Důležité je správné osvětlení pracovní plochy a kuchyňského ostrůvku

Důležité je správné osvětlení pracovní plochy a kuchyňského ostrůvku Zdroj: Unsplash / Naomi Hebert

Inspirace do kuchyně
Inspirace do kuchyně
Praktickým řešením je oddělení kuchyně pomocí kuchyňského ostrůvku
Nepodceňujte přehledné ukládání
Spojení kuchyně s jídelnou je vhodné pro rodiny s dětmi
12
Fotogalerie

Chcete vařit rychle a efektivně? Máme pro vás 10 tipů od šéfkuchařů

Vařit efektivně lze nejen v restauraci, ale také doma. Přinášíme vám užitečné rady od mistrů české gastronomie, tipy na zajímavá vylepšení i nejlepší technologické pomocníky. Dopřejte si supertiché pomocníky. Myčku s hlučností okolo 40 dB můžete pustit i v noci. Tichý chod spotřebiče vás určitě nevzbudí. 

1. Ukládejte intuitivně

Nejpoužívanější nádobí mějte vždy na dosah. Ideální je 1 místo, na které pohodlně dosáhnete od sporáku, aniž byste museli šplhat nahoru nebo si zbytečně ohýbat záda. Nejméně používané vybavení klidně zastrčte do spodní části linky nebo do horních pater skříněk.

Efektivním řešením problému je otevřený policový nebo závěsný systém, který můžete doplnit i praktickým závěsným systémem s háčky, magnetickými držáky na nože, případně kořenkami a stojánky. Oceníte to nejen pro snadný přístup, ale hlavně pro větší přehlednost.

Nože zasuňte do stabilního bloku ze dřeva nebo upevněte na stěnu na magnetickou lištu. Krájecích podložek se vyplatí mít několik druhů. Umístit je můžete na stojánek nebo zavěsit na háčky. V případě, že nemáte na pracovní desce místa nazbyt, můžete si pomoci výsuvným prkénkem. Budete ho mít stále po ruce a zároveň ochráníte desku před rýhami a vrypy.

Pokračování 2 / 5

2. Plynový hořák, sklokeramika, nebo indukce?

Typ sporáku vybírejte podle toho, jaké máte zavedeny 2 energie a jakým způsobem vaříte. Někomu bude vyhovovat rychlý a přesný plyn, jinému sedne bezpečná a úsporná elektřina.

Ideální volbou pro ty, kteří nedají dopustit na rychlou přípravu, je varná deska s plynovými hořáky. Vaření je rychlé a efektivní a při použití speciálního nádobí může být rychlost rozpálení ještě o 20 procent vyšší. Pohodlně a bez čekání je možné v současnosti vařit i na elektřině.

Sklokeramické varné desky jsou díky moderním technologiím nejen rychlé, ale také chytré, bezpečné a úsporné. Příprava pokrmů je na nich sice oproti plynu pomalejší, ale plotýnky zůstávají dlouho žhavé a jejich teplo lze využít i po vypnutí.

Rychlé a bezpečné řešení nabízí indukce. Při vaření se zahřívá pouze nádoba, deska pod ní zůstává chladná. K ohřevu dochází téměř okamžitě a přesně v teplotě, kterou si zvolíte. Protože se varná zóna nenahřívá, můžete se prostoru kolem hrnců bezpečně dotknout.

„Osobně nemám nic proti vaření na elektrice a indukci. Příprava pokrmů je extrémně rychlá, efektivní a bezpečnější než plyn. Doma vařím na sklokeramice a indukci. Je to výhodné už proto, že máme malé děti a nehrozí, že se popálí o varnou plochu nebo hrnce.“

Roman Paulus, šéfkuchař

Výhodou je rychlé chladnutí varné plochy abezpečnostní pojistky, které brání úrazům dětí. Vadou na kráse indukčního vaření je vyšší pořizovací cena a nutnost investovat do speciálního typu nádobí s magneticky vodivým dnem. Varné místo nikdy neumisťujte do rohu. Znesnadníte si přístup a připravíte se o cennou odkládací plochu. Zůstat by měla po obou stranách sporáku.

Výška plochy, kde se vaří, může být nižší než celé kuchyňské linky. Je to praktické, protože snáze uvidíte do hrnců. Pokud máte malé děti, neumisťujte pod varnou plochu zásuvky. Děti je snadno vysunou a vyšplhají nahoru. Z podobného důvodu se vyplatí vyhnout také nízkým a vratkým stoličkám.

Pokračování 3 / 5

3. Výkonná digestoř

Ideální digestoř je napojená na vzduchotechniku a umístěná minimálně 60 cm nad varnou plochou. Čím kratší potrubí, tím lépe. Důležité je to hlavně v případě, že máte kuchyň volně propojenou se společenským prostorem.

Odsavač bude fungovat skutečně efektivně, když ho zapnete pár minut předtím, než se pustíte do vaření. Dosáhnete tak optimálního výkonu a v kuchyni nezůstane nepříjemná pachová stopa, která by prozrazovala, co jste měli dobrého k večeři.

4. Investujte do materiálů

Frekventovaný provoz v kuchyni neklade vysoké nároky pouze na pravidelný úklid, ale prověří i kvalitu a odolnost materiálů. Nejvíce zabrat dostávají pracovní deska a často používané nádobí. Na zatěžovanou pracovní plochu je vhodné použít přírodní kámen, ideálně v tmavém odstínu, neboť některé světlé druhy jsou náchylné na zbarvení (stačí trochu červené řepy).

„Kdo se někdy pokoušel sekat tupou sekerou, ví, že to nakonec přece jen dodělal, ale trvalo to dvakrát déle a udělal toho polovinu. Musíte prostě vědět, co chcete. Osobně rád používám litinové nádobí, protože výborně vede teplo a je prakticky nezničitelné."

Zdeněk Pohlreich, šéfkuchař

Výjimkou z tohoto pravidla je vysoce odolná nenasákavá neporézní přírodní žula. Vůbec nejpraktičtější volbou do kuchyně je nerezová ocel. Je hygienická, silná, odolá teplu, mastnotám i chemikáliím a nevyžaduje náročnou údržbu.

Stinnou stránkou je fakt, že na ocelovém povrchu uvidíte každý škrábanec, uschlou kapku vody nebo mastný otisk prstu. Co se týká nádobí, investujte do dražších kousků. Ideální je litina, broušený nerez a měď. U hrnců a pánví ověřte kvalitu úchytů a spojů, bývají častou Achillovou patou vybavení kuchyně.

5. Základní vybavení

V případě, že máte malou kuchyni, nezahlcujte ji specializovanými spotřebiči. Raději investujte peníze do kvalitního přístroje, který nabízí více funkcí. Dobře vařit můžete i s minimem.

„Správná hospodyňka by měla mít malý nůž na čištění zeleniny, vykosťovací nůž na maso, kuchařský nůž s patkou, zubatý nůž na čerstvý chléb a nůž, který se nazývá šunkový. Dále je potřeba ocílka, metličky, vařečky. Poslední dobou je stále oblíbený thermomix, ponorný tyčový mixér a robot na těsto. Pak samozřejmě sada rendlíků, kastrolů a dobrá pánvička.“

Radek David, šéfkuchař

Pokračování 4 / 5

6. Správná výška i světlo

Nechcete, aby vás při vaření bolely záda nebo oči? Nepodceňujte umístění, výšku, velikost pracovní plochy a světlo. Místo, kde krájíte suroviny, by mělo být dostatečně velké, dobře osvětlené a situované v blízkosti dřezu. Usnadníte si tak omývání potravin i oplachování nádobí.

Výška pracovní plochy by měla odpovídat postavě toho, kdo nejčastěji vaří. Standardně bývá výška skříněk 85, 90 nebo 94 cm. Je-li to nutné, můžete ji zvednout pomocí soklů. Jedno centrální osvětlení v kuchyni nestačí. Při krájení i vaření byste si stínili tělem.

Nasvítit je nutné pracovní plochu a prostor, kde vaříte. Máte-li kuchyňský ostrůvek, přidejte světlo navíc.

7. Chytré otvírání

Zorientujte se v nových typech otvírání skříněk. Nechte si je předvést v kuchyňském studiu a vyzkoušejte si, jaký typ pohybu je pro vás nejpřirozenější.

Otvírat se mohou tahem nebo reagovat na lehký dotyk prstem. Jsou osazeny speciálními panty a neotvírají se do strany. Lze je pohodlně sklopit, vyklopit, vysunout nebo polohovat. Výrazně tak šetří místo a navíc usnadňují manipulaci s nádobím.

Kování je odolné, snese vysokou zátěž a lze ho polohovat. Dvířka se zavírají pomaleji, takže jsou mnohem tišší a nehrozí, že byste si skřípli prsty. Velké oblibě se těší i nejmodernější typy vybavené senzorem, které reagují na přiblížení ruky. Odpadá tak nejen namáhavé otvírání, ale i otírání mastných otisků prstů. Pozor, pro horní a spodní dvířka jsou k dispozici odlišné možnosti.

Pokračování 5 / 5

8. Bez hluku!

Moderní spotřebiče nevnesou do kuchyně jen efektivitu a pohodlí. Pokud vás ruší zvuky, které vydává stará lednička, myčka nádobí nebo digestoř, dopřejte si tichého společníka. Při maximální hlučnosti okolo 40 dB vás nebudou rušit při konverzaci a můžete je bez obav zapnout v noci. Důraz na nízký hluk se vám vyplatí zejména u myčky nádobí a chladničky kombinované s mrazákem.

9. Ostrůvek nejen pro kuchaře

Úžasné možnosti nabízí variabilní kuchyňský ostrůvek. Dovolit si ho můžete za předpokladu, že okolo zůstane dost volného místa na průchod (minimální vzdálenost je 120 cm). Ostrůvek nemusí sloužit čistě jako pracovní plocha. Využít ho lze také jako barový či snídaňový pultík. Vyřešíte-li přívod vody a elektřiny, můžete do něj zabudovat třeba dřez, sporák nebo troubu. Ostrůvek určený pro vaření by měl být o něco hlubší. Ačkoli obecně postačí šířka 90 cm, vhodnější jsou rozměry 120 cm na 120 cm.

„U nás v kuchyni je vždy živo. Pořídil jsem si proto ostrůvek, aby mi mohli kamarádi koukat pod pokličku. Osobně preferuji jednoduchost, snadno udržitelné materiály, dobře přístupné a úložné prostory. Vedle sporáku mám vyhrazené místo na prkénko, abych viděl, co se děje v kastrolech a hrncích. Dřez mám poblíž myčky, protože si zbytečně neušpiním podlahu.“

Radek David, šéfkuchař

10. Děti v kuchyni

Bojíte se, že se děti popálí o žhavou plochu sporáku? Pořiďte si indukční varnou plochu s dětskou pojistkou. Nože uložte na místo, kam děti nedosáhnou, případně zajistěte šuplík pojistkou. Bezpečné místo se vyplatí najít také pro jehly na špíz, nůžky na drůbež, nůž na bylinky, vývrtku, paličku na maso, sekáček a další ostré nebo špičaté vybavení. Pod místo, kde vaříte, nedávejte zásuvky. Děti jsou vynalézavé a mohly by je vysunout a použít ke šplhání jako žebřík.