Ženy v IT stále chybějí

Ženy v IT stále chybějí Zdroj: Freepik

Žen v IT sice pomalu přibývá, pořád jich ale není dost. Proč?

Z výzkumu společnosti Deloitte vyšlo, že v roce 2019 pracovalo v Česku v IT 22,4 % žen, v roce 2020 jich bylo 23,1 %, prognózy pro rok 2021 a 2022 pak ukazovaly, že by žen IT specialistek mělo být 24 % a 25 %. Podíl žen v IT světě se tedy mírně zvyšuje, růst je ale velmi pomalý. Proč?

Z výzkumu společnosti Deloitte vyšlo, že v roce 2019 pracovalo v Česku v IT 22,4 % žen, v roce 2020 jich bylo 23,1 %, prognózy pro rok 2021 a 2022 pak ukazovaly, že by žen IT specialistek mělo být 24 % a 25 %. Podíl žen v IT světě se tedy mírně zvyšuje, růst je ale velmi pomalý. Proč?

Nejčastější důvody, proč ženy v IT stále chybějí

Stereotypizace žen

Podle odborníků je důvodů, proč v IT nenajdeme tolik žen jako mužů, hned několik. Mezi ty hlavní ale patří stereotypy, které se týkají jak samotných žen, tak práce v IT. Problém totiž není v tom, že by ženy o IT neměly zájem, ale v tom, že jakmile o něj zájem projeví, okolí je od této kariérní cesty začne odrazovat.

IT a další technologické obory jsou stále vnímány jako hlavní doména mužů. A ve chvíli, kdy se mladé středoškolačky rozhodují, kam se budou odebírat jejích další kroky, setkávají se (především v rodině) s nepochopením a radami, že by bylo lepší vybrat si vhodnější, více ženský obor.

Stereotypizace celého oboru

Představy, že na práci v IT žena nemá, si tak kvůli naléhání okolí ženy často zvnitřňují – a začnou tomu, že pro ně v IT není místo, samy věřit. Důsledkem toho pak je, že i když jsou IT firmy v Česku ženám otevřené, ženy se do výběrového řízení nakonec ani nepřihlásí. Právě proto, že spousta z nich přece jen nakonec zvolí jinou kariéru.

Naštěstí existují organizace, které se tenhle jev snaží zvrátit – třeba Czechitas, nezisková organizace, která ženy se zájmem o IT sdružuje, pomáhá jim s kariérními příležitostmi, pořádá pro ně workshopy či přednášky a pracuje na tom, aby stereotypy opředené kolem IT světa vymizely.

TIP: I pro nás v ICZ je IT pro ženy důležité. A pracovních nabídek máme dost pro všechny, koho práce v digitálním světě láká! 

Nedostatek flexibility a částečných úvazků

Dlouhodobým problémem nejen IT odvětví, ale celého pracovního trhu pak je, že firmy nenabízejí dostatek flexibility. Ta by se hodila třeba ženám, které jsou na mateřské či rodičovské dovolené a chtěly by pracovat.

Podle nového průzkumu platformy Mumdoo a společnosti Deloitte pouze 45 % žen na mateřské nebo rodičovské dovolené, které by si přály pracovat, skutečně pracuje. 55 % zbylých žen pak zůstává bez práce – jednak proto, že nabídek částečných úvazků není dost, jednak proto, že když už jsou, nemají ženy nikoho, kdo jim pomohl se o dítě během pracovní doby postarat. A ve chvílích, kdy by pracovat mohly (např. během spánku dítěte nebo po večerech), už o ně české firmy nestojí.

Proč je nedostatek žen v IT problém?

Ať už jde o stereotypy, nebo o neflexibilní přístup firem vůči ženám rodičkám, pravdou je, že nedostatkem žen v IT škodí pracovní trh sám sobě. Přichází totiž o schopné a často i velmi kvalifikované lidi – a ty v IT světě, který se roky potýká s nedostatkem specialistů, žalostně chybějí.

Pomoct by přitom mohly i jednoduché IT brigády pro studenty, které otevřou dveře mladým nadšencům a nadšenkyním a zároveň vyvrátí předsudky, nebo celkově otevřenější přístup vůči pracovním kandidátům a kandidátkám, kteří na trhu práce jsou, ale potřebují trochu jiné pracovní podmínky.