.

. Zdroj: Profimedia.cz

.
.
.
.
.
19
Fotogalerie

Brooke Shields slaví 55. narozeniny. Jak se dávná dětská hvězda udržuje ve formě?

Herečka Brooke Shields je výjimkou, která potvrzuje pravidlo, že z dětských hvězd vyrůstají nešťastní dospělí. V případě Brooke to totiž neplatí. Ačkoli divoký život a deprese ji provázely také. 

Brooke Shields měla módu a herectví v krvi od narození, přesně těmto profesím se totiž věnovala i její matka Teri. Budoucí hvězda osmdesátek přišla na svět poslední májový den roku 1965, a to přesto, že si její otec, byznysman Frank Shields, těhotenství vůbec nepřál a dokonce Teri zaplatil, aby šla na ukončení. Nakonec se s ní oženil, nicméně manželství se rozpadlo, už když bylo Brooke pět měsíců.

.
. | Zdroj: Profimedia.cz

Na newyorském Upper East Side pak vyrůstala Brooke bez sourozenců, příliš se ale nenudila. Už v raném dětství se na popud ambiciózní matky začala věnovat modelingu a v roce 1980 už na lidi shlížela ze své první titulky Vogue – na které se objevila jako vůbec nejmladší modelka ve čtrnácti letech! Následovala provokativní džínová kampaň pro Calvina Kleina, díky které se ze značky tohoto módního návrháře stal úspěšný byznys a z Brooke slavná modelka.

.
. | Zdroj: Profimedia.cz

Mladičká Brooke byla za podpory své matky-manažerky (a bohužel také alkoholičky) předčasně uvedena do světa dospělých. Kromě módních kampaní se sexuálním podtextem nebo filmu Děvčátko, kde si ve třinácti zahrála dětskou prostitutku, bývala také hostem v legendárním klubu Studiu 54, proslulém těmi nejdivočejšími VIP party. Její kampaň pro Calvina Kleina vyvolala vlnu protestů pro zobrazování nezletilé sexuality (však ji také doprovázel slogan „Víte, co je mezi mnou a mými calvinkami? Nic“), ale žádná velká televizní stanice v USA tomu nevěnovala pozornost, navíc tehdy ve velkém začínalo platit, že sex sells (sex prodává).

.
. | Zdroj: Profimedia.cz

Mimochodem, Brooke Shields o svém soužití s matkou, na jednu stranu hyperprotektivní, na druhou stranu nepochopitelně nezodpovědnou, napsala memoáry There Was a Little Girl. Jejího vlivu se modelka a herečka, kterou nejvíce proslavil film Modrá laguna (1980), dokázala zbavit až v roce 1990, kdy navázala vztah s tenistou Andrem Agassim. Po letech také médiím prozradila, že navzdory všem svodům, kterým v dospívání čelila, přišla o panenství až ve dvaadvaceti letech se spolužákem z Princetonské univerzity.

.
. | Zdroj: Profimedia.cz

V průběhu devadesátek začala filmová kariéra Brooke Shields pomalu vysychat (popularitu si udržovala díky seriálu Správná Suzan nebo třeba díky Cameu v Přátelích), stejně jako její láska s Agassim. Rozvedli se v roce 1999 a už tentýž rok poznala Brooke lásku svého života, televizního scenáristu Chrise Henchyho, se kterým má dvě dcery a tento týden spolu oslavili devatenácté výročí svatby.

.
. | Zdroj: Profimedia.cz

Happyend? Možná! Ale až po překonání vleklé poporodní deprese, se kterou se herečka trápila v roce 2005. Jak přiznala v talk show slavné moderátorce Oprah Winfrey, kromě hormonů v ní tehdy probublalo vše, co do té doby prožila: potrat, stres z umělého oplodnění i smrt otce tři týdny před porodem. Ale také poděděné depresivní sklony po matce.

Z dnešního pohledu je Brooke Shields uznávanou ikonou své doby, která patří i na červený koberec Met Gala. Kromě toho je velkou ochránkyní zvířat a vegankou. A ano, je to sice ageistické klišé, nicméně svou životní stabilitu dnes demonstruje i tím, jak skvěle vypadá. Pokud by vás zajímalo, jak se Brooke udržuje ve formě, mrkněte na její cvičící videa na Instagramu, má jich tam celou řadu.