.

. Zdroj: istock.com

Jak si vyžehlit vlasy, abyste je neničila? Držte se těchto 5 jednoduchých kroků!

Žehlička na vlasy je super pomocník, který dokáže skvěle pomoci při stylingu. Při špatném používání ale může naopak vlasy poškodit a způsobit i jejich vypadávání. Proto je třeba se řídit pravidly, díky kterým docílíte vytouženého účesu, aniž by vlasy utrpěly na zdraví a kráse. 

Žehlete vždy suché vlasy

První důležitou zásadou je, že vlasy musí být před samotným žehlením úplně suché. Pokud jste je předtím myla, je velmi důležité, abyste je opravdu důkladně vyfoukala, i když to třeba zabere více času. Vlhké vlasy dostávají žehlením opravdu zabrat – můžete je dokonce nenávratně spálit a navíc nikdy nedocílíte opravdu rovných pramenů.

Důkladně vlasy rozčešte

A přichází druhý, neméně důležitý krok. Před žehlením je nutné vlasy pořádně rozčesat, protože zacuchané pramínky byste si mohla teplem z žehličky polámat. Až budou rozčesané, rozdělte je zhruba nad ušima na horní a spodní partii a tu horní připevněte skřipcem, aby se vám při dalších krocích nepletla.

Aplikujte ochranný přípravek

Než se pustíte do žehlení, naneste na spodní (později i na horní) vrstvu speciální termoochranný přípravek, který na vlasech vytvoří jemný filtr a ochrání je před teplem. Většina těchto přípravků dodá vlasům také výživu, díky které budou silnější a lesklejší. Některé ochranné spreje vám účes navíc zafixují a vyhladí. Přípravek nanášejte na délky i na konečky, naopak se vyhněte partii těsně u kořínků, protože by se vám mohly vlasy mnohem dříve umastit. V letních měsících aplikujte před žehlením na konečky ještě výživný olejíček, díky kterému nebudou vlasy suché a roztřepené.

V žádném případě před žehlením nenanášejte do vlasů stylingové přípravky jako tužidla, gely nebo laky, které se vysokou teplotou rozpustí a nalepí na vlasy.

Nastavte si teplotu

Čím vyšší teplota, tím větší je to pro vlasy zátěž. Obecně platí, že barvené vlasy by se měly žehlit zhruba na 150 až 180 stupňů. Ty nebarvené snesou 200 stupňů.

Žehlete po tenkých pramenech

A teď už jsou vlasy připravené k samotnému žehlení. Ovšem i při něm je nutné dodržovat správný postup. Začněte od spodní partie, kde si vždy oddělte tenký pramen a od kořínků až ke konečkům ho jednou přejeďte plynulým pohybem žehličkou. Pokud to zvládnete, jednou rukou pramen pročesávejte a druhou kopírujte pohyb hřebenu žehličkou. Až budete mít hotovou spodní část, vrhněte se na horní, kterou nezapomeňte ošetřit ochranným sprejem a pro jistotu ještě jednou rozčesat.

Tip: Pokud používáte žehličku několikrát týdně, jednou měsíčně ji zbavte nečistot od usazených ochranných nebo stylingových přípravků. Stačí zcela vychladlou žehličku otřít vlhkým hadříkem a důkladně osušit. Jen tak bude pořád pracovat na 100 %!