Technik, jak si navlnit vlasy, je několik. Která je ta nejlepší?

Technik, jak si navlnit vlasy, je několik. Která je ta nejlepší? Zdroj: iStock.com / Grafika: Kristýna Dobeš Moučková

Otestováno na vlastní kůži: Které vlasové pomůcky vám vytvoří nejlepší vlny?

Toužíte po krásných objemných vlnách? Anebo vás lákají přirozené lokny, které vypadají, jako byste právě vyšli z moře? Otestovala jsem čtveřici oblíbených technik vlnění vlasů a tady je verdikt, který postup se nejvíc osvědčil.

Splněný sen vlasových nadšenců: Dyson Airwrap

Kdo se alespoň trochu zajímá o svět vlasové péče a pomůcek pro vytvoření vln, tomu v posledních letech nemohl tento multistyler utéct. Airwrap totiž svou jedinečnou technikou zcela přepsal pravidla vlnění vlasů. Pomocí šesti různých nástavců si můžete vytvořit objemné lokny, drobnější kudrlinky i slavný butterfly haircut, který opanoval loňské i letošní vlasové trendy. Po Airwrapu touží snad každý. Odrazující však může být vysoká cena. Vyplatí se tato investice?

TIP NA VIDEO: 3 tipy na rychlé účesy pro vlnité vlasy

Video placeholde

Verdikt: Airwrap jsem měla v hledáčku několik let. Moje kolegyně, která si jej zamilovala a napsala na něj i samostatnou recenzi (přečíst si ji můžete zde), na něj pěla ódu, což mne nakonec přesvědčilo, že bych jej měla též vyzkoušet. První seznámení s Airwrapem bylo trochu neohrabané. Vlasy jsem si rozdělila do několika sekcí podle délky pramenů, které jsem postupně natáčela na kulatý nástavec. Překvapilo mne, s jakou lehkostí si nástavec sám „nasál“ vlasy a obtočil je. Zprvu jsem ale nevěděla, jak z něj pramen dostat zpět – lokna se mi vždy vlivem silného foukání rozbila. Pak mne ale napadlo Airwrap na chvíli vypnout, nechat loknu vychladnout (a tím pádem i zafixovat) a poté nástavec z pramene jednoduše sundat. A fungovalo to.

Stačily mi zhruba dva méně povedené stylingy, a já našla správných grif, jak s multistylerem zacházet. Od té chvíle jsem si už neuměla ráno bez Airwrapu představit. Lokny byly nádherné, přirozené a držely celý den. Tolik komplimentů na své vlasy jsem nikdy neslyšela. Dyson Airwrap je kult, je to nákladná investice, ale změní vám život i image – a to v tom nejlepším slova smyslu.

Výsledek prvního testování Dyson Airwrap.
Výsledek prvního testování Dyson Airwrap. | Zdroj: archiv Kristýna Dobeš Moučkové

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 4

Když máte spoustu času: Saténové natáčky Heatless curls

Určitě jste v poslední době zaznamenali velký boom nočních natáček, které se ale od těch, jež používaly naše babičky, velmi liší. Základem této techniky, u níž nemusíte používat horký vzduch, je dlouhý pěnový válec, který můžete tvarovat podle velikosti své hlavy. Na temeni jej zajistíte skřipcem a pak už kolem něj obtáčíte navlhčené kadeře. Začíná se s prameny na vrchu hlavy – obtočíte jeden a hned k němu přidáte další. Takto pokračujete, až máte namotanou celou hřívu. Konce pak zajistíte gumičkami, jdete spát, ráno rozpletete a bude na vás čekat bohatá vlnitá hříva.

Verdikt: Heatless curls jsem dostala coby dárek od maminky a hned jsem musela tuto pomůcky vyzkoušet. Umyla si hlavu a dala se do práce. Umím ocenit, když vlasy nemusím vystavovat horkému vzduchu a lokny se samy vytvoří, zatímco já spím. Tady jsem ale začala bojovat hned od první minuty – válec mi nešel skřipcem připevnit k temeni hlavy, proklouzával. Natáčení jednotlivých pramenů se tím značně ztížilo a já své dílo musela několikrát předělávat. Až při pátém pokusu jsem pochopila, že vlasy musím natočit skutečně pevně, jinak budou padat a nebudou zvlněné tak, jak by měly. Stejně jako v případě Airwrapu ale šlo jen o správný grif, který jsem brzy získala. S večerním výsledkem jsem byla spokojená a odebrala se do postele.

Pokud stejně jako já rádi spíte na boku, tak se s touto natáčkou moc nevyspíte. Válec je sice měkký, ale je také obrovský, a tak mi celou noc překážel. Zkrátka a jednoduše – nevyspala jsem se. O to víc jsem byla zvědavá, zda bude výsledné dílo stát za všechnu tu spánkovou oběť. Při rozplétání jsem nakonec byla velmi mile překvapená. Vlasy měly objem a vypadaly nádherně. Jediný problém byl, že některé lokny mi trčely do stran a po celý den jsem je nemohla zkrotit. Znovu bych ale v natáčce nešla spát. Proto chci vyzkoušet i „denní“ verzi, kdy se vlasy předem trochu vysuší, natočí se a po zhruba čtyřech hodinách se natáčka sundá. To bude ale předmětem dalšího testování.

Vlny z natáčky heatless curls – večer po natočení a ráno po rozmotání.
Vlny z natáčky heatless curls – večer po natočení a ráno po rozmotání. | Zdroj: archiv Kristýna Dobeš Moučkové

Pokračování 3 / 4

Hotovo raz dva tři: Trojkulma

Nemáte ráno moc času, ale přesto chcete vyrazit ven s krásnými vlnami? Anebo milujete styling beach waves? V tom případě se vám může trojkulma velmi hodit. Vypadá jako široká vlasová žehlička, v níž je povrch zvlněný, případně je pomůcka složená z válců, mezi které „zmáčknete“ prameny. Stačí počkat pár minut, až se kulma rozehřeje na požadovanou teplotu, a už jen vkládáte jednotlivé prameny, v kulmě je pár sekund podržíte a dále se posouváte po celé délce vlasů.

Verdikt: Trojkulma se mi neskutečně osvědčila. Práce s ní je rychlá, intuitivní a spolehlivá. Díky ní se dá vytvořit oblíbený mermaid look s drobnými přirozenými vlnkami, které vypadají krásně. Trojkulmu jsem si velmi oblíbila především ve dny těsně před mytím vlasů. Během pár minut vám totiž dodá neskutečný objem, který pak už jen stačí zafixovat lakem. Tady nelze říct nic jiného než slova chvály.

Výsledky testování trojkulmy.
Výsledky testování trojkulmy. | Zdroj: archiv Kristýna Dobeš Moučkové

Pokračování 4 / 4

Pro milovníky techniky: Rotační kulmofén

Vypadá jako velký kulatý kartáč, funguje jako fén, a ještě se točí do dvou různých směrů. Na rotační kulmofén mě před dvěma lety přivedla má kamarádka, která má podobně jako já přirozeně husté vlnité vlasy se sklonem k přesoušení. Díky kulmofénu dokázala své lokny zkrotit a svou hřívu proměnila v záplavu objemných bouncy vln ve stylu Hollywood glam. A tak jsem si tuto pomůcku také pořídila a byla zvědavá, jak zafunguje u mě.

Verdikt: Nebudu chodit okolo horké kaše – kulmofén mě neskutečně zklamal. Nevím, zda to bylo mou nešikovností, nekvalitním produktem nebo jednoduše mými vlasy, které se nedokázaly s touto úpravou sžít. Pomůcku jsem testovala mnohokrát, ale ani jednou nebyla s výsledkem spokojená. Zprvu jsem dost bojovala s ovládáním a se sladěním manuálního zapnutí rotování a natočení jednotlivých pramenů. Dlouho mi trvalo, než jsem pochopila, jak pramen namotávat, aniž by mi kulmofén vlasy chytl, během mikrosekundy je bolestivě natočil až ke kořínkům a málem mi je utrhl. Naštěstí jsem po zhlédnutí několika tutoriálů na YouTube přišla na správnou techniku. Hezké lokny jsem si ale nikdy nevytvořila. Většinou jsem skončila s rovnými zplihlými vlasy, které se kroutily jen nepatrně u konečků a za hodinu, maximálně dvě, se narovnaly úplně. Kulmofén pro mě není, ale jak dokazuje případ mé kamarádky, rozhodně to nemusí platit obecně. Třeba vás mile překvapí.

Výsledky testování rotačního kulmofénu – podzim 2022 a léto 2023.
Výsledky testování rotačního kulmofénu – podzim 2022 a léto 2023. | Zdroj: archiv Kristýna Dobeš Moučkové