Výživový specialista Petr Havlíček

Výživový specialista Petr Havlíček Zdroj: Ondřej Košík (Archiv Diety)

Jídelníček výživových poradců: Co ze svých tipů opravdu dodržuje Petr Havlíček?

Živí se tím, že radí lidem, co mají jíst, jak zhubnout, jak si sestavit jídelníček. Jak to ale mají s jídlem oni sami? Vyzpovídali jsme naše oblíbené spolupracovníky. A začneme Petrem Havlíčkem. Co říkáte na jeho jídelníček?

Petr Havlíček je autor mnoha knih o zdravém životním stylu, moderátor pořadu Jste to, co jíte, moderátor pořadu Rozum v troubě.

Jaký máte k jídlu obecně vztah?

Baví mě vařit. Baví mě suroviny, ze kterých se připravuje jídlo, protože u nás doma se vaří. Vaří moje partnerka i moje nejstarší dcera. Baví mě, že jsem se naučil jíst zeleninu v různých formách, ne jen pár druhů v syrovém stavu, ale přišel jsem na chuť i zelenině různě tepelně zpracované. Baví mě to, že jím jen dvě jídla denně, která si můžu užít, protože jsou velká. Baví mě bio, farmařina…

K jídlu mám pozitivní přístup i přesto, že mám určitý handicap, protože jsou jídla, která jíst nemůžu. Proto se snažím hledat jiné možnosti, jak něco nahradit něčím jiným. Baví mě experimentování. Občas to odnáší i moje rodina. Nebudu přece dělat dvoje palačinky, ale udělám jen jedny, a to takové, které si můžu dát i já sám.

Co jíte na cestách?

Jídlo si s sebou nevozím. Když přijde čas oběda nebo večeře, tak jdu prostě do restaurace a snažím se vybrat podle svého nejlepšího vědomí, chuťových buněk a toho, co můžu. Ale už se mi párkrát stalo, že bylo jídlo tak špatné, že jsem skončil u benzínky a koupil si raději dvě raw tyčinky. Když mi jídlo vypadne, tak se nic nestane a holt si dám až tu večeři. Ta ale musí být, jinak bych se nevyspal.

Jak vypadá vaše snídaně?

Většinou nesnídám. A když už ano, pak miluju třeba paleo palačinky, které jsou z kokosové mouky, mléka a vajec. Je to problematičtější na zpracování, ale dá se to vyrobit a je to výborné. Pak mě ještě baví krém z avokáda, banánu, kokosového mléka a skořice.

Dávám si ale ranní drink: koktejl z čerstvé kurkumy, zázvoru, celého citronu, malé čajové lžičky medu, skořice, hřebíčku, trochy matchy, trochu čagy (houba na imunitu, pozn. red.). To vše zaliju vlažnou vodou a rozmixuju. A pozor, pijte raději brčkem. Kurkuma totiž barví, je žlutá, tak abyste celý den nechodili se žlutou pusou.

A co oběd a večeře?

Sním víceméně všechno. V poledne mám nejraději rybu (nejoblíbenější je asi losos, ale fajn je i tuňák, treska, candát a uzený pstruh je delikatesa), je lehká a dobře se stráví. K tomu si dám hromadu zeleninového salátu a jako přílohu třeba trochu rýže. Po obědě si dám nějaké ovoce, ořechy a jako dezert kousek čokolády.

Večeře je podobná jako oběd, plus je tam ještě čistý vývar. Ale jestli mám být konkrétní, tak třeba miluju dýňovou polévku s nastrouhaným pecorinem, dobře udělaný hovězí burger s pečenými batátovými hranolky, hromadou zeleného salátu, dobrou hořčicí…

Svačiny nemám, nebo když, tak je mám spojené s hlavním jídlem. Když mám náročnější den, tak si přece jen odpolední svačinu dopřeju a nejraději mám asi raw tyčinku – kokosovou s kakaem.

Vaše nejoblíbenější potravina?

Ořechy, jakékoli.

Váš top tip, co se týká jídla?

Vyrábím v horkovzdušné troubě hranolky ze všeho, protože je to pro mě jedna z nejchutnějších příloh, jaké si můžu dát. Miluju batátové, ale třeba luxusní jsou z červené řepy jen lehce osolené zauzenou solí. Nebo dochucené bylinkami, vše podle nálady.

Každému zkrátka vyhovuje něco jiného a s tím, co bude nejlepší pro vás, vám pomůže právě výživový poradce. Více už Petr Havlíček v následujícím videu:

Video placeholde

Více informací o zdravém životním stylu najdete v časopise Dieta. V aktuálním čísle vás čeká rozhovor s Jitkou Nováčkovou, tipy, jak se legálně nadopovat štěstím, nebo vše o bílkovinách. K dostání i v našem iKiosku.

titul
titul | Zdroj: red