Zdravé pečení: Zkuste mrkvový chlebíček s mákem nebo mandlový koláč z cizrny

15. října 2017
Zdravé pečení: Zkuste mrkvový chlebíček s mákem nebo mandlový koláč z cizrny
... • Foto: iStock.com

Také si rádi osladíte ráno buchtou nebo sladkým chlebíčkem? S těmi našimi sice budete také „hřešit“, ale jenom malinko.

MANDLOVÝ KOLÁČ Z CIZRNY

čtvercový plech na pečení nebo velký pekáč

PŘÍPRAVA: 15 minut + 30 minut pečení

...

  • 2 šálky cizrnové mouky
  • 1 šálek mletého třtinového cukru + 2 lžíce na poprášení
  • 1 lžíce kakaa
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 šálek mandlových lupínků
  • 1 velké vejce
  • 1/2 hrnku dýňového oleje
  • polotučné mléko

1. Smíchejte suché ingredience, 1/2 mandlí si odložte. Vejce rozšlehejte s olejem a vmíchejte do suché směsi. Podle potřeby postupně přidejte mléko – těsto musí mít kompaktní řidší, ne tuhou konzistenci.

2. Troubu rozehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Rozetřete na něm těsto, posypte ho mandlemi, poprašte cukrem a upečte dozlatova, asi 30 minut.
Tip: Do těsta vmíchejte plnou hrst nesířených drobně nasekaných sušených švestek.

MRKVOVÝ CHLEBÍČEK S MÁKEM

forma na biskupský chlebíček

PŘÍPRAVA: 15 minut + 40 minut pečení

...

  • 300 g pšeničné celozrnné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 200 g třtinového cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 1 šálek máku
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 4 vejce
  • 500 g jemně nastrouhané mrkve
  • máslo a mouka na formu
  • 1 lžíce citronové šťávy a 2 lžičky třtinového cukru na dokončení

1. Smíchejte suché ingredience, ale 2 lžíce máku si odložte. Vejce rozšlehejte s olejem a přilijte do suché směsi. Zapracujte mrkev.

2. Troubu rozehřejte na 180 °C, formu vymažte máslem a vysypte moukou. Vlijte těsto a upečte. Nechte vychladnout.

3. Citronovou šťávu rozmíchejte s cukrem, potřete chlebíček a posypte ho mákem.

Tip: Vlašské ořechy můžete předem krátce nasucho opražit a do těsta vmíchat ještě hrst, kterou necháte zkaramelizovat s cukrem a nasekáte nadrobno.

Pokud přemýšlíte, že byste začali péct zdravěji a vyměnili pšeničnou hladkou mouku za nějakou celozrnnou, určitě se vám budou hodit tipy editorky časopisu F. O. O. D. Na co si dát pozor, jakou mouku vybrat, jak udělat to nejlepší těsto a mnohem více receptů najdete v aktuálním čísle časopisu F. O. O. D., který je k dostání právě teď.

...

Klíčová slova:  F.O.O.D.pečení koláč
Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy