Grilovací sezona: 4 recepty s hovězím masem, které musíte zkusit

27. května 2017
  • S prvními hřejivými paprsky sluníčka přichází i nejoblíbenější období v roce – grilování. Pojďme si ukázat, jak se bourá české hovězí maso a jak se steaky zatočit na ohni.

  • Tomahawk steak

    2 porce, příprava: 20 minut

    Suroviny: 650 g hovězího tomahawk steak s kostí, olivový olej na potření, maldon sůl, citronový pepř

    Maso potřete olivovým olejem, dejte na gril a nechte z obou stran zatáhnout dozlatova, z každé asi 5 minut. Průběžně potírejte olejem. Ke konci grilování osolte, opepřete . Dejte na stranu od rozpáleného grilu a nechte chvíli odpočinout, asi 5 minut. Poté maso dopečte podle toho, jak jej chcete mít propečený. Doporučená úprava medium nebo medium raw.

    Ke grilovanému masu patří vhodná přílohaKe grilovanému masu patří vhodná přílohaAutor: Tomáš Lébr

    Bramborová kaše s lanýžovou pastou

    2 porce, příprava: 30 minut

    Suroviny: 500 g brambor typu B, 100 g másla, sůl a pepř, 1 lžíce lanýžové pasty nebo oleje, nasekaná petrželka, 1 lžíce piniových oříšků

    Brambory oloupejte a vařte vcelku ve slané vodě doměkka, asi 20 minut. Poté slijte. Rozmixujte, přidejte máslo, sůl, pepř, lanýžovou pastu nebo olej, nasekanou petrželku s nasucho opečenými piniovými oříšky. Nakonec ještě můžete kaši ozdobit petrželkou a piniovými oříšky.

  • Marinovaná hovězí žebra

    2 porce, příprava: 40 minut + 12 hodin marinování

    Suroviny: 2 lžíce louisiana omáčky, 2 lžíce barbecue omáčky, 2 lžíce medu, 1 lžíce uzené papriky, 30 g povoleného másla, 500 g hovězích žeber (nakrájená na tenké proužky), sůl a pepř

    Připravte si omáčku. Svařte lousiana a barbecue omáčku s medem, přidejte uzenou papriku, stáhněte na 80 °C a metličkou zlehka vmíchejte povolené máslo. Nakonec dochuťte solí a pepřem. Odstavte, nechte vychladnout a poté žebra v omáčce marinujte. Vakuujte a nechte je v omáčce minimálně 12 hodin odležet. Na rozpáleném grilu žebra ogrilujte ze všech stran dozlatova, průběžně je potírejte marinádou, můžete je i na grilu osolit. Grilujte asi 20 minut.

    Marinovaná hovězí žebraMarinovaná hovězí žebraAutor: Tomáš Lébr

    Domácí hranolky

    2 porce, příprava: 40 minut

    Suroviny: 5 brambor typu B, 100 ml octa, sůl, olej na smažení

    Brambory omyjte, nakrájejte na hranolky, vložte je do vody, aby vám nezhnědly. Slijte. Přiveďte novou vodu s octem a se solí k varu. Vložte do ní hranolky a vařte na zkus, asi 18-20 minut. Poté hranolky slijte a osmahněte je ideálně ve fritéze, zprudka při 180 °C dozlatova, asi 2-3 minuty. Nakonec ještě podle chuti osolte.

  • Hovězí brisket

    2 porce, příprava: 40 minut + 12 hodin marinování

    Suroviny: rozmarýn a tymián, 2 stroužky česneku, sůl a pepř, olivový olej, 1 lžíce zauzené papriky, 1 lžička chilli papriček, nasekaných, 1 lžíce barbecue omáčky, 1 lžíce medu, 500 g hovězí hrudí s kostí (může být i ossobuco)

    Připravte si marinádu. Bylinky, sůl, pepř, olivový olej, papriku, chilli papričky, omáčku a med rozmixujte tyčovým mixérem. Pak maso marinujte v omáčce ideálně 12 hodin. Poté jej ogrilujte dozlatova z obou stran, z každé asi 6 minut. Ještě osolte, opepřete a odstavte stranou na grilu. Nechte odpočinout. Poté vraťte na gril a opečte dle toho, jak ho chcete mít opečený.

    Hovězí brisketHovězí brisketAutor: Tomáš Lébr

    Gratinované sladké brambory

    2 porce, příprava: 60 minut

    Suroviny: 3 batáty, 2 středně velké brambory typu B, sůl a pepř, špetka muškátového květu, 150 ml smetany (33%)

    Batáty a brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte se smetanou, solí a pepřem a muškátovým květem. Vložte do pekáčku vyloženém pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě při 160 °C doměkka, asi 45 minut.

     

  • T-bone steak

    2 porce, příprava: 20 minut

    Suroviny: 800 g Tbone steaku, maldon sůl, citronový pepř, olivový olej

    T-bone zprudka ogrilujte z obou stran dozlatova, z každé asi 7 minut. Osolte, opepřete, potřete olejem. Pak odstavte, nechte stranou na grilu maso odpočinout a poté upravte dle chuti. Doporučujeme medium a medium raw.

    T-bone steakT-bone steakAutor: Tomáš Lébr

    Rizoto se spálenými kroupami

    2 porce, příprava: 60 minut

    Suroviny: 2 lžíce suchých krup, 1 malá tobolka skořice, 200 ml zeleninového vývaru, 100 g rýže arborio, olivový olej, 1 šalotka, 2 bobkové listy, 100 ml bílého vína, 20 g másla, 100 ml zeleninového vývaru, 30 g parmazánu + na ozdobu, 2 hrsti baby špenátu, sůl a pepř

    Nejdřív si připravte kroupy. Opláchněte je studenou vodou. Přendejte je na rozpálenou pánvičku a na sucho je pozvolna pražte do černa. Poté podlévejte vývarem, přidejte tobolku skořice a vařte doměkka, asi 25 minut.

    Rýži opláchněte, na oleji orestujte nasekanou šalotku, přidejte rýži, bobkový list, osolte, opepřete a podlijte vínem. Svařte a postupně dolévejte vývar. Míchejte a vařte na zkus rýže. Odstavte a nakonec vmíchejte uvařené kroupy, máslo, parmazán a baby špenát. Ozdobte ještě parmazánem.

    Listový salát s mrkvíListový salát s mrkvíAutor: Tomáš Lébr

    Listový salát s mrkví

    4 porce, příprava: 15 minut

    Suroviny: 1-2 mrkve, mix zelených salátů, 50 ml olivového oleje, 1 lžička dijonské hořčice, 20 ml pomerančové šťávy, 1 lžička balzamikového octa, sůl a pepř

    Očištěnou mrkev nakrájejte na podélné tenké plátky. Saláty omyjte, nechte okapat. Vše promíchejte zálivkou z oleje, hořčice, šťávy z pomeranče a balazmikového octa.

    Chcete vědět, jaké steaky jsou nejlepší na gril? Podívejte se na video:
    360p 240p
    Jaké steaky se hodí na grilování, vám prozradí šéfkuchař Roman Paulus

    Článek připravil časopis F.O.O.D.

Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy