Chůzí k radosti a hezčímu tělu

Chůzí k radosti a hezčímu tělu Zdroj: istock.com

9 úžasných výhod chůze. Projděte se k lepšímu tělu i náladě

Že chůzí nic nezhubnete a nevyrýsujete svaly? Že je to cvičení pro staré dámy? Tak to se rozhodně mýlíte. Chůze s vaším tělem a duší udělá hotové zázraky. Zkuste to rozchodit a uvidíte tu změnu.

Jakmile toužíte zhubnout, a nemáte čas na různé lekce cvičení, tak trochu po všech zváženích vám zbyde jen běh. Vyrazit můžete kdykoliv, kamkoliv, nepotřebujete žádnou přihlášku. Jenže představa, že vaše netrénované tělo má uběhnout nějaké kilometry, ve vás vyvolává mdloby. Což chápeme a nabízíme řešení. Mnohem lepší je začít s tím, co je vám přirozené – s chůzí. Tak trochu se na ni zapomíná a neprávem. Chůze je totiž skvělá pro vaši tělesnou i duševní kondici. Nevěříte?

Tady je 9 výhod chůze, které vás namotivují vykročit ještě dnes.

1. Pomáhá uvolnit se

Jste po celém dni unavená a už se vidíte se sklenkou vína na gauči? Že neuděláte už ani jeden krok? Zkuste se přemoci a použijte chůzi jako aktivní metodu k relaxaci. Můžete uvolnit všechny stresující myšlenky, negativní pocity a zapomenout na frustrující okamžiky. Stačí malá procházka v parku, kdy budete vnímat vše kolem sebe.

2. Cítit se mladě

Vědci zkoumali, jak cvičení může pomoci zlepšit kvalitu a délku našeho života. Sanjay Sharma, profesorka sportovní kardiologie NHS Foundation Stort v Londýně, poukázala na to, že: "Cvičením můžete prodloužit život o tři až sedm let. Je to antidepresivum, zlepšuje kognitivní funkce a jsou i důkazy, že může zpomalit nástup demence." Kdo by si to nepřál. A i chůze je skvělým prostředkem, jak toho dosáhnout.

3. Udržuje nízkou hladinu stresového hormonu

Chůze, na rozdíl od běhu a zvedání závaží, udržuje vaši hladinu stresového hormonu kortizolu nízko. Stresující práce a život v kombinaci s namáhavým cvičením by mohly být důvodem, proč váha neklesá. Ale pozor, neznamená to, že byste měla opustit svůj silový tréninkový plán nebo zavedenou denní rutinu, ale snažte se zahrnout více činností, které stres snižují. A to je právě chůze. Kdy to jen jde, choďte. Vystupte o dvě zastávky dříve a zbytek dojděte. Nechte auto doma a pro drobný nákup dojděte pěšky. Uvidíte, že i za takové malé procházky vám tělo poděkuje.

4. Dělá vás šťastnější

Studie Kalifornské státní univerzity v Long Beach informovala, že chůze během dne vede celkově k lepší náladě. Proč? Protože se při ní vylučují endorfiny (stejně jako při jiných formách cvičení), takže je pro vás také velkým emočním přínosem. Věděla jste, že byste měla udělat až 10 000 kroků denně? Zkuste zjistit, jak jste na tom vy. Stáhněte si aplikaci Pedometr nebo Runastic a mějte své kroky pod kontrolou.

5. Vyžaduje minimální aktivační energii

Stačí vstát a jít! Nemusíte dokonce ani měnit své oblečení nebo boty (pokud na sobě nemáte podpatky). Pokud chcete jít na procházku po silnici či do lesa, je žádoucí svůj oděv i boty přizpůsobit sportovnější variantě. Během dne vyrazte na procházku v práci, místo abyste seděla v zasedací místnosti. Pro oběd si dojděte, je-li hezky, vezměte to přes park, i obědová hodina s procházkou vás nastartuje. A pro ty z vás, které nemají čas ráno zaběhnout do posilovny, stačí obout boty a jít ven.

6. Pomůže vám při snižování hmotnosti

Chůzí můžete spálit přibližně 200–400 kalorií za hodinu v závislosti na vaší aktuální hmotnosti a fitness úrovni. Upravíte-li jídelníček a zapojíte ještě jednu malou sportovní aktivitu, spálených kalorií bude přibývat a kil ubývat.

7. Zlepšuje spánek žen po menopauze

Tyto ženy často poukazují na problémy se spánkem. Studie výzkumného centra Fred Hutchinson Cancer Research Center zjistila, že ženy, které se ráno vydaly na svižnější procházku nebo provedly jinou mírnou aktivitou, jako je například protahování, a to po dobu nejméně 30 minut, přestaly mít problémy se spánkem a usínáním. Navrhněte mamince nebo babičce společné procházky, prospějí vám oběma.

8. Je to skvělý způsob, jak provádět více úkolů

Můžete zavolat kamarádce, bývalé kolegyni z práce, se kterou vám bylo fajn, poslouchat svou oblíbenou hudbu, užít si společný čas s dětmi, se psem, s partnerem a zároveň se pořádně nadopovat vitamínem D!

9. Choďte do kopce

Chcete, aby vám chůze dala ještě víc? Choďte do kopce, nakloňte si na běžecký pás nebo si cestu zkraťte po schodech. Zapojíte celé tělo a posílíte stehna a zadek.

Nevíte, co s chvilkou volna? Jděte se projít!