Už žádné kompromisy! V těchto 7 pražských podnicích si pochutnají masožravci i vegani

Pamatujete si doby, kdy jediné bezmasé jídlo, které v restauracích nabízeli, byl smažený sýr (ideálně se šunkou) a hranolky? Takové podniky jsou ve většině českých měst už dávnou minulostí a specializovaných vegetariánských i veganských bister naštěstí stále přibývá. Co ale dělat v případě, že vyrážíte na večeři se svou masožravou polovičkou nebo potřebujete poobědvat s klientem a neznáte jeho stravovací preference? Žádný problém! Vybrala jsem pro vás sedm pražských restaurací a bister, kde se plnohodnotně najíte všichni.

Paprika

Dukelských hrdinů 906/48, Rumunská 8/16, Nuselská 29

Paprika je naprosto ideálním podnikem pro masožravce, vegany i vegetariány. Izraelská restaurace nabízí hummus, falafel, shakshuku, sabich i kuřecí či veganskou shawarmu. Pro vegany jsou schopni upravit téměř každý pokrm, který zde nabízejí. Většinu potravin, ze kterých připravují svá lahodná jídla, dovážejí přímo z Izraele, proto se můžete těšit na skutečně autentický zážitek. Vyhlášeným pokrmem je zde Falafelmania – pokud si ji objednáte, dostanete velký talíř s falafely, hummusem, ale také s dvěma druhy salátů a pita chlebem. No a pokud máte raději jídlo do ruky, vyzkoušejte jejich plněné wrapy.

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 7

Červený jelen

Hybernská 1034/5

Restaurace Červený jelen se nachází v centru Prahy a najdete v ní mnoho potěšení pro své chuťové pohárky. A i když zde skutečné pré budou mít hlavně milovníci masa (můžete si tu dát například Rib Eye Wagyu), šéfkuchař Marek Fichtner myslí také na vegetariány a vegany. Na obědovém menu vždy najdete minimálně dvě vegetariánská jídla, v jejich odpoledním a večerním menu pak potěší koprovka nebo gulášovka z hlívy ústřičné. To vše nakonec můžete spláchnout nejlépe načepovanou „plzní“ široko daleko, a plynule se tak přesunout k večernímu posezení u lahodného moku.

Pokračování 3 / 7

Point Café & Gallery

Náměstí Franze Kafky 24

Point Café & Gallery se celkem nedávno přesunula z Betlémského náměstí na kouzelné místo hned vedle kostela sv. Mikuláše u Staroměstského náměstí. Pokud tento podnik znáte, víte, že si zde můžete dát nejen skvělé víno a drinky, ale také výbornou neapolskou pizzu, která se zde stříhá nůžkami. Na menu ale najdete i špagety, rizota nebo steak z vepřové kotlety, který je zde podáván se speciální citronovou majonézou a pečenými bramborami.

Pokračování 4 / 7

Jelica

Na Zlíchově 35

Srbská restaurace, kterou najdete kousek od MeetFactory, je jako dělaná nejen pro masožrace, vegetariány či vegany. Dokáže totiž pohostit také vitariány, tedy ty, kteří preferují syrovou stravu. Majitel Radoslav Vučićević se sice rozhodl přivézt do Česka srbskou kuchyni, která je na mase postavená, nicméně jako raw veganovi mu přišlo smysluplnější upravit ji tak, aby odpovídala jeho přístupu ke stravování. Jelikož se zde ale objevovalo čím dál víc požadavků na čevabčiči či pljeskavicu, rozhodl se z Jelice vytvořit místo, kde se mohou s klidným srdcem potkat vegani s vitariány i s masožravci.

Pokračování 5 / 7

Bánh Mì Makers

Letenské nám. 5, Dlouhá 39

Vietnamská kuchyně je naprosto ideální, pokud potřebujete na oběd či večeři vyrazit s někým, kdo preferuje jiný styl stravování než vy. Na lístku totiž běžně najdete mimo maso také tofu nebo tempeh. V Báhn Mì Makers vám ale dokážou nabídnout víc než jen nakrájené kousky osmaženého tofu s rýžovými nudlemi. Na menu totiž uvidíte také veganské pho nebo veganskou bagetu bánh mì. Mým osobním favoritem je však tofu v rajčatové omáčce, které je zde diametrálně odlišné, než bývá v jiných vietnamských restauracích. Rajčatová omáčka je hladká a krémová a na talíři najdete i salát z mrkve a okurek. To vše je zasypáno hrstí koriandru.

Pokračování 6 / 7

Kro Kitchen

Vinohradská 66, Moskevská 30, Sokolovská 79

Bistro Kro Kitchen si už před čtyřmi lety získalo skvělou pověst, která pramenila ze silného zážitku z ochutnávání jejich dozlatova propečených kuřat nebo signature kuřete na paprice. A i když se podnik profiluje jako místo, které musíte navštívit, pokud milujete drůbež, myslí i na vaše přátele vegetariány. Na menu najdete mimo vyhlášeného komba s tempehem také zeleninové lečo, grilované cukety se sýrem nebo tempeh butter masalu s rýží. Úspěšný brand se ale nedávno rozrostl o další prostor a k vinohradské a karlínské pobočce přibyla další, a to dokonce ta největší. Do nového bistra, které je zároveň kavárnou a pekárnou a které najdete na ulici Moskevská v pražských Vršovicích, se pohodlně vejde více než třicet lidí. Jde tedy o skvělý tip, i pokud se chystáte uspořádat narozeninovou večeři či pracovní teambuilding.

Pokračování 7 / 7

Spojka Karlín

Pernerova 35

Restaurace Spojka Karlín nabízí chutnou a rozmanitou kuchyni všech národností, díky čemuž perfektně uspokojí milovníky masa, vegetariány i vegany. Nicméně není tajemstvím, že se kolektiv kolem této restaurace snaží svou prací upozorňovat na environmentální problémy spojené s konzumací masa, a proto se prezentuje pod označením první flexitariánská restaurace v Česku. Celkově se snaží o zdravá a vyvážená jídla, nepoužívají zde průmyslově zpracované potraviny ani rafinovaný cukr. Veškeré pokrmy jsou samozřejmě připravené z čerstvých surovin od lokálních dodavatelů, a to včetně alkoholu.