u nichž existuje obava, že mohou poškodit DNA, což pak potenciálně vede ke vzniku rakoviny.

Parabeny

Konzervační látky používané v potravinářském, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Mohou se hromadit v lidské prsní tkáni. Klinické studie na zvířatech potvrdily, že mohou napodobovat účinky estrogenu a působit jako potenciální hormonální disruptor.

Hydroquinone

Používá se pro rozjasnění pleti, ale některé výzkumy ukázaly, že má karcinogenní vlastnosti. V Evropské unii je proto tato látka zakázaná.

PEGy

Skupina přísad s předponou „PEG“ a následovaná číslem může v konečném důsledku působit jako karcinogen.

Isobutylparaben

Konzervační látka může způsobovat podráždění kůže nebo alergii, při vdechnutí je toxická pro plíce. Americká asociace pro výzkum dermatitidy uvádí, že tyto látky jsou alergeny od koncetrace 0,1 %.

Triclosan

Dříve se využíval jako antibakteriální látka, jeho používání ale vedlo ke vzniku rezistentních kmenů bakterií. Je prokázanýmendokrinním disruptorem s neblahým vlivem na hormonální soustavu.

Článek vyšel v časopise Moje psychologie. Aktuální číslo si můžete koupit v on-line trafice iKiosek.cz. Dnes objednáte, zítra ho máte ve schránce. A doprava je zdarma!