...

... Zdroj: iStock.com

Co se přeje nevěstě a co ženichovi a kdy poslat nejlépe svatební přání

I když se chystáte na svatbu osobně, bývá zvykem přinést kromě daru i svatební přání. Ačkoliv budete určitě novomanželům přát i osobně, papírová přání jsou pro každého hezkou vzpomínkou na jejich velký den. Chcete inspiraci na originální blahopřání? Jak má přání vypadat, jak ho předat a kdy ho případně poslat, pokud se nemůžete dostavit osobně?

Svatební přání by měl určitě zaslat ten, kdo dostal svatební oznámení a nemůže se sám osobně na svatbu dostavit. Zároveň ho mohou zaslat i ti, kteří se o svatbě dozvěděli třeba jen od přátel nebo dostali oznámení bez pozvání ke svatebnímu stolu.

Zároveň je zvykem napsat své blahopřání, i pokud jste na svatbě osobně. Většinou se přikládá ke svatebnímu daru.

Předat osobně, nebo na stůl?

Zvyky jsou různé – někde bývají na svatbách místa, kam hosté odkládají dary a blahopřání, jinde je nevěsta a ženich přijímají osobně. Na některých svatbách se blahopřání čtou nahlas.

Jaké blahopřání zvolit?

Svatební přání můžete zakoupit v obchodě nebo se pustit do vlastnoruční výroby. Záleží jen na vás, jak moc daný pár znáte a jak moc si věříte. Obecně se nedá říct, co koho potěší víc.

Inspiraci na ručně vyrobená blahopřání najdete například na Pinterestu. To nejlepší jsme pro vás vybrali do naší galerie.

Využít můžete i předtištěná přáníčka, která najdete jak bez textu, tak i s předtištěným textem. Tady záleží už jen na vašem vkusu, případně na vkusu novomanželů.

Co do přání napsat?

Svatební přání by mělo obsahovat gratulaci k sňatku a také přání do budoucích společných let. Velice často se uplatňují citáty.

citaty.net/zamilovane-citaty/

azcitaty.cz/citaty-o-lasce/

www.navzdyspolu.cz/svatebni-citaty-oznameni-motta-o-lasce-zivote/

Spoustu tipů najdete také na internetu, když si zadáte „text na svatební přání“.

Velmi oblíbené jsou i různé rýmy a básničky. Všichni si určitě pamatujeme verš Pavla Kříže z Básníků (Hodně štěstí, málo pláče, do roku dva kudrnáče), ale pokud si dáte do vyhledávače „svatební básničky“, tak opravdu zjistíte, že lidová tvořivost téměř nezná mezí. www.prani-pranicka.cz/svatebni-prani/

První filmovou láskou se stala Borůvka.
První filmovou láskou se stala Borůvka. | Zdroj: Foto: FTV Prima, ara

Humor a originalita jsou jistě žádoucí, ale stejně jako u citátů i zde zvažte, jakou míru vtipu je nastávající pár schopen unést.

Kdy ho poslat a jaké jméno na něj napsat?

Svatební přání se adresuje novomanželům. Zasílá se na adresu, kterou najdete na svatebním oznámení. Může se stát, že máte jen adresu nevěsty. Pak zašlete blahopřání na její jméno za svobodna (tedy toto jméno napište na obálku), na samotném přání oslovte oba novomanžele.

Gratulaci odešlete tak, aby dorazila ideálně jeden či dva dny před plánovaným obřadem.