Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Týdenní přehled: V Brně začíná Pop Messe, Praha nabídne Depeche Mode v Letňanech

V tomto týdnu se festivalové veselí přesune ze Slezska na jižní Moravu, konkrétně do Brna, kde se koná festival Pop Messe. Pokud vás zajímá současná hudební produkce, měli byste zpozornět, neboť jeho line-up má ambice zaujmout i náročnější posluchače. Jestli vám festivalové radovánky nic neříkají, ale rádi byste vyrazili na nějaký koncert, bude vám dopřáno. Jen v Praze se tento týden odehraje koncert kultovní britské kapely obřích rozměrů nebo desítky menších výstupů lokálních jmen. Pakliže je hudba to poslední, na co máte náladu, zvolte si kino či výstavu. Máme pro vás od každého něco!

V Brně začne festival Pop Messe! Láká na velká jména současné hudební scény

Už v pátek 28. července startuje relativně nový, ale mezi mladými lidmi velmi oblíbený brněnský festival Pop Messe. I letos se mohou návštěvníci těšit na příjemné prostředí krajinného parku Lužánky i našlapaný line-up nabízející současnou hudební scénu. V pořadí třetí ročník nabídne jména jako Tommy Cash, Young Fathers, Max Cooper, Spiritualized, z těch domácích pak rappera Gleba a DJ Ventolina. Letos poprvé navíc festival spojil síly také s místní klubovou scénou (konkrétně s klubem Fléda a Kabinetem Múz), a tak se můžete těšit na výrazná jména české i zahraniční klubové scény. Co byste řekli například na japonské rapové trio Dos Monos nebo královnu temného německého techna Helenu Hauff? Já říkám ANO!

Hudební tip č. 1: Depeche Mode zahrají v pražských Letňanech

Britská kapela Depeche Mode vystoupí opět v Praze, tentokrát na letišti v pražských Letňanech. Koncert, který je součástí turné k novému albu Memento Mori, se odehraje už v neděli 30. července. Tento koncert však nebude jen další v řadě, větší stage u nás totiž „Depešáci“ ještě neobsadili, a tak se jedná o jejich dosud největší koncert u nás. Poprvé se zde představili ve Sportovní hale v březnu 1988, kdy spousta Čechů ani nedokázala uvěřit, že se k nám tato západní kapela vzhledem k tehdejšímu režimu vůbec dostane. Nenechte si tuto nesmrtelnou klasiku ujít.

Kino tip: Velká nádhera v DOXu

Tvorbu Paola Sorrentina buď milujete, nebo vás nechává zcela chladnými. Pokud se řadíte do první skupiny, jistě vám něco říká snímek Velká nádhera. Pakliže jste jej ještě neviděli nebo si ho chcete připomenout a vidět na velkém plátně letního kina, můžete! Na střeše Centra současného umění DOX jedna projekce proběhne ve středu 26. července od 21:30.

Hudební tip č. 2: WWW Neurobeat vystoupí ve Skautském institutu

Skautský institut na Staroměstském náměstí opět dokazuje, že umí zprostředkovat perfektní hudební program. Už ve čtvrtek 27. července zde totiž zahrají WWW Neurobeat. Kapela kombinuje postupy hip-hopu, industriálu, elektroniky i volné skladby s texty Lubomíra Typlta, které mají posluchače vyprovokovat k namáhání vlastní představivosti. Koncert začíná ve 20:00 předskokanem v podobě dua s názvem Aka Samuel. Kapacita je omezena!

Art tip: Umělkyně Maceková připomíná, že člověk je součástí jednoho celku, v Karpuchina Gallery

Už od června je v pražské Karpuchina Gallery k vidění výstava umělkyně Evy Macekové s názvem Garden od Uroboros a s podtitulem Organic Bodies. Výstava připomíná, že lidé jsou součástí většího celku a že jejich těla souzní ve společné nekonečné symbióze s okolním světem. Vztah mezi člověkem, přírodou a smrtí umožňuje dojít k nekonečnému zacyklení bez konce. V mýtech a legendách z různých kultur se ono zacyklení zobrazuje hadem zakousnutým do vlastního ocasu s názvem Uroboros. Eva Maceková experimentuje s technikami i materiály, jejím obrazovým rukopisem je bohatá textura a intenzita barev, která pozvolna přechází do šerosvitu a vtahuje diváka „do děje“ především pomocí světla. Mimo díla Evy Macekové můžete v galerii zaznamenat také zvukovou instalaci, kterou zpracoval hudební producent Oliver Torr. Výstava potrvá do 13. srpna tohoto roku.