Novozélandská premiérka Jacinda Ardern se svou dcerou a manželem

Novozélandská premiérka Jacinda Ardern se svou dcerou a manželem Zdroj: Profimedia.cz

Novozélandská premiérka porodila dceru, doma s ní bude šest týdnů

Jacinda Ardern drží jedno unikátní prvenství – je nejmladší premiérkou na světě. Do svého úřadu nastoupila v sedmatřiceti letech a už po třech měsících oznámila, že je těhotná. Je také druhou premiérkou, která porodila v době svého úřadování. 

Své dvojité role se sympatická premiérka vůbec nezalekla. „Nejsem první žena, která praktikuje multitasking. A nejsem ani první žena, která pracuje a zároveň má miminko,“ řekla premiérka Rádiu New Zealand.

Poslední ženou, která rodila v takto vysoké funkci, byla v roce 1990 pákistánská premiérka Benazir Bhutto. Symbolické je, že dcera Jacindy Ardern přišla na svět v den, kdy by tato významná politička oslavila narozeniny. Zatímco Benazir Bhutto držela své těhotenství v tajnosti a v podstatě ani nebyla na mateřské, Jacinda Ardern se rozhodla být inspirací pro všechny moderní ženy.

Women Power: Jacinda Ardern se v dubnu v Londýně sešla s premiérkou Velké Británie Theresou May
Women Power: Jacinda Ardern se v dubnu v Londýně sešla s premiérkou Velké Británie Theresou May | Zdroj: Profimedia.cz

„Nemám problém s tím, když se mě lidé ptají, jak to budu zvládat, protože stejnou otázku řeší pravděpodobně mnoho žen po celém světě.“ Politička, která proslula svou sympatickou otevřeností, však současně tvrdě hájí právo žen na rozhodnutí, kdy si pořídí rodinu. „Ženy mají právo vybrat si, kdy budou mít děti, a tato skutečnost by neměla mít žádný vliv na jejich pracovní příležitosti.

Dcera o váze 3,31 kg přišla na svět v aucklandské nemocnici v 5.45 středoevropského času. Jacinda se na Instagramu pochlubila nejen fotkou šťastné rodiny, ale představila i svou dulu Libby. Vděčně přitom poznamenala, že po první probděné noci ji Libby zachránila talířem s domácími makarony se sýrem. Dula naopak médiím prozradila, že malá dcerka je velmi hladové miminko, které dalo mamince hned první noc pořádně zabrat.

One of the many special people we have been so grateful for over these past few months, our wonderful midwife Libby. Not only is she incredible at what she does, this morning she made me macaroni and cheese because she heard me mention a wee craving yesterday. Thank you so much for everything Libby!

Příspěvek sdílený Jacinda Ardern (@jacindaardern),Čen 21, 2018 v 8:26 PDT

Premiérku nyní čeká šest týdnů mateřské dovolené, poté ji vystřídá její manžel, televizní moderátor Clark Gayford. O tom, jak bude svou dvojí náročnou roli zvládat, bude bezesporu upřímně informovat na svých sociálních sítích nebo v rozhovorech s médii. Magazínu Next třeba před rokem prozradila, že ji v kariéře neustále provází úzkostný pocit, že udělá chybu. Velká úleva slyšet něco takového z úst vysoce postavené ženy a nyní navíc i matky!