...

... Zdroj: Lucie Robinson

Hubneme do plavek: Danielin jídelníček byl chaos. Jak se jí líbí nový od Petra Havlíčka?

„Když jsem dostala jídelníček, tak jsem u něj proseděla celý večer a studovala, četla a plánovala, co mě to vlastně čeká – zažrala jsem se do toho,“ směje se Daniela. „Šla jsem spát s pocitem nedočkavosti,“ dodává. 

Z hlediska organizace je pro ni nové stravování v pohodě a do značné míry jí pomohlo zorganizovat a naplánovat si čas. Někdy vaří celé jídlo pro všechny, jindy uvaří rodině jinou přílohu či danou surovinu připraví jinak, zejména kvůli své malé dcerce. „Přece jen, ne každé dítě chce mít na talíři pokaždé kuskus, pohanku či cizrnu jen tak,“ vypráví.

Po psychické stránce ji zatím nic netrápí. „Jsem ale hrozně nedočkavá, všechno bych chtěla hned,“ konstatuje a rovnou přiznává, že má občas chutě na čokoládový raw dezert s borůvkami. „Řeknu si ale, že je to začátek, že třeba za pár měsíců jej budu moci zařadit do jídelníčku bez výčitek. Samozřejmě ne nějaký velký kus, ale jen kousek jako sladkou odměnu třeba o víkendu ke kávě.“

Nejtěžší je na novém systému stravování podle Daniely plánování a myslet na to, že když někam jede, musí si s sebou připravit krabičky. Nejvíc ji naopak baví, že do značné míry nemusí přemýšlet o tom, co bude vařit. A někdy jí jako nadšené kuchařce chybí možnost „pořádně si zavařit“. To všechno jí ale vynahrazuje, že má nejen díky novému jídelníčku víc energie. „Dřív jsem buď nesnídala vůbec, anebo chaoticky ráno při oblékání a podobně. Pak jsem někdy okolo jedné, druhé přemýšlela, co si dám k obědu, večeři jsem si dala pozdě, až bylo vše udělané a obstarané,“ vypráví Daniela.

A jak její původní stravování viděl Petr Havlíček? „Jako značně tragické a že je to na hranici koncentračního tábora. Rozhovor s ním mi hodně otevřel oči. Slyšet až skoro patologickou řeč, v tak mladém věku, vám na jednu stranu ublíží, ale na druhou vás nastartuje ke změně a jdete si za svým, ať si říká, kdo chce, co chce,“ dodává rázně. Není teď příprava jídla složitější? „Nepřijde mi, že je složitější, jen se vaří každý den a ne třeba na dva dny. Ze začátku jsem vážila vše, ale později suroviny, které používáte často, už berete automaticky a víte, že to máte dobře. Člověk si na vše zvykne velmi rychle, jen stačí chtít.

Ze začátku jsem byla kolikrát i z toho množství překvapená. Buď tak, že je toho hodně, anebo i tak, že je toho málo – ne ve smyslu, že bych si přidala, ale kupříkladu jsem si říkala, jak mám ten chleba ukrojit tak, aby to mělo určenou váhu, ale neměla jsem z toho spíš řezané drobky,“ uzavírá Daniela.

Jak to vidí Petr Havlíček

Daniela se od 16 let snaží neúspěšně zhubnout

žije ve stresovém režimu

cítí se unavená

jí nesmírně málo

i přesto, že je unavená, se snaží být aktivní (půl dne prosedí, ale zbytek dne „poletuje“ a ještě do toho sportuje)

žije zrychleně a v jídle se odbývá, má dny, kdy pouze snídá a večeří

Doporučení

její jídlo byl chaos, proto jsme se ho snažili zpravidelnit

příjem jsme zatím navýšili o třetinu a budeme postupně přidávat

snídaně má slané: menší pečivo či krajíček chleba, šunka, lehce másla a zelenina

hlavní jídla, tedy oběd a večeři, má téměř totožná, jen o něco menší porce než Libuše

ke svačině má kousek ovoce, třeba malé jablko

druhou večeři nemá

Jak to vidí Daniela

Co jsem objevila díky novému jídelníčku?

„Různé úpravy kuskusu či tofu.

Přece jen jsou to potraviny bez chuti a experimenty s nimi jsem přišla na různé nové možnosti.“

Oblíbené jídlo?

„Kuřecí kousky naložené v čerstvých bylinkách s černou rýží posypané sezamovým semínkem.“

Moje snídaně?

„Domácí špaldovo-žitný chléb s avokádem a buď křepelčí vejce, nebo vysokoprocentní šunka. K tomu zelenina jen tak či doplněná o dip z tvarohu.“

Moje obavy?

„Jediné, z čeho mám strach, je, že jídlo začne být nudné a bude to stále to samé dokola. Není zase moc prostoru na úpravu jídla či nějaké kreace.“

Článek připravila redakce časopisu Dieta.

Kupte si aktuální číslo přes sms:

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

DIETA1805W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: DIETA1805W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 50 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CN INVEST, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cninvest.cz, www.platmobilem.cz.

...
... | Zdroj: red