Péče o vlasy v zimě

Péče o vlasy v zimě Zdroj: istockphoto.com /Grafika: Dominika Kučinská

Zničené a suché vlasy? Ne! Tady je 7 tipů, jak o ně pečovat v zimě

Zima, chlad, vítr, sníh, mráz a čepice. Výčet, který dělá radost asi málokomu. Kdo ale kvůli nim trpí nejvíc, jsou naše vlasy. Pokud k tomu připočtete ještě suchý vzduch spojený s vytápěním interiérů, získáte kombinaci, která může pro vaše kadeře představovat něco jako malou katastrofu. Vlasy se lámou, plihnou a elektrizují. Správnou péčí a s pomocí několika malých změn však můžete škody odvrátit a pyšnit se zdravou hřívou i ve vysokohorských podmínkách. 

1. Hydratace je základ

Stejně jako vaše pokožka, i vlasy v zimě touží po jediném – po hydrataci. Investujte peníze do kvalitního šamponu a kondicionéru, ideálně proberte potřeby se svým kadeřníkem. I když je počáteční investice do profesionální péče vyšší než v drogerii, neprohloupíte. Je všeobecně známo, že většina lidí používá větší množství produktu, než je potřeba, což nejen neprospívá našim vlasům, ale také to zbytečně vyprazdňuje naše peněženky. Pokud budete používat přiměřené množství – uvádí se kapka ve velikosti desetikoruny, šampon vám vydrží mnohem déle. A na jaké látky se soustředit? Hledejte produkty obohacené o složky, jako je arganový olej, bambucké máslo, glycerin a kyselina hyaluronová.

TIP NA VIDEO: Padají vám vlasy? Dermatoložka radí, kdy je potřeba navštívit odborníka

Video placeholde

Hydratační šampon s arganovým olejem, Moroccanoil Hydration, 325 Kč, notino.cz
Hydratační šampon s arganovým olejem, Moroccanoil Hydration, 325 Kč, notino.cz | Zdroj: notino.cz

Další tipy najdete v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 7

2. Omezte mytí

Příliš časté mytí zbavuje vlasy přirozeného mazu, což z nich potom dělá kštici náchylnější k poškození. Snažte se tedy prodloužit dobu mezi jednotlivými mytími. V mezidobí můžete zkoušet nejrůznější pomůcky – vsaďte na suchý šampon, uhlazený culík, pletený cop či klobouk. Pokud si přece jen musíte mýt vlasy každý den, aplikujte co nejšetrnější produkty nebo takové, které jsou pro každodenní mytí speciálně vyvinuty. 

Suchý šampon pro brunety, Foamie, 119 Kč, notino.cz
Suchý šampon pro brunety, Foamie, 119 Kč, notino.cz | Zdroj: notino.cz

Pokračování 3 / 7

3. Snižte teplotu

Ačkoliv je horká sprcha v zimě velice lákavá, není ideální ani pro pleť, natož pro vlasy. Horká voda způsobuje vysušování pokožky hlavy i vlasu jako takového, čímž máte zaděláno hned na dva problémy: lámavost a lupy. Správně byste je měli umývat vodou o teplotě 37 stupňů, což je údaj, který odpovídá vlažné vodě. 

Šampon s biotinem, TRESemmé, 180 Kč, notino.cz
Šampon s biotinem, TRESemmé, 180 Kč, notino.cz | Zdroj: notino.cz

Pokračování 4 / 7

4. Hloubkové ošetření

V zimním období se zaměřte na používání masek či zábalů, které mohou minimalizovat škody a dodat vlasům potřebnou výživu. Hledejte takové, které obsahují keratin či jojobovýakokosovýolej. Namístě je také zvážit, zda není načase konečně vyzkoušet hloubkové ošetření u kadeřníka, který zvolí kúru specifikovanou dle vašich skutečných potřeb.

Hydratační maska na vlasy, Olaplex, 729 Kč, notino.cz
Hydratační maska na vlasy, Olaplex, 729 Kč, notino.cz | Zdroj: notino.cz

Pokračování 5 / 7

5. Omezte tepelný styling

V zimních měsících se vyplatí omezit využívání tepelného stylingu na minimum. Nebavíme se teď o šetrném fénování vlasů za přítomnosti tepelné ochrany. Řeč je o kulmování a žehlení kadeří několikrát do týdne. Nadměrné teplo využívané při stylingu vlasů má tendenci vlasy namáhat, což opět způsobuje jejich lámavost a třepení

Sérum na ochranu před teplem, Davines Essential Haircare MELU hair shield, 734 Kč, mameradivlasy.cz
Sérum na ochranu před teplem, Davines Essential Haircare MELU hair shield, 734 Kč, mameradivlasy.cz | Zdroj: davines.cz

Pokračování 6 / 7

6. Pravidelně zastřihujte

Kdy jste naposledy navštívili svého kadeřníka? Nepamatujete si? V tom případě se objednejte ideálně hned. Právě v zimě je potřeba vlasy zastřihávat pravidelně, hlavně díky tomu budou opravdu zdravé. Poškozený nebo roztřepený vlas už nenapravíte, a i když reklamy slibují mnohé, jediná možnost, jak se ho zbavit, je jeho odstranění. 

Zacelující hydratační šampon, Davines NATURALTECH, 494 Kč, mameradivlasy.cz
Zacelující hydratační šampon, Davines NATURALTECH, 494 Kč, mameradivlasy.cz | Zdroj: davines.cz

Pokračování 7 / 7

7. Pečujte o pokožku hlavy

V zimě je pokožka hlavy namáhaná hlavně kvůli nošení čepic, a to zejména těch, které nejsou z přírodních materiálů. Pokud se v takto neprodyšném kousku zpotíte, máte zaděláno na podráždění skalpu a následné svědění či lupy. Naučte se jednoduché pravidlo, které hlásá, že zdravá pokožka vlasů je klíčová pro krásné vlasy. Vyzkoušejte jemný peeling určený pro vlasový skalp nebo speciální masážní kartáčky, kterými odstraníte odumřelé buňky a prokrvíte pokožku. 

Peeling vlasové pokožky, Davines Essential Haircare SOLU, 539 Kč, mameradivlasy.cz
Peeling vlasové pokožky, Davines Essential Haircare SOLU, 539 Kč, mameradivlasy.cz | Zdroj: davines.cz