Seriál Sex ve městě se dočká pokračování

Seriál Sex ve městě se dočká pokračování Zdroj: Profimedia.cz

Sex ve městě se vrací! Kterou ze čtveřice v pokračování neuvidíte?

Bude? Nebude? Bude! Po sedmnácti letech od premiéry posledního dílu bylo tento týden potvrzeno, že seriál Sex ve městě bude mít pokračování. Má to ale jeden háček.

New York, Carrie, Miranda, Charlotte a... a to je asi vše. Zbrusu nové pokračování Sexu ve městě nazvané And Just Like That...se bohužel bude muset obejít bez postavy Samanthy Jones, kterou ztvárňovala Kim Cattrall. Pro herečku je kultovní seriál uzavřená kapitola a nadto se prý lidsky nesnese s představitelkou Carrie Bradshaw Sarah Jessicou Parker.

Sex ve městě
Sex ve městě | Zdroj: Profimedia.cz

Jenže to značně tlumí radost z návratu seriálu, který bude mít v novém pokračování deset dílů. Mezi jednotlivými postavami totiž fungovala určitá charakterová vyváženost, která bez Samanthy získá trhliny. Její rázná a svobodomyslná povaha byla přirozeným protipólem jak romantické a cudné Charlotte, tak i místy poněkud nevyspělé a emocionální Carrie.

Samantha Jones navíc do děje vnášela humor a odlehčení, často překračovala hranice a nebála se šokovat svým otevřeným přístupem k sexu i k módě ve stylu „vezmu si, co JÁ chci“. Nebýt jí, některá témata by se v seriálu vůbec neobjevila a některé Pandořiny skříňky by zůstaly zavřené. A byla i arbitrem některých situací – když se Carrie bála jít za přísnější Mirandou, věděla, že Samantha k ní bude stejně upřímná, avšak podpoří ji.

Sex ve městě
Sex ve městě | Zdroj: Profimedia.cz

Není divu, že absence této postavy u řady fanynek zpochybňuje potenciální úspěch pokračování. Nemluvě o dvou filmech, které následovaly v roce 2008 a 2010. Čtyři prominentní Newyorčanky v nich byly ještě bohatší, kulisy jejich apartmánů ještě nablýskanější a zejména dříve uvěřitelná Carrie se stala svou vlastní karikaturou – nejistou a rozmazlenou holkou v těle čtyřicátnice, která řeší polibek s bývalým, jako kdyby se kvůli tomu měla rozvést. Zejména té bude Samantha hodně chybět.

Otázkou samozřejmě je, kdo ji nahradí, jestli tvůrci uvažovali tímto směrem. Po loňském roce by nebylo divu, kdyby zbylou trojici doplnila herečka tmavé pleti. Už tak se totiž o Sexu ve městě (podobně jako třeba o Přátelích) kriticky hovořilo jako o „bílém“ seriálu. Že by to mohlo fungovat, naznačil děj prvního filmu, ve kterém si Carrie najme sympatickou asistentku v podání Jennifer Hudson.

Sarah Jessica Parker a Jennifer Hudson ve filmu Sex ve městě (2008)
Sarah Jessica Parker a Jennifer Hudson ve filmu Sex ve městě (2008) | Zdroj: Profimedia.cz

Pokud se však seriál vydá cestou korektnosti, hrozí mu, že bude klopýtat i přes bariéry, které vytyčilo hnutí #metoo. Ačkoliv byl Sex ve městě hodně otevřený a v mnoha ohledech feministický, pravdou je, že zobrazoval spíše příjemnější stránku randění a navazování vztahů a vyhnul se například tématu sexuálního obtěžování (lehce se ho dotknul jen v 17. epizodě 4. série nazvané A Vogue Idea).

„Čtyři bílé, perfektně zaopatřené ženy, které bojují za to, aby byly víc respektovány,“ ironizovala v jednom z rozhovorů (IndieWire, 2019) Cynthia Nixon, představitelka Mirandy, podle níž by dneska takto seriál nemohl být natočen. To Sarah Jessica Parker pro Hollywood Reporter zapochybovala, jestli by se dala známá parta obměnit, aby splňovala současné nároky na inkluzivitu. „Myslím, že by to bylo radikální a zajímavé, ale nemůžete pak předstírat, že je to totéž.“

Sequel Sexu ve městě nazvaný And Just Like That... se bude vysílat na streamovací službě HBO Max, datum premiéry zatím není známo. Předlohou by měla být kniha spisovatelky Candace Bushnell Is There Still Sex in the City?.

Podívejte se na teaser, který na Instagramu zveřejnila Sarah Jessica Parker.

Sledujte nás také na Instagramu.