Jak může zdravá snídaně podpořit plodnost?

Jak může zdravá snídaně podpořit plodnost? Zdroj: Vital Country s.r.o.

Jak může zdravá snídaně podpořit plodnost?

Snídaně není jen prvním jídlem dne, ale může být také klíčovým faktorem ve vaší cestě za zlepšením plodnosti. Věděli jste, že to, co jíte hned po probuzení, může mít významný dopad na vaše reprodukční zdraví? V tomto článku odhalíme, jak správný výběr potravin na snídani může podpořit hormonální rovnováhu, zlepšit kvalitu vajíček a spermií, a poskytnout vašemu tělu živiny, které potřebuje pro optimální reprodukční zdraví.

Proč zdravě snídat?

Snídaně nastartuje metabolismus, dodává energii potřebnou pro celý den a pomáhá udržovat koncentraci a mentální výkon. Lidé, kteří pravidelně snídají, mají obvykle lepší kontrolu nad svou tělesnou hmotností, protože snídaně pomáhá regulovat chuť k jídlu a snižuje pravděpodobnost přejídání během dne. Navíc je snídaně ideální příležitost k zařazení důležitých živin do vaší stravy jako je vláknina, bílkoviny, vitamíny a minerály. Tyto a mnohé další živiny jsou důležité také pro podporu plodnosti. Strava může mít vliv na pravidelný menstruační cyklus i ovulaci. 

Jaké potraviny podporují plodnost?

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky obsahují bílkoviny, tuky a sacharidy, vitamín C a některé minerální látky. Nejvýznamnější minerální látka je vápník, který přispívá dobrému stavu zubů a kostí. Mezi vhodné mléčné výrobky patří plnotučné mléko a kvalitní tučný jogurt. Tučnější mléčné výrobky obsahují více vápníku a jsou plné probiotik. Například řecký jogurt je zdrojem vitamínu D, který pomáhá dozrávat vaječníkům. K jogurtu si můžete přidat vločky, granolu, ořechy nebo ovoce. 

Ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina jsou bohaté na vitamíny a antioxidanty. Antioxidanty mohou zlepšovat kvalitu vajíček a spermií, což je důležité pro plodnost. Ovoce a zelenina dále obsahuje minerály, jako je železo, jód a selen, které jsou důležité pro reprodukční zdraví. Jsou také skvělý zdrojem vlákniny. Vláknina pomáhá udržet hormonální rovnováhu, která je klíčová pro plodnost. Ovoce a zelenina je skvělá do snídaňový kaší, jogurtu s müsli nebo k lívancům či palačinkám. Vyzkoušet můžete i lyofilizované ovoce v podobě sušených jahod, malin či borůvek. Ovoce vám vydrží déle a zachová si svou chuť, barvu i vůni. Skvělou volbou je také avokádo, které se dnes již považuje za superpotravinu. Můžete si ho dát na celozrnné pečivo s vejcem, dýňovými semínky a granátovým jablkem. Uvidíte, že tuto kombinaci si zamilujete. 

Ořechy a semínka

Ořechy a semínka jsou výživově bohaté a představují skvělý zdroj mnoha živin, které mohou pozitivně ovlivnit plodnost. Obsahují zdravé nenasycené tuky, zejména omega-3 mastné kyseliny. Jsou zdrojem rostlinných bílkovin v podobě proteinu, které jsou zdravé pro celkové zdraví. Obsahují vitamín E, zinek, selen a železo. Ořechy obsahují také antioxidanty, které zlepšují kvalitu vajíček a spermií.

TIP: Trápí vás neplodnost? Nechte si otestovat plodnost vaši i vašeho partnera pomoci testu Femme a spermiogramu.

Naše tipy na zdravé snídaně

  1. Obložený talíř - sáhnout můžete po kváskovém pečivu, zelenině, vejci, tuňáku, sýru, avokádu nebo olivách.

  2. Pažitková pomazánka - základem může být čerstvý sýr nebo tvaroh, pažitka, sůl a pepř. Pažitku můžete nahradit například medvědím česnekem, koprem nebo petrželí.

  3. Avokádová pomazánka - avokádo jde skvěle s česnekem, jarní cibulkou a limetkou.

  4. Vejce na různé způsoby - připravit si můžete klasická míchaná vajíčka, frittatu, zastřené vejce, sázené vejce nebo omeletu. 

  5. Palačinky nebo lívance na slano - do směsi můžete přidat jogurt, zakysanou smetanu, kefír, sýr, vločky i kousek šunky či slaniny.

  6. Vafle - těsto vytvořte ze zdravější verze mouky jako je špaldová, čiroková nebo ořechová. Vafle můžete posypat kokosem, nasekanými ořechy a ovocem. Pokud vás honí mlsná, můžete si vafle polít kvalitní čokoládou. 

  7. Chia pudink - chia pudink vyšlehejte se smetanou, žloutkem a medem. Přidat můžete i vanilkovou esenci nebo skořici.

  8. Bábovka z vloček a jogurtu - do těsta na bábovku můžete přidat i nastrouhaná jablka, ořechy nebo sušené ovoce. 

  9. Ovesná kaše v kokosovém mléce - vločky namočené do mléka rozehřejte v hrnci s mlékem, přidejte chia, skořici nebo vanilku.