Jak se obléct na formální i neformální vánoční večírek?

Jak se obléct na formální i neformální vánoční večírek? Zdroj: Instagram @joshuagodfrey @rebeccaferrazwyat

Šaty, & Other Stories, 249 eur, stories.com
Oblek, Kitri, 185 gbp a 165 gbp, kitristudio.com
Svetr, & Other Stories, 99 eur, stories.com
Kalhoty, & Other Stories, 129 eur, stories.com
Overal, COS, 195 eur, cos.com
30
Fotogalerie

Období vánočních večírků je tu! Jak se obléct na ten firemní i neformální s přáteli?

Vánoce jsou jeden velký paradox. Na jedné straně propadáme stresu z příprav, pečení cukroví a shánění dárků, na druhé straně chceme vaječňák a svařák a užívat si závěr roku na vánoční party. Adventní shon nechme protentokrát stranou a zaměřme se na tu druhou, příjemnější část plnou oslav. Dost možná už vám totiž v e-mailu přistála pozvánka na firemní večírek nebo zrovna dáváte dohromady sváteční sešlost s kamarády. Pojďme si proto říct, jak se na formální i neformální verzi vánočního večírku vhodně obléct.

Jak se obléct na firemní vánoční večírek?

Vánoce bez jednoho lehce trapného firemního večírku by snad ani nebyly Vánoce. Kocovinu většinou vyvažuje úsměvná vzpomínka na vašeho kolegu, který to večer „úplně nezvládl“, a z moderátorova burcování udělat na tanečním parketu živého hada ze zaměstnanců napříč odděleními je vám snad ještě hůř než z toho rozlévaného červeného, které jste celou dobu pili.

TIP NA VIDEO: Jak se obléct na společenskou akci?

Video placeholde

Ale teď pojďme k tomu důležitějšímu a přesuňme se do doby ještě před samotným začátkem firemního večírku. Je možné, že na oficiální pozvánce se objeví také zmínka o dress codu. Nejčastěji se zde vyskytují pojmy jako business casual, smart casual, případně cocktail. Přestože jsou mezi těmito pojmy drobné nuance, vánoční večírek se svými kolegy zvládnete bez problému s následujícími outfity.

Outfity na firemní vánoční večírek pro ženy

Ženy si během korporátní oslavy Vánoc s přehledem vystačí s šaty v různých délkách. V praxi už striktně neplatí, že v případě dress codu cocktail chic musíte vynést klasické koktejlky, sahající ke kolenům nebo těsně nad ně. Velmi dobře vám poslouží také elegantní midi či midaxi šaty. Skvěle budou vypadat i oblíbené saténové slip dress, přes které můžete přehodit černé sako v lehce oversize velikosti.

Vedle nešlápnete ani v případě, kdy oblečete dlouhý elegantní overal nebo v posledních letech stále více opěvovaný kalhotový kostým. V jeho případě se nebojte pohrát si s texturou materiálů. Na vánočním večírku se zvlášť dobře bude vyjímat sametový oblek, který doplníte saténovou halenkou nebo košilí. Vsadit můžete též na příjemný kontrast drsnějších kožených a delikátních materiálů – nabízí se například kombinace kožené midi sukně a blůzy z šifonu.

Zároveň se nebojte svému outfitu dodat kapku okázalosti. Skvělým pomocníkem se mohou stát aktuálně trendy červené nebo krajkové punčochy, faux fur kožíšek, který vás zahřeje v chladnějších místnostech nebo během kuřácké pauzy, či také flitrové a metalické doplňky.

Outfity na firemní vánoční večírek pro muže

Pánové mohou v případně firemní akce jít do absolutní klasiky, tedy obleku. Místo černé varianty ovšem mohou sáhnout po modelu například v šedé, antracitové nebo modré barvě. Velmi dobře nicméně budou vypadat i obleky se vzorem – kromě aktuálně trendy pinstripe proužku se během Vánoc nabízí také okázalejší tartanová kostka. Košile může v případě této akce zůstat u krku rozepnutá a nemusí ji doplňovat ani motýlek ani kravata. Z bot by pánové měli volit klasické polobotky, případně mohou jako alternativu zvolit elegantní kožené chelsea boots v černé barvě.

Jak se obléct na neformální vánoční večírek?

Plánujete předvánoční sešlost s přáteli u svařáku, případně vás čeká jiná party, která ovšem nevyžaduje striktní dress code? Skvělé, v tom případě máte zcela volné ruce, co se módní kreativity týče. Využít můžete například různých motivů Vánoc, které oscilují mezi kýčem a trendy stylovostí. Věčnou sázkou na jistotu, která každé sešlosti dodá na uvolněnosti a humoru, jsou samozřejmě ugly vánoční svetry se sobem. Stejně tak ale můžete využít i méně explicitních svátečních odkazů. Do outfitu zakomponujte třeba klíčovou barvu tohoto roku, za niž je právem označovaná klasická červená. A poslouží vám také mašle všeho druhu, které se nachází nejen na vánočních dekoracích, ale také na prvním místě v žebříčku nejvíc trendy vlasových doplňků.

Outfity na neformální vánoční večírek pro ženy

Nebojíte se módních experimentů? Pak sáhněte po odvážnější kombinaci červených prvků a leopardího vzoru. Je zcela na vás, který element necháte převažovat. Leopardí kabátek, halenku nebo šaty skvěle vyváží červená mašle ve vlasech nebo ponožky vykukující z mokasínů. Dbejte však na to, aby v outfitu byla hojně zastoupena také černá barva, která sytý odstín a výrazný vzor srazí zpátky na zem. Kromě leopardího vzoru můžete též sáhnout po již zmíněné tartanové kostce – příjemně se bude vyjímat zejména na kalhotách a sukních, k nimž postačí přidat třeba černý rolák nebo večerní top.

Pokud si v trendech nikterak nelibujete, můžete klidně na neformální sešlost zvolit nesmrtelnou kombinaci bílé košile, modrých džínů a saka. Aby však outfit získal alespoň trochu slavnostní vibe, doplňte jej třeba o flitrovou kabelku nebo výrazné náušnice.

Outfity na neformální vánoční večírek pro muže

V případě méně formálního večírku mohou pánové jít samozřejmě tradiční cestou, kdy oblekové kalhoty nebo tmavší džíny spárují s bílou nebo modrou košilí, případně tenčím svetříkem. Velmi dobře nicméně bude vypadat i kombinace rovných džínů, k nimž přidají rolák v zemitém odstínu. Přes něj – pokud si potrpí na elegantnější módu – mohou ještě přehodit klasické nebo vzorované sako. Velmi dobře budou též fungovat volnější košile určené přímo na party – nikde není psáno, že pánové nemohou obléct kousky s flitry, metalickým vláknem nebo výrazným květinovým vzorem.

Kde seženete stylové módní kousky na vánoční večírek? Podívejte se do galerie v úvodu článku.