Všechno pryč

Všechno pryč Zdroj: istock.com

Všechno pryč
2
Fotogalerie

Jak se zbavit věcí teď a navždy. Zatočte s přeplněnou domácností rychle a bez slz

Také se vám zdá, že máte doma víc a víc věcí? Úložné prostory už jsou zaplněny a před vámi Vánoce a výprodeje, kdy zas neodoláte a přinesete domů další a další. Jinak to nepůjde, budete se muset něčeho zbavit. A na dobro! Jenže jak?

V průměrném americkém domě je více než 300 000 věcí. 1 z 10 Američanů si pronajímá offsite úložiště, neboť jeho dům, který se za posledních 50 let ztrojnásobil, je plný. Češi na tom nejsou o moc lépe. Kdekoho slyším, že si stěžuje, že mu doma, ve sklepě, v garáži chybí místo a nemá kam uložit všechny své věci. A když máte děti, problém ukládání věcí roste do obřích rozměrů.

To se hodí

Lidé mají tendenci ponechávat si více věcí, protože věří, že časem budou mít hodnotu a mohou se hodit. To je správné pro ty položky s emocionálními vzpomínkami, ale i tady vyvstává otázka, zda jsou pro majitele opravdu užitečné. Desátý hrníček „Pro Evičku“ darovaný kamarádkami, maminkou a dalšími, má jistou citovou hodnotu, ale nestačily by třeba jen dva? Takových věcí, které se nahromadily, je spousta. Staré DVD, hračky, oblečení, papíry, pohledy, jistý cit k nim chováte, ale bez nich váš život nebude méně hodnotný. Jenže vy nemáte srdce to vyhodit.

Inspirujte se metodou generálního ředitele společnosti Lifehack, Leonem Ho, který v roce 2005 vytvořil způsob, jak si usnadnit život, který perfektně funguje. Jak sám říká, lidi brzdí při hodnocení užitečnosti věci tři postoje. Až moc vyzdvihují potřebnost věci v budoucnu, podceňují místo, které věc zabírá, a ignorují náklady na péči o ni. Typickým příkladem je klasický rotoped. Ať se přihlásí ten, kdo ho doma má a postupem času se z něj stal věšák na oblečení. Proč už dávno není pryč, vždyť zabírá tolik místa? Vaše sny o pravidelném tréninku, hubnutí od nového roku ho stále, už několik let, nechávají stát v chodbě, pracovně či ložnici. Že tak to máte podobně i u ostatních věcí? Při velkém třídění vlastně nic nevyhodíte? Kudy je cesta ven?

Metoda RFASR

Jednoduchá metoda, jejíž název vznikl z počátečních písmen otázek, které si při vyřazování věcí položíte.

Recency - "Kdy byla věc naposledy použita?"

Frequency - "Jak často ji používám?"

Acquisition Cost - „Jak obtížné/nákladné je danou věc sehnat?“

Storage Cost - "Kolik jich mám stejných a kolik místa zabírají?"

Retrieve Cost - „Jak je ta věc stará?“

Položte si tyto otázky a dosaďte do rovnice:

R (Nízká) + F (Nízká) + AC (Nízká) + SC (Vysoká) + RC (Vysoká) = Nestojí za to

Typickým scénářem pro mnohé může být třídění oblečení.

R: "Naposledy jsem to nosila před více než dvěma lety."

F: "Dokonce ani tehdy jsem to moc nenosila."

A: "V příštích pěti minutách si mohu objednat něco podobného online."

S: "Tento a podobné kousky zabírají 3/4 mého šatníku."

R: "Je to tak před dvěma lety, taky ..."

V takovém případě dejte dané věci sbohem. Pokud jste k věci emocionálně připoutaná (např. dárek od někoho, na kom vám záleží), myslete na to, ale zároveň si položte otázku, kdy byla darována a zda-li dosáhla svého primárního cíle. Intenzivně jste šálu nosila, jste v ní s kamarádkou vyfocená, užila jste si ji, věřte, že za dva roky svého působení splnila svůj účel a můžete ji poslat dál. Nebojte, nezmění to váš vztah s kamarádkou. Ona na tom bude určitě podobně.

Ach ty nákupy

Ráda nakupujete, mnohdy zbrkle a následek je další a další věc ve vaší domácnosti. Stejnou rovnici si pokládejte i při nákupu nové. A k ní si přidejte ještě jedno nové pravidlo One in and one out. Pokud se rozhodnete koupit si další novou věc, zbavte se jedné věci z vašeho domu. Pomůžete tím i vašemu volnému času a duševní energii. Jen si vzpomeňte, kolik času vám zabere neustálé uklízení, praní, čištění daných věcí a čím míň jich bude, tím víc času a energie můžete věnovat jinam.