grilování na elektrickém grilu

grilování na elektrickém grilu Zdroj: iStock.com

Sedm tipů, jak zdravě grilovat

K létu patří grilování. Pokud si chcete party na zahradě užít a nepřemýšlet o tom, jak moc zdravé, nebo tučné tyto radovánky jsou, přinášíme pár tipů. Díky nim bude vaše jídlo nejen chutnější, ale i zdravější.

Úplně nejlepší je maso připravit předem metodou sous-vide (ve vakuu). Při tomto způsobu úpravy se maso pošíruje ve vodní lázni několik hodin při teplotě nižší, než je bod varu. Většinou stačí jenom ho lehce osolit a přidat různé bylinky. Když takto připravené maso hodíte na gril, bude rychle hotové, křupavé a nemusíte se bát, že zůstane syrové.

Dobu strávenou nad ohněm zkrátíte marinováním připravovaného masa. Maso vyndejte z ledničky alespoň 2 hodiny před grilováním, aby získalo pokojovou teplotu a nezažilo na rožni šok.

Grilovací rošt udržujte v čistotě. Než na něj cokoli položíte, očistěte ho raději důkladně kartáčem. Zbytky na roštu se mohou začít připalovat, což může narušit chuť dalších grilovaných pokrmů.

Než začnete grilovat, přesvědčte se, že máte gril dostatečně rozpálený. To je základní podmínkou úspěchu. Teplota by se měla pohybovat mezi 160–180 °C pro nepřímé grilování a 200–230 °C pro přímé grilování.

Grilujte menší porce, vybírejte dietnější maso a také zeleninu.

Do masa nepíchejte vidličkou, k otáčení používejte kleště, zamezíte tak odkapávání šťávy a vzniku nežádoucích karcinogenních látek.

Dobré je servírovat k masu nějakou přílohu, pokud dbáte o zdravou stravu, pak se hodí zelenina. Čím pestřejší talíř, tím lépe. Dobrou chuť!

Další zajímavé články o zdravém životním stylu najdete v srpnovém vydání časopisu Dieta!

Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

...
... | Zdroj: red