Máte bolavá záda? Zbavte se jich jednou provždy!

Nemůžete ráno vstát z postele, protože vás bolí záda? Máte ztuhlý krk, nemůžete se narovnat nebo naopak ohnout? Bolest zad trápí většinu naší populace, na vině je sedavý způsob života, stres i nesprávné zvedání těžkých břemen. Jak se bolesti jednou provždy zbavit?

Proč nás bolí záda

Bolest zad nás dokáže otrávit i vyřadit na nějakou dobu z provozu, téměř vždy si za ni ale můžeme sami. Bolest se většinou objeví jen na určité části páteře, a to té krční, hrudní i bederní. Odtud pak může vystřelovat do dalších částí těla, například do rukou, nohou apod. A příčina? Málo pohybu, špatné držení těla, nesprávné zvedání těžkých předmětů, prostydnutí, sedavé zaměstnání apod. Důvodem, proč nás záda bolí, může být:

  • Vyklenutí plotének, kdy se zvýší tlak na meziobratlovou ploténku a dojde k jejímu vyklenutí. Bolest je v tomto případě intenzivní a může prostupovat celým tělem.

  • Výhřez plotének, kdy dojde k vyklenutí ploténky a jejímu následnému posunu proti nervům. Kdo ji zažil, ten ví, jak nepříjemné a bolestivé to je.

  • Ústřel, který vychází nejčastěji z bederní páteře, bolest se ale může projevit i v tříslech, stehnech nebo hýždích.

  • Natržení zádového svalu

  • Funkční blokáda

  • Prochladnutí, o které teď v létě není nouze. Stačí, když se zpotíme a ofoukne nás větřík, nebo když si nesundáme mokré plavky.

  • Úraz

  • Těhotenství

Víte, že jednou z příčin, proč často záda bolí ženy, je i nošení kabelek? Nosíme je totiž na jednom rameni a zatěžujeme tak jen jednu polovinu těla. Když je navíc kabelka těžká (co si budeme povídat, máme v ní kde co), je na problém zaděláno. Další příčinou jsou boty na podpatku nebo vysoké platformě.

Nejlepší je prevence

Jak už to tak bývá, i v tomto případě platí, že nejlepším způsobem, jak se vyhnout bolesti zad, je prevence. Kdo má sedavé zaměstnání, ten si má dělat pravidelné přestávky na protáhnutí. Měli bychom se snažit minimalizovat stres, dodržovat zásady zdravého životního stylu.

Pamatovat musíme i na to, že do postele patří správná ortopedická matrace, důležitý je i pravidelný pohyb a posílení oslabených svalových skupin, které nás bolí. Zaměřit se musíme i na správné držení těla, se kterým mají mnozí z nás velké problémy. Ne že bychom se nesnažili, ale časté sezení, a hlavně to nesprávné, nám v tom moc nepomáhá.

Víte, že když máte sedavé zaměstnání, měli byste dbát na ergonomii pracovního prostředí? Při práci s počítačem si monitor nastavte do správné výšky, pohlídejte si i výšku stolu. K němu patří pohodlné kancelářské křeslo, na stůl ergonomická klávesnice a myš.

freepik.com
freepik.com

Jak zmírnit bolest zad?

Když nás záda už bolí, je na prevenci pozdě. Pokud nás bolí jen nárazově, postačí často klid a odpočinek, zkusit můžeme i teplé zábaly na postižené místo. Pokud nás záda bolí dlouhodobě, je třeba najít a odstranit příčinu bolesti.

Zacvičte si

Cvičení na zpevnění těla dokáže zázraky, pomůže zabránit zatuhnutí svalů a udrží jejich sílu. Cviků na bolest zad je nespočet, než se do cvičení ale pustíte, je dobré se poradit s fyzioterapeutem, abyste si ještě víc neublížili. Poradí vám, jak cviky správně provádět, jak zvedat těžké věci apod. Víme ale, že objednací lhůty jsou docela dlouhé a trpět po celou dobu? Zkuste si najít úlevovou polohu, při které vás záda bolí nejméně. Někomu pomůže stočit se do klubíčka, jinému zase ležet na břiše. Zásadní je i správná chůze.

Víte, že vám může doporučit i cvičení jógy? Protáhnete při ní zkrácené svaly, posílíte ty ochablé, uvolníte mysl, zlepšíte si držení těla a budete se po ní cítit lépe.

freepik.com
freepik.com

Zkuste akupresuru

Akupresurní podložky se v poslední době staly hitem, doma je má mnoho z nás. Vychází z tradiční čínské medicíny, mohou přinést úlevu a napomoci k relaxaci. Problém je, že ne každý na nich vydrží chvíli ležet, pro někoho to může být velmi nepříjemné.

Navštivte lékaře

Bolest zad je nepříjemná, určitě bychom ji neměli podceňovat. Když se jí chceme zbavit, musíte najít její příčinu. A s tím nám může pomoci i lékař. Toho bychom určitě měli navštívit nejen když první pomoc nepomůže a bolest se ještě víc zhoršuje, ale i při dlouhodobé bolesti, která může značit i nějaké vážnější onemocnění.