Zdroj: istockphoto.com / Grafika: Dominika Kučinská

Inventura kosmetické taštičky: Jak ji vyčistit a s kterými produkty se rozloučit?

Jaro je časem transformace. Příroda se proměňuje stejně jako naše zvyky a rutiny. Před pořádnou změnou je ale potřeba také pořádný úklid. A nemyslíme ten v šatníku či spižírně. Před vstupem do nového období se totiž vyplatí myslet také na pořádek v kosmetické taštičce či skříňce. Jak tuto činnost zvládnout co nejlépe?

Kosmetická inventura si žádá nejen odstranění toho, co už nám neslouží, je potřeba myslet také na dezinfekci, trvanlivost a organizaci. Celý tento proces se vyplatí pojmout jako příležitost pro self care. Pojďme na to!

TIP NA VIDEO: Jak se dokonale odlíčit v pěti krocích?

Video placeholde

Úklid kosmetické taštičky zvládnete v jednoduchých 7 krocích:

1. V první řadě posbírejte všechny kosmetické produkty, které máte doma, a dejte je na jedno místo. Mluvíme i o zapomenutých balzámech na rty v kapsách džínové bundy nebo hydratačních krémech na ruce v oblíbených kabelkách. Vidět všechny svoje kousky na jednom místě vám totiž pomůže ujasnit si, kolik toho doma máte, co vám přebývá a co naopak chybí

2. Následně zkontrolujte u všech produktů datum trvanlivosti. Většina kosmetických značek uvádí omezenou dobu použitelnosti, která je napsaná v piktogramu kelímku s číslem – najdete ho na obalu, často vedle objemu. Mezi nejčastější údaje patří 6M, 12M nebo 24M, což odpovídá počtu měsíců, po které můžete produkt bez starosti používat. Pokud si tedy už ani nepamatujete, kdy jste si pořídili tuto tenkrát velmi trendy matnou rtěnku v cihlové barvě, pravděpodobně je ideální čas se s ní rozloučit. Pro příště se vyplatí si na produkty psát nesmazatelným fixem datum otevření či používat k tomu určené mobilní aplikace. 

3. Kosmetickou taštičku úplně vyprázdněte a důkladně vyčistěte. Pokud to její materiál umožňuje, vyperte ji v pračce. Jestli nemáte látkovou, k úklidu vám poslouží vlhčené ubrousky a dezinfekční prostředek. Než do čisté taštičky uložíte zpátky všechny své oblíbené produkty, ujistěte se, že je zcela suchá.

4. Proveďte inventuru zbylých produktů – ne všechny totiž potřebujete. Pokud vlastníte něco, co jste dlouho nepoužili, nebo dokonce vůbec, je čas daný kus buď vyhodit nebo darovat. Méně produktů vám umožní se lépe soustředit na ty, které skutečně využijete. 

5. Na řadě je očista a dezinfekce samotných produktů, které by stejně jako taštička měly být zcela čisté. Vezměte si na pomoc dezinfekční sprej a ubrousky a otřete důkladně každou rtěnku, paletu očních stínů, pudr i řasenku. Pokud byste chtěli dezinfikovat i obsah těchto balení, vyplatí se investovat do speciálního přípravku, který dokáže dezinfikovat kosmetiku a zároveň nepoškodí ji ani vaši pleť

6. Zkontrolujte stav štětců a hřebenů. Pokud jsou poškozené a staré, je načase je vyměnit. Čisté a kvalitní náčiní vám pomůže docílit lepšího výsledku při líčení i tvorbě účesu a zároveň zmírníte riziko poranění, které může vzniknout manipulací s rozbitým či špinavým náčiním. Ruku na srdce, kdy jste naposledy čistili svůj hřeben?

7. Přizpůsobte kosmetiku ročnímu období. S podzimem to budou hutnější krémy, masky, hydratační rtěnky i pečující make-upy. Šťavnaté ovocné lesky na rty a lehké gelové krémy pak zase oceníte s příchodem jara. A pokud jste v rámci inventury museli vyhodit všechny rtěnky a stíny z předešlých let, přichází na řadu ta nejzábavnější část – nákup nové beauty výbavy!