Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Mastná pokožka a ucpané póry? Ani omylem! Jak správně používat tělové oleje?

Ještě jste nevyzkoušeli tělové oleje? Možná máte strach, že jsou příliš mastné nebo vám ucpou póry. Jenže pokud jsou čistě rostlinné, nic z toho nehrozí. A umějí to, co vaše tělové mléko nedokáže.

Ze všech vyživujících produktů, které dělají zázraky pro hydrataci vaší pokožky, jsou oleje ty nejopomíjenější. A je to velká chyba. Sice je pravda, že ve vaší každodenní péči by neměly hrát hlavní roli, ale jsou skvělým podpůrným prostředkem k tělovým mlékům, krémům a máslům. Všechny totiž mají jeden společný cíl: zajistit, aby vaše pokožka byla vyživená, pružná, vláčná, hydratovaná a rozzářená. Tělové oleje, podobně jako oleje pleťové, nefungují jako zvlhčovače. Neumějí vtahovat vodu hluboko do pokožky a hydratovat buňky. Co ale umějí skvěle, je změkčit povrch pokožky a vytvořit fyzickou bariéru zabraňující úniku vody. 

TIP NA VIDEO: Pro koho jsou vhodné pleťové oleje a jak je správně nanášet?

Video placeholde

Jednoduše tak uzamknou vlhkost po koupeli nebo po sprše jako přikrývka, pod kterou se voda dokáže udržet celý den. Počkejte, až se olej do pokožky vpije, a pak použijte mléko k jejímu hloubkovému vyživení. Tělová mléka jsou vyrobena částečně na bázi oleje a částečně na bázi vody. Díky tomu umějí transportovat vodu přímo do pokožky a zvyšují její schopnost ji zadržovat. Pokud nemáte vyloženě suchou pleť a obzvlášť v létě nechcete na kůži nanášet nejprve olej a pak až tělové mléko, přidejte několik kapek oleje přímo do mléka. Potom je jemně krouživými pohyby vmasírujte do pokožky.

Pravdou ale je, že navzdory zažitým představám jsou oleje na rozdíl od tělových krémů a mlék výrazně lehčí a nemastné a rychle se vstřebávají bez zanechání mastného pocitu. Neobsahují přitom konzervační látky ani jiné stabilizátory. Také v jejich složení zpravidla nenajdete umělé vůně a jiné chemicky ošetřené přísady a často jsou vyrobeny jen z čistě přírodních látek, které jsou prospěšné pro vaši pokožku. 

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Kromě schopnosti uzamykat vodu mají oleje ale i další benefity. Obsahují základní živiny, jako jsou omega-6 a omega-9, které vaše pokožka potřebuje, aby zůstala zdravá a chráněná před znečišťujícími látkami a jinými škodlivými vlivy. Oleje z šípků a ořechů léčí drobné trhlinky v narušené kožní bariéře, které mohou pokožku zanechávat suchou, napnutou nebo podrážděnou. 

Rostlinné oleje mají pak tu výhodu, že mají podobnou strukturu jako přírodní lipidy, které se nacházejí v naší kůži. Například jojobový olej napodobuje přirozený kožní maz, takže uzamyká vlhkost v pokožce, aniž by zároveň ucpával póry. 

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Tělové oleje jsou navíc víceúčelové, takže je můžete použít mnoha způsoby. Nanesení oleje před sprchováním dokáže na pokožce vytvořit bariéru, aby z ní mytí neodstranilo příliš mnoho vlhkosti. Pokud si pár kapek oleje přidáte přímo do vany, dopřejete si tak opravdu hloubkovou hydrataci. Jen pozor na uklouznutí, až půjdete z vany ven. Můžete je ale použít i k péči o vlasy. Opravdu malá kapka oleje rozetřená do délek pomůže k tomu, aby byly lesklé a nezacuchávaly se. Navíc oleje dokážou v létě skvěle zvýraznit opálení a dodat pokožce lesk, který dokonale vynikne právě v momentě, kdy se do vás opřou sluneční paprsky. 

Článek vyšel v červencovém čísle časopisu Moje psychologie. Koupit si ho můžete v naší on-line trafice iKiosek.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz