T-SHIRT: CULT – CULTURE – SUBVERSION

T-SHIRT: CULT – CULTURE – SUBVERSION Zdroj: Fashion and Textile Museum

T-SHIRT: CULT – CULTURE – SUBVERSION
T-SHIRT: CULT – CULTURE – SUBVERSION
T-SHIRT: CULT – CULTURE – SUBVERSION
T-SHIRT: CULT – CULTURE – SUBVERSION
...
6
Fotogalerie

Výstava triček v Londýně: Od spodního prádla k nejrozšířenějšímu kusu oděvu

Ne vždycky bylo tričko tak běžnou součástí šatníku jako dnes. Z kusu oděvu, který byl původně určen pro dělníky a vojáky, se stal kus oděvu, díky kterému můžete vyjadřovat své přesvědčení, styl, politický názor nebo také vůbec nic. Tričku je něco přes sto let a v londýnském Muzeu módy a textilu můžete vidět výstavu T-shirt: Cult – Culture – Subversion, která se triku věnuje opravdu důsledně.

Když se řekne tričko, každý si představí jiné. Tento kus oděvu existuje v současném světě odívání v neuvěřitelné škále střihů, barev i vzorů. Kde se tričko přesně vzalo, není úplně tak jasné.

Jedna ze stop vede až ke spodnímu prádlu, které se nosilo v 19. století. Byl to jakýsi červený flanelový overal (patentovaný v roce 1868 v New Yorku), který měl původně dělníky udržovat v teple. V horkých dnech se pochopitelně ukázal jako nefunkční, ovšem vynalézaví muži si ho rozpůlili. Tím vzniklo právě jakési tričko a podvlíkačky (které jako samotný kus oděvu existoval pochopitelně déle).

Fabulous backdrop to the #launch of #LHW18 #ticketsforsale NOW on our #website in bio #sellinglikehotcakes🔥 Special guest @stephenjonesmillinery Special #DJ @sharpeye_style Special hats @hatalk #competition #peaky #photo booth #stylingbooth #fashionandtextilemuseum #cultculturesubversion #tshirt #tshirtdesign #exhibition #MILLINERY #hat #design #designers #wearmorehats

Příspěvek sdílený London Hat Week Team (@londonhatweek),Úno 24, 2018 v 3:21 PST

Zmínku o tričku najdeme na počátku 20. století u amerického námořnictva. Předpisy ovšem jasně hovořily, že se jedná o spodní prádlo. Jenže předpisy jsou předpisy, tričko bylo zkrátka praktické a mezi muži – i nevojáky –čím dál tím oblíbenější. Na veřejnosti se v něm ještě moc neukazovali, to si postupně dovolovali například rebelující i studenti. Mimochodem – v literatuře se poprvé tričko objevuje u Francise Scotta Fitzgeralda v knize Na prahu ráje, kde si ho hlavní hrdina bere s sebou na univerzitu.

V tu dobu už si ale triko razilo cestu na povrch oděvních vrstev a hlásilo se o slovo jako svébytná součást oblékání. A když v roce 1951 ukázal Marlon Brando ve filmu Tramvaj do stanice touha své sexy bicepsy obepnuté rukávy trička, prodeje tohoto kusu oděvu celosvětově závratně stouply a bylo jasné, že tričko se „dospod“ už nevrátí.

#fashionandtextilemuseum #tshirts #bethpostle

Příspěvek sdílel uživatel @ tales_ofthecity,Úno 16, 2018 v 5:11 PST

Záhy se stalo projekčním plátnem pro reklamy, politické názory, obrázky oblíbených kapel, divoké vzory, bylo symbolem rebelie i vysoce luxusním kouskem. Historii trička i ikonické kousky můžete nyní vidět v londýnském Muzeu módy a textilu. Výstava T-shirt: Cult – Culture – Subversion představí návštěvníkům trika ze soukromých sbírek a archivů. Jádro výstavy tvoří modely královny punku Vivienne Westwood. Výstava je plánována do 6. května.

❤️🤓👚#weshouldallbefeminists #dior #tshirt #exhibition #fashion #fashionculture #statement #fashionandtextilemuseum #london #uk #uwl #polishgirl

Příspěvek sdílený Paulina Laszewicz (@paulinelecord),Úno 20, 2018 v 2:31 PST