...

... Zdroj: iStock.com

4 tipy na skvělé ráno, které vám zajistí skvělý celý den

Patříte také k těm, kteří mají problém ráno vylézt z postele a jimž se ostatní raději klidí z cesty, protože namísto „dobré ráno“ se jim z pusy line jen temné zavrčení? Zkuste pár tipů, které vaše rána z hrozivého zážitku promění v radostná očekávání. 

Připravte se na spánek

Znáte to: těžce na cvičišti, lehko na bojišti. Produktivní den tak začíná už večer předtím. Proto je dobré se na kvalitní spánek, který nás osvěží a po kterém budeme moct ráno vyskočit z postele plni energie, fyzicky i duševně připravit. A jakou podobu může mít večerní zklidňující rituál? Rozhodně tak hodinu nebo alespoň půlhodinu před tím, než jdete spát, nehleďte do žádného displeje nebo na obrazovku, kde opakují jen další reprízy starého seriálu. Naopak se věnujte nějakým nedigitálním činnostem: čtěte knihu, dejte si teplou koupel, poslouchejte klidnou hudbu, pleťte nebo vyšívejte, pomazlete se s dětmi.

Pusťte dovnitř světlo

Jakmile uslyšíte zadrnčení budíku, na nic nečekejte, vstaňte, roztáhněte závěsy nebo vytáhněte rolety a nechte ložnici zaplavit denním světlem. Sluneční paprsky stimulují zvýšení produkce serotoninu, regulují cirkadiánní rytmus, a tak vám denní světlo pomáhá lehčeji vstát. Jestli se ale rána odehrávají zrovna uprostřed zimy, tak alespoň v pokoji rozsviťte světlo. A pokud vám okna neústí rovnou do rušné ulice, klidně je otevřete dokořán a vdechujte čerstvý ranní vzduch.

Užijte si ráno podle sebe

Po probuzení dělejte něco, co vám působí potěšení. Usrkávejte z pomalu překapávané kávy, jděte si zaběhat, dejte si pár pozdravů slunci nebo příjemnou ranní sprchu. Pro někoho může být klidně i ledová. Příznivci ranní sprchy proudem studené vody si ji pochvalují pro přímo zázračné účinky. Zkrátka pokud budete mít ráno spojené s příjemným rituálem, bude se vám lépe a s chutí vstávat.

Vstávejte do příjemného prostředí

Ráno otevřete oči a první, co uvidíte, je halabala naházené oblečení na židli, na nočním stolku nedojedené a oschlé jablko a upatlaná sklenička od šťávy? Vejdete do kuchyně udělat si ranní kávu, ale pro kuchyňskou desku zavalenou nádobím a zbytky ze včerejší večeře není ani kam postavit hrnek s horkou ranní kávou? Udělejte si pořádek, než jdete spát. A to nejen v hlavě, ale i kolem sebe. Ukliďte si pokoj, umyjte nádobí, připravte si věci na zítřejší den. Člověku se vstává podstatně lépe, když nemusí dohánět, co včera odbyl.

Článek najdete v dubnovém čísle časopisu Moje psychologie. Objednat si ho můžete i přes sms.

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

PSYCHOLOGIE1804W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PSYCHOLOGIE1804W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CN INVEST, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cninvest.cz, www.platmobilem.cz.

.
. | Zdroj: Anna Kovačič (Archiv Mojí psychologie)