...

... Zdroj: iStock.com

Není zelenina jako zelenina: Která je nejzdravější?

Je plná antioxidantů, které podporují imunitu a zpomalují stárnutí. Obsahuje vlákninu a má minimum kalorií, takže zasytí a ještě pomůže s ideální váhou. Významně se podílí na zdraví vašeho srdce a cév, působí jako prevence před rakovinou nebo cukrovkou a nezanedbatelný vliv má na střevní mikrobiom a kvalitu našeho duševního zdraví. A navíc: čím více jí sníte, tím lépe pro své zdraví a krásu uděláte.

Nejlepší na tom všem je, že nemluvíme o nějaké záhadné superpotravině, ale o zelenině. Pokud ji máte na talíři pětkrát denně, ať už syrovou, vařenou, pečenou nebo grilovanou, děláte neskutečnou službu svému tělesnému i duševnímu zdraví.

Výživoví specialisté i lékaři se shodují: Jezte tu, kterou máte rádi, hlavně, ať je jí hojně. A pokud chcete nějakou inspiraci, zde je seznam těch druhů, které milují odborníci právě pro jejich zdravotní benefity:

Mrkev

Mrkev je opravdu neuvěřitelnou zásobárnou vitamínu A, který je zásadní pro náš kvalitní zrak. Užijte si tuto kořenovou zeleninu syrovou, jako pyré, v salátech nebo smíchanou v smoothies.

Pokračování 2 / 4

Brokolice

Brokolice má nízký obsah kalorií a vysoký obsah například vitamínu C, vitaminu A a vitaminu K. Brokolice podle některých studií napomáhá v prevenci rakoviny plic. Obsahuje poměrně dost vápníku, který je důležitý pro kosti i zuby. Látky obsažené v brokolici dále napomáhají správné činnosti srdce, metabolismu i imunitního systému.

Zelí

Ať syrové, nebo kysané, zelí je pro vaše zdraví poklad. Kvašené či kysané potraviny obsahují probiotika a ty pozitivně ovlivňují střevní mikrobiom. Ten je zodpovědný nejen za vaše trávení, ale má zásadní vliv na imunitu, působí i proti rakovině a podle posledních studií i na duševní zdraví. Navíc zelí pomáhá regulovat hladinu krevního cukru a je bohaté na vitamíny.

Vyzkoušejte nejlepší recepty na kvašenou zeleninu

Pokračování 3 / 4

Špenát

To, že není zdaleka tak bohatý na železo, jak se tvrdilo za časů Pepka námořníka, je už všeobecně známé. Méně známé je ale to, že je velmi bohatý na vitamín A – v jedné porci najdete více než polovinu doporučené denní dávky. Pokud budete jíst špenát pravidelně, nebudou vás tolik děsit vlny podzimních nachlazení.

Květák

Pokud si ho zrovna neosmažíte ve strouhance, je květák super zdravé jídlo a do vašeho těla dopraví vitamín C, draslík a dokonce i rostlinné omega-3 mastné kyseliny, tolik důležité pro činnost srdce a cév.

Pokračování 4 / 4

Červená řepa

Červená řepa působí protizánětlivě a zároveň jako antioxidant. Má pozitivní vliv na krevní tlak a napomáhá v boji proti stárnutí. Vyzkoušejte třeba výtečnou pomazánku.

Cibule

Cibule obsahuje flavonoidy, které pozitivně působí na duševní a fyzickou kondici. Navíc má výraznou chuť, takže může částečně nahradit sůl, které většina lidí konzumuje příliš velké množství.

Rajčata

Rajská jablka obsahují lykopen. Podle studií má tato látka pozitivní vliv na zdraví vašeho srdce a cév. Zkuste například rajčatovou polévku se smetanou gazpacho.

A dorazte poslední prázdninovou neděli na F.O.O.D. piknik na Ladronce!