vlasy

vlasy Zdroj: Profimedia.cz

Padají vám vlasy víc než obvykle? Může to být špatnou stravou i stresem

Říká se, že hezké vlasy jsou korunou ženy. Pokud ale začnou zničehonic vypadávat, je to znamení, že se v těle něco děje. Příčin může být celá řada – stresové období, přirozené hormonální změny, nedostatek některých látek ve stravě nebo příznak nemoci. Kdy je padání vlasů normální a kdy se máte začít znepokojovat?

Zdravá pokožka ztrácí průměrně 50 až 100 vlasů za den. Když vlas vypadne, vyrůstá na jeho místě další. Pokud vlasová cibulka není aktivní, nový vlas již nevyprodukuje a právě tady vzniká problém. Obecně platí, že pokud při mytí či česání najdete v hřebenu více vlasů než obvykle, něco není v pořádku

Proč vlasy vypadávají?

Na nadměrném vypadávání vlasů (alopecii) mají hlavní podíl hormony, zejména testosteron. Proto mají muži s řídnutím vlasů větší problémy než ženy. K výraznějšímu padání vlasů u nás dochází během těhotenství, po porodu a v období menopauzy. Roli hraje také dědičnost a další faktory – třeba špatný krevní oběh, akutní onemocnění, úbytek hmotnosti, vysoká horečka, nedostatek železa, diabetes, poruchy štítné žlázy, stres, specifické poruchy výživy a některé léky. Známé jsou také následky chemoterapie při léčení zhoubných nádorů. Jestliže se obáváte, že za vypadáváním vlasů může být nemoc, je namístě konzultace s lékařem. Na základě konzultace, krevních testů nebo specializovaného rozboru vlasu vám může určit příčinu problému padání vlasů a poradí, jak situaci řešit.

Jste ve stresu?

Jestli každé ráno nacházíte více a více vlasů ve vašem hřebenu, dost možná za to může stres. Můžete řešit problémy v práci nebo osobní trable, a když to trvá dlouho, projeví se to na vaší kštici. Pokud se budete se stresem snažit něco dělat, do půl roku by se to mělo srovnat. Jestli ne, může dojít až k nevratné ztrátě vlasů. Bílé krvinky totiž začnou napadat vlasové folikuly, které už nemají šanci se obnovit.

Vitaminová pomoc

Ztrácíte-li víc vlasů než obvykle a není za tím onemocnění, zkuste upravit jídelníček. Je důležité soustředit se na stravu bohatou na bílkoviny. Proti vypadávání vlasů pozitivně působí především vitaminy skupiny B, zejména vitamin B2 neboli riboflavin, vitamin B5 neboli kyselina pantothenová a vitamin B6 neboli pyridoxin. Riboflavin je obsažen v kvasnicích, vnitřnostech (především játrech a ledvinách), mléce, vejcích, vepřovém a hovězím masu nebo rybách. Kyselinu pantothenovou najdete hlavně v mase a vnitřnostech, celozrnném pečivu a luštěninách. Taktéž pyridoxin je obsažen v mase a vnitřnostech, ve vejcích, rybách, kvasnicích, celozrnném pečivu, banánech, bramborách, zelí nebo oříšcích. Dále jsou důležité vitamin C, který najdete zejména v ovoci a zelenině, železo, selen, zinek a hořčík. Vhodné je jíst maso, vnitřnosti, luštěniny, mořské ryby, ořechy a fazole. Zinek vám poslouží nejen proti vypadávání vlasů, ale také proti jejich lámání a šedivění. Najdete ho v celozrnných výrobcích, sezamu, luštěninách, sóje, žloutku a rýži.

Lámavé a bez lesku

Poškozené vlasy poznáte snadno. Změní totiž barvu a strukturu. Jsou křehké, matné a lámou se. Obvykle k tomu dochází mechanickým nebo tepelným poškozením. Pokožce hlavy a vlasům škodí jakákoli tepelná úprava, tedy fénování, kulmování či žehlení vlasů. Ublížit může i nešetrné česání nebo chemické zásahy: barvení, odbarvování nebo trvalá ondulace. Pozor také na časté svazování do gumičky. Vlasům nesvědčí. Správná péče o vlasy vyžaduje víc než pouhé mytí a česání. Kromě zdravé výživy je důležitý také přísun vzduchu a světla k pokožce hlavy. K mytí je lepší používat jemným šampon a poté nechat vlasy volně uschnout. Od věci nejsou ani pravidelné vlasové zábaly a výživa bohatá na vitaminy a minerály. Povzbudit krevní oběh a uvolnit stres, který k padání vlasů přispívá, vám umožní masáž pokožky hlavy.