Práce pro mileniály

Práce pro mileniály Zdroj: istock.com

O jaké práci sní mileniálové? Chtějí být velcí šéfové?

Jiná generace, odlišné hodnoty, specifické sny a přání. Aniž byste si to možná doteď uvědomovali, to, v jakých létech jste se narodili, ve velké míře ovlivňuje vaše myšlení. Na pracovní trh a do šéfovských křesel usedá nová generace mileniálů, která o své práci přemýšlí zcela jinak. 

Mileniálové jsou lidé, kteří se narodili přibližně v letech 1980–1995. Jsou první generací vyrůstající ve světě online technologií a označují se také jako generace Y. Takže i já mohu být tímto mileniálním vzorkem. Co od své práce očekávám? Vím, že budu pracovat dlouho, do věku, o kterém dnes smýšlím jako „těsně nad hrobem“.

Připravuji se na to, že moje kariéra bude ultramaratonským během, takže si musím vybírat oddechové časy. Chvíli pracovat, pár let, a pak cestovat, objevovat, zase chvíli pracovat, pořídit si dítě, získat zkušenosti a zas naskočit do pracovního tempa. Zhruba po pěti letech velkého pracovního nastavení se mi objeví v hlavě myšlenka „chce to pauzu“. S lehkým oddechnutím dnes už vím, že nejsem divná, ale máme to tak všichni, my, svéhlaví mileniálové. Po jaké práci tedy toužíme?

ManpowerGroup provedla v roce 2016 ve spolupráci s konzultační firmou Reputation Leaders kvantitativní globální studii na 19 000 pracujících mileniálů a 1 500 náborových manažerů, v 25 zemích, aby pochopili, jakou práci tito lidé chtějí a jak s nimi jednat.

My mileniálové…

1. Chceme být součástí něčeho většího, podílet se na zlepšení světa.

2. Potřebujeme volnost jak v pohybu, tak hlavně v rozhodování.

3. Toužíme po firemní kultuře, kde vládne přátelské prostředí. Chceme se po práci setkávat.

4. Pracujeme v kariérních vlnách. Více než strmé šplhání po kariérovém žebříčku, potřebujeme pauzy na osobní rozvoj, cestování, plození dětí.

5. Chceme peníze – jistotu – volný čas.

6. Více než být lídrem velké firmy, toužíme po svých vlastních menších podnicích.

7. V hledání práce jsme náročnější, nespokojíme se s každou. Nemáme-li v práci srdce, opouštíme ji.

8. Chceme dobře placené místo, ale musí být pro nás zajímavé.

9. Využíváme alternativní způsoby práce. Nebojíme se práce na volné noze, krátkých angažmá, mít tři práce, kdy jedna pomáhá rozvíjet druhou.

10. Když pracujeme, tak v 73 procentech případů práci dáváme více než 40 hodin týdně, čtvrtina z nás dokonce více než 50 hodin.

11. Ve srovnání se svými rodiči vystřídáme za život více zaměstnání. Nám to nevadí, potřebujeme změny.

12. Chceme se posouvat, ale to nemusí nutně znamenat povýšení. Jsme zvyklí na rychlejší vývoj světa a chceme rozmanitou kariéru, která rychleji postupuje vpřed. Jsme si vědomi toho, že musíme své dovednosti a schopnosti pravidelně zdokonalovat, abychom zůstávali zaměstnatelnými po celý pracovní život.

A já, jako mileniál, nemohu než souhlasit.