Vybíráme nejzajímavější kulturní akce v Praze. Kam vyrazíte?

Vybíráme nejzajímavější kulturní akce v Praze. Kam vyrazíte? Zdroj: iStock.com / Grafika: Anna Vlčková

Kulturní přehled: Začal Artsemestr, čeká nás Cena Jindřicha Chalupeckého i malostranský masopust

Pravidelná přehlídka klauzurních prací studentů UMPRUM, veřejně přístupné slavnostní vyhlášení laureátů a laureátek Ceny Jindřicha Chalupeckého, otvíračka nového bistra nebo třeba masopust na Malé Straně. Jaké zajímavé kulturní akce nás čekají v následujících dvou týdnech? Račte si vybrat!

Artsemestr zima 2024, od 25. ledna do 1. února

Na UMPRUM se znovu otvírá přehlídka semestrálních a klauzurních prací ARTSEMESTR. Nepřeberné množství prací a originálních nápadů, co ateliér, to jiný přístup, technologie a pohled na věc. Vystavené práce studentek a studentů UMPRUM přesto spojuje důraz na udržitelnost, vnímání společenských potřeb a dění či spolupráce s firmami. Vernisáž proběhla 25. ledna, výstavu je nyní možné navštívit denně od 10 do 18 hodin, a to až do čtvrtka 1. února.

Otvíračka bistra Ramencraft, 29. ledna

Chvíli pod nulou, chvíli jako na jaře. Letošní zima je z hlediska počasí divoká, ale minimálně po večerech bývá venku nevlídno, což je ideální příležitost k tomu zahřát se poctivým ramenem. Kvalitní vývar a domácí nudle jsou základem, další chutě už jsou na vás. Kam ale na tradiční japonský pokrm zajít? Zkuste třeba čerstvou tvář na pražské gastro scéně, bistro Ramencraft – oficiální otvíračka proběhne v pondělí 29. ledna. Najdete ho na adrese Veleslavínova 3.

Novoroční refresh ve SmetanaQ, 31. ledna

Taky pravidelně pokukujete po designových kouscích vystavených ve SmetanaQ Showroomu – nebo dokonce patříte k věrným a pravidelným zákazníkům? Ať tak či tak, přesně pro vás je připravena speciální novoroční akce. Ve středu 31. ledna můžete dorazit do showroomu, dát si sklenku prosecca, a především pořídit zboží od českých návrhářů a designérů za speciální ceny. Slevy se budou vztahovat na zboží například od Daniely Peškové, Hany Frišonsové, Venduly Šulanové nebo na produkty studia KRAS.

Historie japonské animované kinematografie, 8. února

Vydejte se na poutavou cestu do minulosti japonské animované tvorby a poznejte fenomén, který se stal nedílnou součástí japonské kultury a jehož vliv lze vidět nejen ve filmu a televizi, ale i v komiksech, videohrách a módních trendech. V rámci jedinečné akce vás odborník Pavel Chmel seznámí s historií, inovacemi, talentovanými tvůrci a nezapomenutelnými díly nejen z produkce věhlasného studia Ghibli. Přednáška se bude konat ve čtvrtek 8. února od 18 hodin v kině Světozor.

Slavnostní vyhlášení Ceny Jindřicha Chalupeckého 2024, 9. února

V pátek 9. února ve Studiu Hrdinů proběhne 35. ročník udělování Ceny Jindřicha Chalupeckého. Program slavnostního večera, během něhož budou odhalena jména nových leaureátek a laureátů CJCH, doplní koncert Amelie Siby a následná party s DJkou elastix. Vstup na akci je zdarma, z důvodu omezené kapacity je ovšem nutné si rezervovat vstupenku přes rezervační systém GoOut. Cena Jindřicha Chalupeckého je určena etablujícím se umělkyním a umělcům žijícím nebo působícím na území České republiky, jejichž uměleckou tvorbu v oboru vizuálního umění označí mezinárodní porota odbornic a odborníků jako mimořádnou.

Malostranské masopustní veselí, 10. února

Přijďte v sobotu 10. února na tradiční masopust Malé Strany a Hradčan – klidně s celou rodinou a samozřejmě v maskách! Sraz masek bude mezi 13 a 13:30 před hospodou U Černého vola. Masopustní průvod pak půjde městem a okolo 16. hodiny svou cestu završí na Kampě, kde návštěvníky čeká masopustní veselice s živou hudbou Petr Kutheil & Live Band.