Sladké vzpomínky: 3 tipy na dezerty jako od maminky
Vůně vanilky, skořice a čerstvě upečeného těsta. Právě tyto drobné momenty v nás probouzejí ty nejsilnější vzpomínky na dětství. Není to náhoda – aromatické látky v jídle aktivují části mozku spojené s emocemi a pamětí. A protože se blíží Den matek, připravili jsme pro vás tři recepty, které vás přenesou zpět v čase.
1. Míša řezy
Svěží tvarohová náplň spolu s kakaovým těstem – kdo by neznal Míša řezy? Tajemství spočívá v kvalitním tvarohu. Vybírejte raději plnotučnou variantu, která dodá krému bohatost a sametovou texturu. Pokud chcete dosáhnout opravdu nadýchané konzistence, přimíchejte do tvarohové náplně trochu zakysané smetany. Výsledkem budou Míša řezy, které vás rázem přenesou do dětských let.
Na těsto:
● 5 vajec
● 160 g cukru
● 80 ml oleje
● 100 ml vody
● 160 g hladké mouky
● 40 g Přírodního kakaa Dr. Oetker
● 2 lžičky Kypřícího prášku do pečiva s vinným kamenem Dr. Oetker
Na přípravu těsta v míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Postupně zašleháme olej a vodu. V míse smícháme prosátou mouku s kakaem a kypřícím práškem a vmícháme do žloutkové pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a po částech ho opatrně vmícháme do těsta. Těsto nalijeme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby a pečeme. Korpus necháme vychladnout a poté opatrně stáhneme pečící papír.
Na tvarohový krém:
● 750 g měkkého tvarohu
● 120 g cukru
● 150 ml smetany ke šlehání
● 1 lžíce Vanilkové pasty s mletým vanilkovým luskem Dr. Oetker
Na přípravu krému v míse vyšleháme tvaroh a cukr. Postupně přiléváme smetanu tak, abychom získali jemnou a krémovou konzistenci. Nakonec přidáme vanilkovou pastu a v případě potřeby krém přisladíme. Krém rovnoměrně rozetřeme na vychladlý korpus a dáme vychladit do ledničky.
Na polevu:
● 120 g hořké čokolády
● 120 ml smetany ke šlehání
Čokoládu nalámeme do smetany a společně krátce zahřejeme v mikrovlnné troubě. Promícháme do rozpuštění, necháme krátce zchladnout a lehce zhoustnout.
Dokončení:
Polevu nalijeme na vychlazený krém, rozetřeme po celé ploše a dáme vychladit do ledničky. Řezy krájíme ostrým nožem namočeným v horké vodě. Po každém řezu nůž otřeme.
2. Višně v rumu
Višňový likér potěší na každé rodinné oslavě. Pro děti se samozřejmě nehodí, ale dospěláci si můžou přiťuknout.
Příprava višní v rumu sice vyžaduje trpělivost, ale výsledek stojí za to. Klíčem je vybrat zralé, ale stále pevné višně a kvalitní rum, který celému dezertu dodá charakter.
Ingredience:
● 1,2 kg čerstvých višní (s peckou)
● 6 lžic cukru
● 2 balíčky Vanilkového cukru Dr. Oetker
● 500 ml rumu
Na přípravu likéru višně odstopkujeme a umyjeme. Vložíme do dózy. Višně zasypeme cukrem, vanilkovým cukrem a zalijeme rumem. Uzavřeme, důkladně promícháme a odložíme stranou na asi 6 týdnů. Poté višně scedíme a likér nalijeme do lahví.
3. Palačinky
Tajemství opravdu nadýchaných palačinek je v odleželém těstě. Připravte je alespoň 30 minut předem a nechte všechny ingredience, aby se dokonale propojily.
TIP: Pro moderní twist klasického receptu vyzkoušejte do těsta přidat trochu perlivé minerálky.
Ingredience:
● 300 ml mléka
● 200 g hladké mouky
● 2 vejce
● 2 lžíce cukru
Na přípravu těsta v misce vymícháme dohladka metličkou mléko s moukou, vejci, cukrem. Palačinky smažíme na pánvi potřené olejem z obou stran dozlatova. Potřeme oblíbenou náplní, srolujeme a podáváme.
TIP: Vyzkoušejte veganské palačinky. S nebesky čokoládovou ganache, malinami a pistáciemi.