Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Archiv firem

Nejen uměním proti válce: Podpořte Ukrajinu benefičním nákupem

Za deset dní uplynou přesně tři měsíce od vypuknutí války na Ukrajině. A jak předpovídali nejrůznější odborníci, prvotní vlna masivní solidarity už opadla. Nyní záleží na jednotlivcích, jestli s podporou vytrvají. Pokud patříte k těm, kterým někde vzadu v hlavě doutná pocit, že by měli ještě nějak pomoci, máme pro vás pár benefičních tipů z oblasti české módy i kultury.

Během prvních týdnů války na Ukrajině se Češi ukázali jako národ, který umí pomáhat. A dokazují to stále. Dobrovolničí na pražském hlavním nádraží, nosí potřebné věci do nejrůznějších charitativních sbírek a šatníků, sem tam ještě přispívají penězi. Modro-žluté vlajky, minimálně v Praze, zatím z oken a aut také nemizí. Nálada se však zcela pochopitelně mění: prvotní a často spontánní chuť pomáhat nyní střídá sebezáchovný odstup i zcela oprávněný strach, že na nás dopady války také dolehnou – především ekonomicky. I tak si ale možná čas od času říkáte, že by bylo fajn tu počáteční vlnu trochu oživit a ještě nějak přispět. Máme pro vás pár tipů, jak na to.

TIP NA VIDEO: Co nevíte o první dámě Ukrajiny Oleně Zelenské?

Noste na sobě

Litujete, že doma nemáte nějaké tričko, kterým byste dali najevo sounáležitost s napadenou Ukrajinou? Stále ještě si ho můžete koupit, a přispět tak 100 % z ceny na Člověka v tísni. Kolekci triček pro Ukrajinu s názvem Netřeba slov připravil v rámci své Dobro. linie Zoot – k mání je dámský i pánský střih a na výběr buď černá, nebo bílá barva. Obdobně stále ještě koupíte tričko s motivem holubice míru a nápisem Slava Ukraini v obchodě Bohéma, který navíc nedávno otevřel krásnou kamennou prodejnu v Panské ulici v Praze. Jestli se vám zalíbí jiný kousek, což se snadno může stát, můžete za 59 Kč vzít alespoň dobročinnou placku. A do třetice: tričko nebo třeba tašku s legendární hláškou Russian warship, go fuck yourself seženete na e-shopu Paměti národa. Milovníci vtipných ponožek zase mají šanci rozšířit svou sbírku nákupem páru Srdce pro Ukrajinu od značky Fusakle. Pohybujete se kolem Letné? Pak zajděte do oblíbeného knihkupectví Page Five, které pro změnu na podporu Ukrajiny prodává tematické nášivky (100 Kč/ks).

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Archiv firem

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Kupte si knihu

Před dvěma lety vydal spolek 400 ASA krásnou fotografickou publikaci Lost Europe, kde najdete bezmála 150 černobílých dokumentárních snímků z Ukrajiny z období od počátku devadesátých let až do současnosti. Fotografie Karla Cudlína, Jana Dobrovského a Martina Wágnera doplňuje text novinářky Petry Procházkové. Tady je malá ukázka: „Ukrajinu nepochopíte, dokud si ji neosaháte. Dokud nezakousnete hlt horilky nasátý přímo z láhve sádlem a nezavršíte tenhle kulinářský zážitek cibulí. Až tehdy, když obyvatel sytého a nafoukaného pupku planety, co si říká Evropa, rty přisátými k tlustostěnné sklence s místní samohonkou, pronikne i do těch nejtemnějších zákoutí ukrajinského bytí. Až pak uvidí tuhle zemi očima laskavýma tak, že se šeď a zmar změní v poetickou kulisu doplňující exkurzi do starých dobrých časů. Do dob, kdy vše bylo opravdovější. Zemitější a upřímnější. Ale také krutější a nelítostnější.“ Kniha stojí 1400 Kč a celý výtěžek jde na nadaci Post Bellum Paměti národa.

Kniha Lost Europe, 400 ASA, 1400 Kč, www.400asa.org
Kniha Lost Europe, 400 ASA, 1400 Kč, www.400asa.org | Zdroj: Archiv firem

Kupte si obrázek

Ilustrátorka Lenka Benešová, kterou na Twitteru najdete jako @beneslenka, se pustila do malování ptáčků pro Ukrajinu. Jedná se o akvarely o velikosti A5, jeden stojí 1000 Kč a můžete si vybrat, jestli celou částkou přispějete Velvyslanectví Ukrajiny v České republice, Člověku v tísni nebo sbírce Paměti národa. Stačí vyplnit kontaktní formulář na stránkách beneslenka.cz a trochu se obrnit trpělivostí – autorka na sociálních sítích upozornila, že mnoho ptáčků ještě čeká na dokončení. Vybírat můžete z reálně existujících druhů (zájem je ze zjevných důvodů především o sýkoru modřinku), nicméně k dispozici je i ptáček v barvách Ukrajiny, kterého Benešová stvořila ve své hlavě.

Podpořte talentované studenty & děti

Dnešním dnem na pražském Výstavišti vrcholí překrásné cirkusové představení Cesty v režii Cirk La Putyka – tentokrát ovšem v početné sestavě, jelikož na jevišti vystupují i studenti Kyjevské cirkusové školy, kteří v Česku našli azyl. Celkem je to více než padesátka akrobatů, herců, tanečníků a hudebníků. Není divu, že tohle vystoupení bylo rychle vyprodané, nicméně pokud byste ho chtěli zhlédnout v budoucnu, určitě pomůže, když přes Darujme podpoříte na třicet studentů a pedagogů Kyjevské cirkusové školy a jejich rodinných příslušníků.

Divadlo Hybernia pořádá 21. června benefiční koncert Děti Česka dětem Ukrajiny. Cílem je podpořit malé tanečnice a tanečníky, kteří k nám uprchli před válkou, aby mohli nadále pokračovat ve svém uměleckém rozvoji. Na koncertě vystoupí více než dvacet tanečních skupin z různých regionů Čech, diváci se mohou těšit také na vystoupení dětí z Ukrajiny. Akce se uskuteční za podpory Ukrajinského velvyslanectví, Ukrajinské menšiny v ČR a nadačního fondu European Youth Forum. Vstupné je 590 Kč, více na www.hybernia.eu.

Pro Ukrajince v Česku

Znáte Ukrajince, kterým by se hodily důležité informace související s pobytem v Česku, ale i aktuální zpravodajství v rodném jazyce? Web ProUkrainu nabízí obojí a navíc přehledně. K dispozici je tu nejen info pro občany Ukrajiny, kteří uprchli před válkou, ale i kontakty na české občany nabízející pomoc. Co dělat v prvních dnech po příjezdu? Jak se připravit na dlouhodobý pobyt založením zdravotního pojištění? Jak zajistit místo pro děti ve školách. Obsah na web připravují ukrajinští novináři, kteří sami kvůli válce museli ze země odejít.