Hydratační krém na ruce AllDay Hydrating Hand and Nail Cream, Darphin, 630 Kč

Hydratační krém na ruce AllDay Hydrating Hand and Nail Cream, Darphin, 630 Kč Zdroj: archiv firem

Lehoučká emulze s vysokým ochranným faktorem Daily Defense Solar Defense Booster SPF 50, Dermalogica, 1580 Kč
Tónující ochranný gelkrém s matujícím účinkem Anthelios XL Anti-Brillance SPF 50+, La Roche-Posay, 439 Kč
Zimní ochranný krém na obličej a balzám na rty v jednom Mountain Suncream+Lipstick SPF 50+, Piz Buin, 389 Kč
Ochranný rozjasňující krém na okolí očí Perpetual Radiance SPF 15 Eye Glow + Illuminator, Soleil Toujours, 1550 Kč
...
6
Fotogalerie

Dobrá clona: Jak ochránit kůži před zimními paprsky?

Společnost sluníčka na horách vyhledáváte, jenže následky jeho záludného působení málokdy uhlídáte. Pokud po něm přesto znovu zatoužíte, chraňte se! 

Na první pohled se zimní slunce jeví jako skvělý kamarád. Příjemně pošimrává po obličeji a přikrášluje horskou atmosféru, akorát že ve skutečnosti kuje pořádné pikle! Jeho paprsky jsou totiž stejně nevypočitatelné jako ty v létě, na rozpálené pláži. Pravda, v chladu sice nevystavujete záření až tak významnou plochu kůže. Tím spíš byste ale neměla dopustit, aby se negativní dopady jen tak snadno zkoncentrovaly do obličeje.

Na hoře

UV záření má stejné vlastnosti, ať je jakékoli roční období. Jenže v zimě na horách se k jeho působení přidává nadmořská výška a sníh, od kterého se paprsky nepozorovaně odrážejí. Na prosluněné terase, i ve stínu na lanovce. Připočteme-li mrazivý suchý vzduch a studený vítr, máte o pleť indiánské babičky prakticky postaráno. Stačí si vybavit obličeje instruktorů lyžařských škol nebo členů horské služby. Zdánlivě krásně opálená tvář odkryje při bližším ohledání svraštělou pokožku se spoustou vrásek. Vy sice v těchto podmínkách strávíte týden a asi si říkáte, že pro ten se snad svět nezboří, jenomže kůže má sloní paměť a veškeré křivdy dokáže s nepříjemnou přesností vrátit. Přičemž ostrůvky pigmentových skvrn jsou v tomto kontextu to nejmenší...

Nejen čísla

Pokud vám SPF 20 připadá dostačující, tak – s přivřením obou očí – jedině v případě, že je hodně pod mrakem. Nejde totiž pouze o možné spálení pokožky, ale hlavně o její hlubší poškození. A tehdy UV záření rozdává do všech koutů světa i nadmořských výšek rovným dílem. Zvolíte-li nejvyšší možný ochranný faktor 50+, ztmavnete také, ale zároveň se vyhnete bolestivému spálení a hlavně budete mít jistotu, že jste pro bezpečí kůže udělala maximum. Pamatujte přitom, že navrstvení faktorů nepomůže! Tzn., přetřením SPF 20 znova dvacítkou, nezískáte ochranu rovnou čtyřiceti, ale pořád jen 20.

Načasování

Aby mohly filtry nastartovat svou činnost, potřebují zhruba půlhodinku. Z toho důvodu se doporučuje nanést přípravek ještě před odchodem na svah. Pokožka je sice vybavená přirozenou ochranou, ta však bývá v závislosti na fototypu omezená. Není tudíž na škodu získat náskok. Nátěr zopakujte přibližně každé dvě hodiny. Přece jen se opalovák po čase vstřebá, nemluvě pak o mechanických vlivech zvenčí.

Zimní rituály

Řešíte, jestli pod opalovací krém používat i váš běžný, denní? Samozřejmě že můžete, ale vězte, že už dnes existuje celá řada specialistů, vybavených jak dostačujícím ochranným faktorem, tak i šetrností k citlivé pokožce či protivráskovým, zmatňujícím nebo třeba tónujícím účinkem. Některé značky se dokonce specializují vyloženě na zimní opalovací sezonu. A připomínáme, že riziko výskytu vrásek se i přes sluneční brýle, týká okolí očí, proto se nezapomeňte vybavit ochráncem i na tuto partii. Pro rty platí ohrožení ve smyslu extrémní suchosti a následného rozpraskání, což dokáže hladce změnit regenerační balzám. No a podobně silným atakům jsou občas vystavovány i hřbety rukou, které uspokojí pravidelná vrstvička hydratačního krému. Posílí totiž lipidovou bariéru, takže nedovolí, aby ruce ztrácely vláčnost a hebký vzhled.

Après-ski

Odchodem ze sjezdovky ještě péče nekončí. Abyste měla záruku, že jste si pobytem na slunci nezadělala na hlubší poškození, je dobré nasadit krém po opalování. Dopřeje vyprahlé pokožce vláhu a ta zároveň napraví ochrannou bariéru. Bezprostředně. Přejdete-li pak k vyloženě noční službě, tam se můžete spolehnout na obvyklou pečující rutinu. No a pokud jste ještě nebyla nucená přejít na korektivní řadu přípravků, zvažte nyní i tuto možnost. Volné radikály, způsobující stárnutí pokožky, totiž zůstávají aktivní ještě několik hodin po pobytu na slunci.

Článek vyšel v únorovém čísle magazínu Moje psychologie!

Plánujete svatbu? Zajímají vás nejnovější svatební trendy z přehlídek, tipy na nejkrásnější šaty, účesy, kytice, chcete inspiraci na nejromantičtější místa, kde se vdávat a kdy a co je potřeba zařídit? To vše a mnohem více inspirace a užitečných informací najdete v našem speciálu Dokonalá svatba. Naplánujte si s námi vaši svatbu snů!