Video placeholde

Osudy princezen: Margaret, rebelka, která milovala svobodný život a šňupala kokain

Říká se o ní, že svůj královský titul vyměnila za lásku. Předválečná léta si užívala plnými doušky a později dělala všechno proto, aby se nenechala spoutat konvencemi a povinnostmi člena královské rodiny. Jaká byla Margaret, britská princezna rebelka?

Její královská Výsost princezna Margaret se narodila v roce 1930, do bouřlivých předválečných let, jako mladší sestra královny Alžběty II. Když jí bylo šest, abdikoval Eduard VIII. a Margaretin otec Jiří VI. se stal britským králem – právě proto byla spolu se sestrou Alžbětou vychovávána jako následnice trůnu.

Výborně jezdila na koni, plavala, hrála na klavír. Zároveň se ale už v pubertě projevovala její nespoutaná nátura. Legendární se staly její noční výlety za zábavou – v královském paláci se jí jí příliš nedostávalo, proto ji hledala venku.

V třiadvaceti se Margaret zamilovala do Petera Townsenda, hrdiny bitvy o Anglii a příslušníka královského letectva RAF. Ten ale nebyl šlechtického původu a byl rozvedený. Ke sňatku proto nemohlo dojít, jelikož královská tradice sňatky s rozvedenými nedovolovala. Margaret by se musela vzdát následnictví i všech svých titulů. Po několika letech se i proto s Peterem rozešla a Margaret veřejně prohlásila, že tak činí ve prospěch své země.

V květnu 1960 se provdala za fotografa Antonyho Armstronga-Jonese, potomka welšského šlechtického rodu. Byla to první královská svatba, kterou vysílala televize.

Antony byl jmenován lordem Snowdonem, hrabětem z Linley. Od té doby Margaret vystupovala jako hraběnka Snowdon. Měli spolu syna a dceru. Manželství ovšem skončilo rozvodem v roce 1978, po osmnácti letech svazku. Poté se už Margaret nikdy nevdala.

Zamlada si ovšem užívala plnými doušky. Až po její smrti vyšly najevo pikantní informace, které se objevily v knize o irském herci Peterovi O´Toolovi. Ten s ní měl vášnivý románek v šedesátých letech minulého století, i když byli oba tehdy zadaní. Margaret byla navíc čerstvou maminkou. Vztah trval deset let, tedy do doby, než se v roce 1978 rozvedla se svým mužem lordem Snowdonem.

Během svého života se nebránila ani alkoholu, cigaretám a drogám. Kokain jí prý nabízel dokonce herec Jack Nicholson. Urozený původ jí zřejmě nebránil v tom, aby si žila po svém. A taky žila. Ignorovala události královské rodiny, stýkala se s bohémskými umělci a ohromovala na každém kroku.

Zemřela v roce 2002 v jednasedmdesáti letech, byla důkazem, že některé rebelské duše nesešněrují ani sebepřísnější královské konvence.

Další osudy princezen si můžete přečíst zde.