Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: iStock.com

Ilustrační fotografie
Bandaletky Dolce, Lacey, 550 Kč, lacey.cz
Mazání na stehna a podňadří Antirub Move It, Busy B, 179 Kč, angrybeards.cz
Krém Boob Guard na stehna a podňadří, Ballsy, 10,85 eur, amazon.com
Kalhotky s nohavičkou The Big Bloomers Company, 730 Kč, caresse.cz
15
Fotogalerie

Odřená stehna netrápí jen ženy s nadváhou: Jak nepříjemnému tření zamezit?

Léto je v plném proudu a s ním se bohužel pojí i několik nepříjemností. Ruku na srdce, také se vám někdy stalo, že jste po celodenním nošení šatů skončili s odřenými stehny, citlivou kůží a pupínky? Dobrou zprávou je, že se svých oblíbených kousků oblečení nemusíte vzdávat. Tady jsou osobně otestované možnosti, jak bolestivému tření zamezit.

Moc dobře si pamatuji, jak jsem dříve chodila po obchodech s oblečením a snila o tom, jak by bylo krásné si během léta vzít šaty a netrpět v kalhotách. Důvodem byla děsivá vidina odřených stehen, kterých jsem se po celodenním chození jednoduše nemohla vyvarovat. Doba a možnosti s ní spojené ale značně postoupily. A já dnes během parného období nenosím téměř nic jiného než svoje kdysi vysněné šaty. Co se změnilo?

TIP NA VIDEO: Krátké cvičení pro posílení stehen

Video placeholde

Když jsem si nedávno dělala rešerši, v jedné diskuzi pod článkem o možnostech eliminace tření stehen pod šaty jsem narazila na komentář, který (bohužel) perfektně shrnul náladu a tón všech internetových diskuzí v Česku. „Nebylo by lepší místo vymýšlení blbostí raději zhubnout?“ položil jakýsi anonymní pán řečnickou otázku, aby opět umocnil stigmatizaci všech ženských těl, která se nepyšní pověstnou thigh gap, mezerou mezi stehny, jež skutečně jako jediná zcela zamezuje tření kůže.

Možná by tohoto pána ale překvapilo, že odřená stehna se v létě netýkají jen žen s nadváhou. Trápit totiž mohou úplně každého, komu se nohy o sebe dotýkají. Fat shaming je tedy zde, ostatně jako v mnoha dalších případech, opravdu zcela zbytečný.

Ale zpátky k problému – existují skutečně způsoby, jak si užít léto v šatech, aniž bychom si večer museli ve sprše chladit začervenalá citlivá místa a mazali se léčivými krémy, které nás zbaví pupínků? S ohledem na mou zkušenost z úvodu článku zní odpověď ano. A možností je hned několik.

Co způsobuje tření stehen?

Hlavní princip problému jsem již popsala výše. Nicméně je důležité zmínit také fakt, že k nepříjemnému zarudnutí, pupínkům a štípáním značně přispívá pocení, fyzická aktivita, dlouhé chození, ale také teplota a vlhkost vzduchu. A v neposlední řadě se na problému podílí i materiál oblečení, které během léta nosíme – pokud oblékáte kousky z materiálu, který nepohlcuje vlhkost (týká se to i bavlny), klidně si stehna můžete rozedřít i v kalhotách. Ideálně proto v parnu noste hlavně len, případně viskózu.

Pokud víte, že se vám stehna a třísla potí i v šatech, pravidelně si nohy otírejte a klidně při tom používejte matující ubrousky, které se vám vejdou do kabelky. Hodit se vám mohou také menstruační kalhotky. Jestli je máte doma v šuplíku, vezměte si model pro slabší menstruaci a noste je i mimo periodu. Absorpční vlněná vrstva totiž krásně pohltí pot z klína a třísel, a vy se hned budete cítit „víc v suchu“.

Jak zamezit odřeným stehnům?

Způsobů dnes existuje několik – od ryze kosmetických po módní. Jako první se samozřejmě nabízí nošení krátkých legín nebo biker shorts pod šaty. Jenže ne každý touží v horku po extra vrstvě oblečení navíc. Alternativou se v tomto ohledu mohou stát stahovací kalhotky s nohavičkou, které jsou tenčí, a navíc je seženete v nespočtu odstínů. Za sebe nedám dopustit na ty z Marks & Spencer – dva kusy seženete za 699 Kč a vydrží vám opravdu roky.

V posledních letech se nicméně skloňuje ještě lákavější varianta. Takzvané bandaletky jsou látkové samodržící pásky, které si natáhnete na stehna přesně do místa, kde se vám třou nejvíc. Jde vlastně o takovou každodenní verzi svatebního podvazku, který stejně jako na svatbě může být i příjemně sexy – v nabídce e-shopů najdete jak zcela jednoduché modely, tak krajkové kousky v bílé, tělové a černé barvě. V Česku je prodává například značka Lacey, set stojí 550 Kč a velikosti se pohybují v rozptylu obvodu stehna od 53 cm do 81 cm.

Bandaletky Dolce, Lacey, 550 Kč, lacey.cz
Bandaletky Dolce, Lacey, 550 Kč, lacey.cz | Zdroj: Archiv firem

Z kosmetických vychytávek pak můžete sáhnout po dětském pudru, tuhém deodorantu nebo dokonce tyčince na rty. Je ovšem nutné počítat s tím, že ve všech třech případech jde o krátkodobé řešení, které je během dne potřeba pravidelně obnovovat.

Já osobně tento rok nedám dopustit na balzám Busy B od českých výrobců Angry Beards. S ohledem na dost konzervativní marketing této často až toxicky maskulinní značky jsem byla k jejich novým dámským produktům zprvu skeptická, ale nakonec jsem jim dala šanci. První dojem z aplikace nebyl zcela příjemný, stehna se mi zvláštně k sobě lepila. Během chvíle ale produkt zaschl, vytvořil neviditelný ochranný film a já ani po celém dni nespatřila jediné zarudnutí. Stehna mám zcela v suchu, nejsou podrážděná a po pupíncích není ani památky. Na jejich webu si navíc můžete objednat i malý tester, který si můžete pro případ potřeby vzít s sebou do kabelky. Za sebe ale říkám, že bohatě stačí jedna aplikace denně, a je po problému.

Mazání na stehna a podňadří Antirub Move It, Busy B, 179 Kč, angrybeards.cz
Mazání na stehna a podňadří Antirub Move It, Busy B, 179 Kč, angrybeards.cz | Zdroj: Archiv firem

A pokud si potrpíte na v Česku zatím neobjevené beauty produkty, zkuste si na Amazonu objednat slavné americké balzámy Hi Ki a Megababe, které fungují jako tuhý deodorant na stehna. Oceníte je třeba i během náročného cyklovýletu, kdy zamezí nepříjemnému opruzení. Výběr dalších kvalitních produktů najdete ve fotogalerii.

Jak chránit v létě stehna před odřením? V galerii najdete 14 tipů.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: iStock.com
Bandaletky Dolce, Lacey, 550 Kč, lacey.cz
Bandaletky Dolce, Lacey, 550 Kč, lacey.cz | Zdroj: Archiv firem
Mazání na stehna a podňadří Antirub Move It, Busy B, 179 Kč, angrybeards.cz
Mazání na stehna a podňadří Antirub Move It, Busy B, 179 Kč, angrybeards.cz | Zdroj: Archiv firem
Krém Boob Guard na stehna a podňadří, Ballsy, 10,85 eur, amazon.com
Krém Boob Guard na stehna a podňadří, Ballsy, 10,85 eur, amazon.com | Zdroj: Archiv firem
Kalhotky s nohavičkou The Big Bloomers Company, 730 Kč, caresse.cz
Kalhotky s nohavičkou The Big Bloomers Company, 730 Kč, caresse.cz | Zdroj: Archiv firem
Tuhý stick na stehna, Megababe, 12,62 eur, amazon.com
Tuhý stick na stehna, Megababe, 12,62 eur, amazon.com | Zdroj: Archiv firem
Bandaletky, Luxusní prádlo, 319 Kč, luxusnipradlo.cz
Bandaletky, Luxusní prádlo, 319 Kč, luxusnipradlo.cz | Zdroj: Archiv firem
Krém proti podráždění, Aptonia, 179 Kč, decathlon.cz
Krém proti podráždění, Aptonia, 179 Kč, decathlon.cz | Zdroj: Archiv firem
Bandaletky, Luxusní prádlo, 239 Kč, luxusnipradlo.cz
Bandaletky, Luxusní prádlo, 239 Kč, luxusnipradlo.cz | Zdroj: Archiv firem
Balzám na stehna Anti Chafing, Hi Ki, 10,85 eur, amazon.com
Balzám na stehna Anti Chafing, Hi Ki, 10,85 eur, amazon.com | Zdroj: Archiv firem
Stahující kalhotky s nohavičkou, Marks & Spencer, 699 Kč za 2 ks, marksandspencer.com
Stahující kalhotky s nohavičkou, Marks & Spencer, 699 Kč za 2 ks, marksandspencer.com | Zdroj: Archiv firem
Hydratační balzám proti tření stehen, Body Glide, 475 Kč, caresse.cz
Hydratační balzám proti tření stehen, Body Glide, 475 Kč, caresse.cz | Zdroj: Archiv firem
Šortky s ochranou proti odírání, Marks & Spencer, 799 Kč za 2 ks, marksandspencer.com
Šortky s ochranou proti odírání, Marks & Spencer, 799 Kč za 2 ks, marksandspencer.com | Zdroj: Archiv firem
Bandaletky Onyx, Lacey, 550 Kč, lacey.cz
Bandaletky Onyx, Lacey, 550 Kč, lacey.cz | Zdroj: Archiv firem
Ochranné punčochové šortky Fiore Airy Shorts, Fiore, 209 Kč, timea.cz
Ochranné punčochové šortky Fiore Airy Shorts, Fiore, 209 Kč, timea.cz | Zdroj: Archiv firem