Video placeholde

Osudy princezen: Máxima proflámovala mládí, dnes je milovanou nizozemskou královnou

Máxima pochází z Argentiny z bohaté rodiny, studovala španělsko-anglickou školu a později pracovala v mnoha firmách. Ale k tomu si dokázala pořádně užívat. Dokázala proflámovat celé víkendy, kouřila a popíjela už od šestnácti. Dnes je z ní nizozemská královna a lidé ji milují více než jejího královského manžela. Jak se dostala na trůn? A čím si Nizozemce získala?

Narodila se v roce 1971 jako Máxima Zorreguieta Cerruti v Buenos Aires coby nemanželská dcera. Její otec Jorge byl totiž stále ženatý, rozvod v té době nebyl v Argentině možný. Pro argentinské úřady byla Máxima dcerou svobodné matky. Teprve v roce 1987 mohli její rodiče uzavřít právoplatný sňatek.

Dobrodružný život jí vyhovoval a užívala si ho plnými doušky. Ostatně v žilách jí kolovala baskická, kastilská, katalánská i italská krev. V roce 1997 se na jednom večírku seznámila dokonce s Johnem Kennedym, synem legendárního prezidenta, a platonicky se zamilovala.

S nizozemským následníkem trůnu Willemem-Alexanderem se potkala v roce 1999. A kde jinde než v baru. Alexander byl tehdy rozmazlený fracek, který nenechal žádnou sukni na pokoji a rád si přihnul. Máxima ho ale uchvátila. Netrvalo dlouho a začali spolu chodit.

Svatba ano, ale...

Královští rodiče z ní nebyli nadšeni ani trochu, pochopitelně. Její skandály jim nevoněly a vedle toho vyšla najevo minulost jejího otce, který působil jako ministr hospodářství ve vládě argentinské vojenské junty. Jenže princ se Máximy nevzdal a tvrdě o ni bojoval. Byl ochoten si ji vzít i bez souhlasu holandského parlamentu. Nakonec došlo ke kompromisu. Ke svatbě může dojít, ale nesmí se jí zúčastnit její otec.

Veselka se konala v únoru 2002 a temperamentní Argentinka se stala právoplatnou členkou královské rodiny. V té době byla její popularita na bodě nula a poddaní nad ní ohrnovali nos. Brzy si je ale podmanila krásou, šarmem a humorem. Kus rebelství v ní ale přece jen zůstal. Ponechala si katolickou víru, přestože nizozemská královská rodina je protestantská. Souhlasila však, aby jejich tři děti byly pokřtěné v duchu víry jejího manžela.

Koncem dubna 2013 holandská královna Beatrix abdikovala a trůn předala synovi. Z prince se stal král, z princezny Máximy královna, kterou lidi zbožňují. Mimo jiné kvůli tomu, že je pořád svá, netají se sympatiemi ke gay komunitě a obhajuje její práva. Královská role jí sluší, přesto si čas od času trochu zazlobí. Třeba když ukázala na státnické návštěvě v roce 2016 spodní prádlo. Ale i takové mohou moderní královny či princezny být.

Další osudy princezen čtěte zde.