Které trendy ovládnou naše sexuální životy v roce 2024?

Které trendy ovládnou naše sexuální životy v roce 2024? Zdroj: iStock.com / Grafika: Kristýna Dobeš Moučková

Takhle se budete chtít milovat: Tyto trendy letos ovládnou vaše sexuální životy

Pravidelný výhled trendů, který je už neodmyslitelně spjatý se začátkem nového roku, ovlivňuje nejen naše šatníky nebo styl líčení, ale postupně se dostává i do našich ložnic. Sex je důležitou součástí života a není důvod jej opomíjet. Stejně jako skříň s oblečením i šuplík s erotickými pomůckami nebo sexuální praktiky sem tam potřebují svěží vítr, který nás vytrhne z nudné rutiny. Kterých 7 trendů letos promluví do intimních chvil?

Tekuté vibrátory

Že takové spojení zní jako oxymóron? Opak je pravdou. Klasické vibrátory se sice stále mohou hodit, pozornost mnohých se ale v roce 2024 bude obracet i ke speciálním stimulačním gelům, které způsobují příjemné mravenčení, brnění nebo zahřátí erotogenních zón. Tito pomocníci se budou hodit jak při masturbaci, tak při běžném párovém sexu.

TIP NA VIDEO: Jak správně vybrat svou první erotickou pomůcku a na co si dát pozor?

Video placeholde

Grinding

K uspokojení není potřeba si vždy jen něco zasouvat do vagíny nebo dráždit klitoris vibracemi či pulzačními vlnami. Grinding nás v sebeuspokojování vrací k přirozeným pohybům pánve a stimulaci zevních pohlavních orgánů třením. „Podstatou je tření se o opěradla, přikrývku, polštář, plyšáky, nohu stolu nebo třeba vlastní ruku. Velkou novinkou se stanou tzv. grindery (grinding toy) neboli pomůcky, které jsou ke grindingu přímo určené,“ přibližuje tuto praktiku sexpertka Veronika Kubíčková z e-shopu Růžový slon.

Orgasmus jako zkrášlovací rituál

Masturbace a orgasmus jako rituál krásy? Ano, prosím! Orgasmus zvyšuje průtok krve tělem, přenáší více kyslíku do buněk a tím dodává pleti zářivý lesk. Navíc má antiagingové účinky – díky zvýšení obsahu kyslíku totiž přirozeně podporuje tvorbu kolagenu. Celý orgasmický proces navíc slouží jako lymfatická masáž, která pomáhá detoxikovat tělo a uvolnit svaly v obličeji, které přispívají ke vzniku vrásek. Tím ale blahodárné účinky orgasmu, které budeme v roce 2024 stále hlouběji objevovat, nekončí. Vyvrcholení také vyvolává přívaly oxytocinu a prolaktinu, které pomáhají při regulaci spánku a navozují uvolnění, což zase může mít pozitivní vliv na pleť.

Nipplegasmus

Spousta lidí se při sexu zaměřuje výhradně na stimulaci genitálií, prsa a bradavky naopak často zůstávají upozaděné. Letošní rok by ale tento nešvar mohl změnit, neboť se do popředí dostává téma takzvaného nipplegasmu – orgasmu způsobeného drážděním bradavek. Podle výzkumu, který byl v červenci 2023 publikován v Journal of Sexual Medicine, bylo za pomoci magnetické rezonance zjištěno, že stimulace bradavek aktivuje stejné oblasti mozku jako stimulace klitorisu, vagíny nebo děložního čípku. Bradavky tak v sexuálním potěšení hrají významnou roli, která byla dosud značně opomíjena. Ve studii přibližně 29 % dotázaných žen uvedlo, že již zažilo bradavkový orgasmus, zatímco 81,5 % uvedlo, že stimulace bradavek nebo prsou způsobila nebo posílila jejich sexuální vzrušení.

Důraz na sexualitu seniorů

Že s věkem klesá chuť na sex? To není tak úplně pravda. V americké studii provedené mezi lidmi ve věku 75 až 85 let, kteří byli sexuálně aktivní, 54 % z nich uvedlo, že mají sex dvakrát nebo třikrát měsíčně, a 23 % uvedlo, že mají sex jednou nebo vícekrát týdně. Je ovšem nutné zdůraznit, že společně s proměnami těla v průběhu let se mění i sexuální potřeby. Například po menopauze se 17 až 45 procent žen cítí při intimních chvilkách méně příjemně. Na vině je pokles hladiny estrogenu, který zapříčiňuje vaginální suchost a oslabení citlivých tkání v pochvě. U mužů zase s přibývajícím věkem dochází k menší citlivosti, pomalejšímu nástupu vzrušení a delší době nutné pro zotavení po erekci a orgasmu.

Všechny tyto aspekty by se ale neměly stát překážkou v sexuálním životě. Trh s erotickými hračkami proto postupně začíná cílit i na potřeby seniorů. V nabídce – například u značky Satisfyer, která v posledních letech platí za průkopníka ve vývoji erotických pomůcek – se stále častěji objevují i produkty, které jsou vhodné pro lidi v pokročilém věku. Patří mezi ně například skleněná dilda, která nezpůsobují tření. To z nich činí ideální volbu pro ženy po menopauze, neboť zbytečně nedráždí citlivé tkáně a díky své schopnosti absorbovat teplo mohou přirozeně podporovat oslabený průtok krve.

Rozšiřování sexuálních znalostí

Sexuální zdraví je stejně důležité jako to duševní nebo fyzické. Rok 2024 proto bude obdobím boření dalších intimních tabu, což s sebou ponese rozšiřování možností, jak budeme moci otevřeně mluvit o svých sexuálních problémech. Hitem se stanou především aplikace, které poslouží jako zdroj informací o sexuálním a reprodukčním zdraví, okolo kterého bohužel stále panuje spousta stereotypů a mýtů.

Vztahové volno a zdravé randění

Na závěr se ještě přesuňme od sexu k partnerství jako takovému. Nacházíte se v dlouhodobém vztahu, který zůstal na mrtvém bodě? V tom případě bude nasnadě takzvané vztahové volno, trend zahrnující krátké přestávky za účelem prozkoumání osobního růstu, cílů a sebeobjevování. S tím bude letos souviset i narůstající důležitost emocionální intimity, kdy se lidé ve vztahu postupně odklání od fyzické přitažlivosti směrem k jistotě, porozumění a pocitu bezpečí. Podle nejnovějšího průzkumu seznamovací aplikace Bumble bude rok 2024 navíc rokem zdravého randění, kdy se lidé budou více zaměřovat na to, čeho si na druhém cení a co od vztahu chtějí. Lidé již nebudou chtít plýtvat časem a energií ve vztazích které nemají potenciál, což povede i k pomalejšímu seznamování a větší vybíravosti.