Které módní „trendy“ bychom měli nechat v roce 2023?

Které módní „trendy“ bychom měli nechat v roce 2023? Zdroj: Profimedia.cz / Grafika: Kristýna Dobeš Moučková

Móda 2024: Tohle je 5 nejhorších trendů, se kterými bychom se letos měli definitivně rozloučit

Módní trendy přicházejí a zase rychle odcházejí. A některé z nich by měly definitivně skončit v propadlišti dějin a nikdy se už nevrátit. V tomto článku na vás nečekají žádné bizarní kousky, které vládly módním přehlídkám, ale pětice módních (a nakupovacích) zlozvyků, které se tak trochu v průběhu let mezi námi všemi trendem staly. A právě teď přichází ideální čas na to se s nimi nadobro rozloučit.

„Nemám nic na sebe!“

Stojíte ráno před skříní a máte pocit, že nemáte nic na sebe. Situace, kterou někdy zažila asi většina z nás. Šatník vám sice praská ve švech, ale vy máte pocit, že vám nic nesedí nebo že většinu kousků v něm mezi sebou nejde kombinovat. To je ale lež. Hoďte definitivně větu „Nemám nic na sebe!“ za hlavu a naučte se během letošního roku se svým šatníkem lépe pracovat. Sepište si seznam základních kousků, které vám chybí, a doplňte zásoby. Vytřiďte to, co jste během roku 2023 ani jednou nevzali na sebe, a pošlete oblečení dál. Navíc je dost možné, že během třídění najdete kousky, na které jste úplně zapomněli, ale teď by se vám mohly hodit. Zamilujte se znovu do toho, co už doma máte, a teprve pak se pusťte do potenciálního nákupu aktuálních trendů.

TIP NA VIDEO: Které kousky by vám v šatníku nikdy neměly chybět?

Video placeholde

Oblékat se podle očekávání ostatních

Vybavujete si meme, kde je na fotce vyšňořená barokní dáma a nad ní je text „Když vám rodiče řeknou, že se na dnešní setkání nemusíte extra strojit“? Tak přesně tímto obrázkem se letos řiďte. Nebojte se toho, že pro někoho budete „moc“, noste si, co chcete, a neuzpůsobujte svůj šatník očekávání okolí. Máte rádi leopardí kabáty, které na některé ale stále působí jako červená plachta na býka? Noste je a vykašlete se na módní preference ostatních. V konečném důsledku přece záleží pouze na tom, jak vy se cítíte v outfitu, který máte na sobě. Vaše okolí ho za vás nosit nebude.

Nestarat se o oblečení

Odžmolkovač, impregnace, prací sáčky na spodní prádlo a řádné znalosti o tom, jak se správně starat o různé materiály, zejména o vlnu, kašmír a viskózu. To je základní a vlastně i jediná povinná módní výbava, která by vám letos neměla chybět. Pokud chcete, aby vám vaše oblíbené kousky sloužily spoustu let, musíte se o ně řádně starat. Ano, je to sice otrava, ale zároveň nezbytnost. Věnujte letos svému oblečení dostatek péče, který si zaslouží.

Impulzivní nákupy

Kdo to nezažil? Máte den blbec, cítíte se pod psa, a tak v jednu ráno, když nemůžete spát, vybrakujete svůj wish list na módním e-shopu. Za pár dní vám do různých Zásilkoven a Balíkoven po celém městě přijde nespočet balíčků. Některé si necháte, některé se rozhodnete poslat zpět, ale nakonec na ně zapomenete a nestihnete je odeslat včas. Výsledkem pak je jen další zahlcení oblečením, které zůstane viset spoustu měsíců ve skříni s neodstřihnutou visačkou, zatímco vaše bankovní konto bude zet prázdnotou. Před nákupem nových věcí si dejte alespoň týden (ideálně dva) na rozmyšlenou. Projděte si možnosti kombinování daného kousku s tím, co už máte doma. Zvažte příležitosti, na které jej budete moci vynést. A v neposlední řadě si položte klišovitou, ale klíčovou otázku: POTŘEBUJU ten kousek, nebo ho jen CHCI? Na základě své odpovědi pak skutečně zvažte, zda kliknete na tlačítko Zaplatit.

Slepé následování trendů

Snažíte se zůstat módně relevantní a skáčete po každém mikrotrendu, který jste právě viděli na instagramovém nebo tiktokovém účtu své oblíbené influencerky? Popravdě, tohle je cesta do pekla, v němž skončíte s horou oblečení, které si na sebe vezmete maximálně párkrát, a poté jej už necháte ve skříni ležet ladem. Trendy samozřejmě mohou sloužit jako příjemná inspirace, jak oživit šatník, nejdříve se ale pořádně zamyslete, které hity souzní s vaším osobním stylem a v čem vám bude skutečně komfortně. Dobrý styl totiž nevychází z trendové aktuálnosti, v níž budete oblečeni od hlavy až k patě, ale ve vaší schopnosti oblečení pojmout za své a umět ho nosit tak, abyste se v něm cítili pohodlně a sebevědomě.