Video placeholde

Historie svatebních šatů: V čem se vdávaly nevěsty během posledních sto let?

Svatební šaty vždy odrážely nejen trendy, které hýbaly aktuální módou, ale také společenskou úroveň a životní styl nevěsty a ženicha. Každopádně byly vždy vnímány jako důležité a jedinečné. Podívejte se na úžasné video, jak se za posledních sto let jejich podoba proměnila!

Píše se rok 1915 a mezi aktuální módní trend patří ručně vyšívaný závoj a perly. První světová válka ovšem přináší velký zlom, a to především kulturně-společenský. A také nedostatek všeho, mimo jiné i látek, což se projevuje i na svatebních šatech. Bohatší kousky si nevěsty mohou dovolit až v období mezi světovými válkami, ale až po roce 1945 dochází opět k rozkvětu bohatých rób se širokými sukněmi, závoji a zdobením.

I ve svatebních trendech se projevila typická silueta padesátých let, ta šedesátá a sedmdesátá zase svatební šaty obohatila o etno prvky a bohémský styl. Přezdobený styl let osmdesátých vystřídaly střízlivější devadesátky, a to už jsme skoro v současnosti.

Které šaty se nejvíce líbí vám? A pokud vás zajímají aktuální trendy, čtěte v následujícím článku.

Plánujete svatbu? Všechno, co potřebujete, najdete v našem speciálu Dokonalá svatba. Tipy na nejkrásnější místa na obřad, přehledný harmonogram, kdy a co zařídit, nejnovější trendy přímo z přehlídek, tipy na šaty, účesy, nejkrásnější květiny nebo dorty, zkrátka vše, co potřebujete pro plánování Dokonalé svatby!