Řekněte na chvíli práci sbohem

Řekněte na chvíli práci sbohem Zdroj: istock.com

Jak opravdu "vypnout" o Vánocích

Těšíte se, že si odpočinete, nebudete muset ráno brzy vstávat, žádné porady a schůzky. Udělala jste si týden vánočního volna a chcete opravdu vypnout. Jste si jistá, že to zvládnete? Tak se to naučte.

Dovolená je určená k tomu, abychom nasbírali síly, odpočinuli si a do práce se vrátili svěží a nabití energií. Jenže není dne, abychom nezkontrolovali emaily, nezavolali a nepřesvědčili se, zda je vše v pořádku, přijímáte hovory od kolegů a tak trochu vlastně stále pracujete. Vůbec jste se neodpojili. Tak takhle by to nešlo. Bohužel mnoho lidí si neuvědomuje důležitost správného přerušení práce. Nepřijetí dostatečné pracovní doby může mít negativní dopad na duševní zdraví lidí, kteří pracují nepřetržitě, mohou často trpět "vyhořením" a pocity přepracování či depresemi. To znamená vyšší stres a úzkost, což vede k poklesu výkonu a produktivity. Takže letos opravdu vypněte. Máme jednoduché tipy.

Ruce pryč od technologie

Během pracovního týdne je snadné stát se otrokem svého mobilního telefonu nebo počítače a být vždy připraven přijímat nové zprávy, e-maily nebo aktualizace. Zatímco je obvyklé, že přijímáme spousty zpráv od přátel a rodiny, během slavnostního období na pracovní email ani očkem nemrkněte, jste přeci na dovolené.Neberte si telefon vždy a všude, a nedokážete-li to, vypněte si alespoň na dobu dovolené upozornění na příchozí emaily. Uvidíte, za dva dny si ani nevzpomenete.

Opravdu si vychutnejte čas, který strávíte s přáteli a rodinou

Pro mnohé je sváteční období jedinou možností a příležitostí strávit čas s rodinou a přáteli. A to mějte na paměti. Opravdu se zaměřte na lidi, se kterými jste. Buďte v plném proudu a užívejte si skutečnosti, že nepotřebujete řešit pracovní povinnosti a věnujte veškerou energii a čas svým blízkým. Mluvte, plánujte, sněte, sportujte…

Naplánujte si spoustu zábavy

Největší hrozbou pro úplné vypnutí je nuda. Tím, že se ujistíte, že máte něco, na co se každý den můžete těšit, zvyšují se šance, že si své dny volna opravdu užijete. Nebo se věnujte věcem, které už dávno odkládáte, jako je například zkompletování fotek do fotoalb, vymyslet, jak nově přestavět pokoj, roztřídit si šatník

Nespěchejte

V pracovním týdnu jsme zvyklí spěchat, využívat každou minutu, opomíjet přestávky na jídlo a zkrátka se tak nějak neustále honit. Proto se snažte zorganizovat si čas tak, abyste mohli dělat věci bez závodění co dřív, kdo dřív. Nechte se jen unášet časem. Zvolněte krok, slova a užijte si svátky klidu.

Avšak snažit se odpočívat musí obě strany. I váš šéf vám musí poskytnout klid a podporovat zdravou rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem, ale jestliže to prožívá jinak a sám má s vypnutím problém, bude vaše odpoutání se od práce těžší. Pokud neexistují naléhavé důvody, pro které musí být pracovníci kontaktováni během své dovolené, měl by se šéf snažit jít příkladem a zajistit, aby se každý zdržel pracovních e-mailů.

Mnoho lidí pracuje delší dobu ve večerních hodinách nebo přes víkendy a nestačí odpočívat. A proto jsou vánoční svátky tak důležité, aby nám poskytly čas, abychom správně "vypnuli", odpočinuli si, zejména naše hlavy a zahlcené mozky, a vrátili se po Vánocích nabiti a motivováni poprat se s novým rokem.