Single lidé musí poslouchat spoustu nevhodných komentářů a narážek. Tohle je 5 nejhloupějších z nich.

Single lidé musí poslouchat spoustu nevhodných komentářů a narážek. Tohle je 5 nejhloupějších z nich. Zdroj: iStock.com / Grafika: Anna Vlčková

Je sama. Co je s ní asi špatně? 5 bizarních mýtů o single ženách, se kterými musíme skoncovat

Ty jsi single? Aha, a necítíš se osaměle? To musíš být dost nešťastná, ne? A proč ti žádný vztah nevydrží, neděláš něco špatně? Ty se nechceš vdát a mít děti? A co si počneš, až budeš stará? Pokud jste svobodná žena, takové poznámky pravděpodobně slýcháte poměrně často: od mámy, babičky, starších kolegyň nebo zadaných kamarádek. V naší společnosti pořád panuje představa, že žena může být spokojená jen tehdy, když žije ve vztahu. Proč je to nesmysl? Tady je pět nejrozšířenějších mýtů o nezadaných lidech, kterým musíte přestat věřit.

„Jako single nemůžeš být nikdy skutečně šťastná. Plnohodnotnou ženou se staneš až jako manželka, a hlavně matka.“

Ve skutečnosti řada odborných studií ukazuje pravý opak: podle odbornice na singles Belly DePaulo výzkumy ukazují, že zejména svobodné a bezdětné ženy jsou v životě šťastnější než ty, co jsou vdané a mají děti. Po skončení líbánkové fáze spousta vztahů upadne do stereotypu a řada lidí žijících v manželství pak mluví o ztrátě iluzí. Ukazuje se, že za šťastná svá manželství označuje spíše starší generace, která v nich jednak žije už dlouhá desetiletí (mimo jiné i proto, že rozvody vnímá jako tabu a stigma) a jednak je zvyklá neřešit spoustu skrytých problémů. Pravdou je, že štěstí z manželství pramení pouze v případě, že jste se správným partnerem, a to bohužel není případ většiny párů, o čemž svědčí i rostoucí rozvodovost.

TIP NA VIDEO: Co čeká vaše znamení v lásce a vztazích v roce 2024?

Video placeholde

K tomu, že ženy, které mají rodinu, se necítí tak spokojené jako jejich bezdětné a svobodné souputnice, přispívá i existence druhé směny – fenoménu, v jehož rámci leží většina péče o domácnost a děti na ženách, přestože k tomu ještě chodí do zaměstnání. Pokud nemáte empatického, feministicky smýšlejícího a chápavého muže, pořídit si děti vás jako ženu bude stát nejen peníze, ale i veškeré vaše fyzické a mentální síly. Ano, potomstvo přináší i štěstí. Ale cena za něj je obrovská a není nic proti ničemu si opravdu dobře rozmyslet, jestli do toho chcete jít. Je to totiž nezvratné rozhodnutí.

Další nesmyslné mýty o single lidech najdete v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 5

„Jsi moc vybíravá. Měla bys trochu slevit ze svých nároků, takhle ti nikdo nikdy nebude dost dobrý.“

I když samozřejmě existuje řada lidí, kteří jsou single dlouhodobě, celoživotně a z přesvědčení, většina nezadaných si svobodný život začne užívat poté, co absolvuje řadu vztahů, v nichž ale najdou jen zklamání. Například ženy, jež se pohybovaly v manipulativním vztahu s narcisty, zažily nějakou formu násilí nebo týrání, ženy, jejichž expartneři jim byli nevěrní, najdou v životě bez protějšku klid, mír a prostor pro to, aby si vyřešily nabytá traumata. To, že se pak nevrhají do všeho, co se namane, neznamená, že jsou příliš vybíravé, ale že chtějí samy sebe chránit. Že si umí stanovit hranice a udržet je. Že vědí, co chtějí, a nehodlají se smiřovat s ničím jiným jenom proto, že společnost by je raději viděla spárované.

Sebevědomá žena, která má čas a energii rozvíjet svoje schopnosti, znalosti a svůj potenciál, na některé lidí působí děsivě. Není ale vůbec nic špatného na tom znát svoji hodnotu, vědět, co si člověk opravdu zaslouží, a od partnera to požadovat.

Pokračování 3 / 5

„A když jsi nezadaná, to musíš být hrozně osamělá, ne?“

Jedna věc je, že pokud si nikdo vědomě nezvolí být celoživotně single z přesvědčení, většina lidí není svobodná celoživotně, je to dočasný stav a démonizovat jej poznámkami o věčné osamělosti je absurdní. Druhá věc pak je, že i odborné studie ukazují, že nezadaní lidé mají větší a pevnější síť sociálních kontaktů než ti, kdo žijí ve vztahu – protože mají víc času na to se přátelským vztahům věnovat a udržovat je.

Singles zároveň více oceňují přínos smysluplné práce, budují solidnější kariéry, mají více koníčků, častěji se pouští do nových projektů a mají potenciál k většímu psychologickému růstu. Jinými slovy – jen proto, že je někdo sám, ještě nemusí být osamělý. Naopak, lidé, kteří jsou delší dobu sami, mají bohatý vnitřní život, jsou smířenější se svými povahovými rysy a myšlenkami, zkrátka umí žít sami se sebou. To je něco, co nezvládá každý, a proto tolik lidí skáče ze vztahu do vztahu. Z výzkumů nicméně vyplývá, že nezadaní lidé jsou mnohem spokojenější než ti, kdo sice s někým chodí nebo žijí, ale jejich vztah není šťastný.

Pokračování 4 / 5

„Svobodné ženy nikdy nejsou svobodné úplně dobrovolně, prostě je nikdo nechce.“

Oblíbená poznámka, kterou velmi dobře znají také ženy otevřeně uznávající feministické hodnoty a bojující za ně. Jsi sama, protože jsi ošklivá a nikdo tě nechce – anebo jsi bláznivá a nedá se s tebou vydržet. Všimli jste si někdy, že o svobodných mužích tohle nikdo neříká? Naopak, čím jsou zralejší, tím víc kolem nich roste aura úspěšných starých mládenců, které ještě žádná nedokázala ulovit. U žen je to přesně naopak; s věkem se zvyšuje i četnost dotazů na to, proč ještě nikoho nemají. A když nikoho nemají opravdu dlouho, přidávají se úvahy, co je s nimi špatně.

Studium mezilidských vztahů ale opět dokazuje pravý opak: jsou to naopak pohlední, úspěšní a talentovaní lidé, kdo přitahuje narcisty a toxické partnery. Pro takový typ lidí je totiž ulovení protějšku, který je zcela mimo jejich ligu, výzvou a zábavnou hrou, při níž využívají lži a manipulaci. Výzkumy také dokazují, že kvůli misogynii a vlivům toxické maskulinity jsou inteligentní, emancipované a kariérně úspěšné ženy ve světě randění znevýhodněné, a to i když jsou atraktivní – prostě proto, že potenciální partneři se jich bojí.

Pokračování 5 / 5

„Svobodné ženy jsou ve skutečnosti nešťastné z toho, že jsou single. Nechceš někoho dohodit?“

Pokud jste to vy, kdo má neustále potřebu párovat své nezadané kamarádky, okamžitě toho nechte. Pokud vás o to daná přítelkyně vyloženě nepožádá, do jejího milostného života vám vůbec nic není. Zameťte si nejprve před svým prahem – a ve vlastním vztahu – a položte si otázku, proč máte takovou potřebu tlačit své známé do života v páru, i když o něj očividně sami nestojí.

A pokud patříte k těm nešťastným singles, kteří neustále musí odmítat pochybné partie, co jim dohazují jejich zadaní kamarádi, myslete na to, že upřímně šťastné a zamilované spokojené dvojice nemají potřebu nimrat se v druhých. Zkuste jim tedy příště místo odpovědi oplatit protiotázkou, zda je u nich doma všechno v pořádku. Možná jim pomůžete otevřít stavidla a uvolnit cestu k vyřešení vleklých problémů.