Pafos

Pafos Zdroj: istock.com

Omán
Kapverdy
Azory
Kapverdy
Azory
10
Fotogalerie

5 tipů na dovolenou v teple. Leťte hned, je to blízko

Že nejste zrovna zimní tip a moc vám chybí slunce? Oslavte Vánoce s blízkými, ale pak už rychle za teplem. Máme pro vás pět destinací, které jsou blízko. Je tam krásně teplo, samozřejmě moře a nemusíte vyprázdnit peněženku do dna. Objevte skryté poklady prosluněného jihu a pod stromeček si nadělte dovolenou.

Nebudeme vás nudit radami, abyste před zimou prchla do Thajska či na Kanárské ostrovy. Tam se v chladných dnech uchylují davy Evropanů a na přeplněnosti tamních pláží je to dost znát. Podzimní a zimní oblibu těchto dvou destinací potvrzuje i Zbyněk Laisek z firmy Porovnej24.cz, přes kterou si lidé vyhledávají nejlevnější cestovní pojištění. Vybrali jsme vám tedy pět destinací, kde si budete v soukromí užívat klidu a čerpat sluneční energii, která vám vydrží až do jara.

Pokračování 2 / 6

Kapverdy

Kapverdy
Kapverdy | Zdroj: istock.com

Když poletíte směrem na jihozápad, minete Kanárské ostrovy a budete ještě chvíli pokračovat v cestě, dostanete se na Kapverdy, na deset ostrovů věčného léta. Panuje tu celoročně slunečné počasí a i v prosinci se můžete těšit na příjemnou teplotu 26 stupňů. Velkou výhodou je, že tato exotika vám neprovětrá peněženku – zpáteční letenku pořídíte již od 7000 Kč.

Kapverdy
Kapverdy | Zdroj: istock.com

Můžete brázdit vlny oceánu na surfu či motorovém člunu, vyzkoušet kitesurfing či objevovat tajemný podmořský svět. Lákají-li vás jachty a katamarány, není problém mrknout na portál Zindulka.cz, který nabízí více než 1300 lodí ve 25 exotických destinacích. Ty je možné v reálném čase stejně jako letenky či hotely vyhledat a ihned rezervovat a zaplatit. „Když vychytáte výhodnou nabídku, může vás stát den na jachtě i 1500 korun, a to i s kapitánem a všemi službami,“ říká Jiří Zindulka, zakladatel stejnojmenné společnosti.

Kapverdy jsou ideální destinací pro ty z vás, jež láká poznání africké kultury, avšak ve velmi bezpečné podobě.

Pokračování 3 / 6

Azory

Azory
Azory | Zdroj: istock.com

Poklidná atmosféra, zelené hory protkané množstvím vodopádů a šumění Atlantického oceánu. To jsou Azory, ostrovy na konci světa. Když si je najdete na mapě, zobrazí se vám pár kousků pevniny uprostřed obrovské plochy oceánu. Náleží k Portugalsku, ale od Lisabonu jsou vzdáleny neuvěřitelných 1500 km. Ovšem letecky jste tam cobydup a za zpáteční letenku většinou nedáte víc než 9000 Kč.

Azory
Azory | Zdroj: istock.com

Přestože Azory nenabízí tak lákavé klima jako Kapverdy, jejich zimní teploty se pohybují mezi 15 a 18 stupni, což je pořád lepší varianta než chladné Česko. Fantaskní skalní útvary, strmé kopce a romantické vodopády vám vyrazí dech. Ale pobyt na pláži vás možná překvapí vyšší větrností, než na jakou jste zvyklí z evropských letovisek.

Pokračování 4 / 6

Pafos na Kypru

Lákají vás spíše destinace, které jsou doslova „za humny?“ Pak se vydejte na Kypr, který se i v lednu může pochlubit příjemnou teplotou kolem 20 stupňů. Návštěvou tohoto ostrova se vám podaří zažít hned dvě země – ostrov je totiž rozdělen na řeckou a tureckou část, tudíž si můžete do svého seznamu navštívených zemí přidat hned dva zářezy.

Pafos na Kypru
Pafos na Kypru | Zdroj: istock.com

Skrytým pokladem je městečko Pafos, kde se podle legendy zrodila bohyně Afrodita. Pafos vás dostane svou historickou atmosférou a nádhernými plážemi, z nichž nejoblíbenější je Korálová zátoka, vyhledávaná pro svůj zlatavý písek. Na koupání to už nebude, ale i taková slunečná procházka kolem pláže je určitě příjemnější variantou než zatažené počasí v české kotlině.

Pafos
Pafos | Zdroj: istock.com

Dovolenou na Kypru pořídíte ve stylu „hodně muziky za málo peněz“, protože zpáteční letenka začíná na 2500 korunách, přičemž ceny ubytování a služeb jsou mimo sezonu až o třetinu levnější.

Pokračování 5 / 6

Réunion

Chtěli byste se podívat do pořádné exotiky, ale platnost vašeho pasu vypršela? Víme o kraji, který leží daleko za rovníkem, ale přitom patří do Evropské unie! Řeč je o Réunionu, malém ostrově poblíž Madagaskaru. V lednu se tam teplota pohybuje mezi 25 a 27 stupni, a dokonce si tam procvičíte francouzštinu – ostrov totiž náleží Francii.

Reunion
Reunion | Zdroj: istock.com

Jaká jsou hlavní lákadla tohoto málo známého koutu světa? Réunion vypadá, jako byste na malý prostor směstnali Island a Karibik a všechno to proložili africkým pralesem. Najdete tu strmé zelené hory, z jejichž vrcholků prýští divoké vodopády. Písečné pláže s jemným pískem a průzračnou vodou zase připomínají prázdninový ráj, který vídáme na stránkách katalogů.

Reunion
Reunion | Zdroj: istock.com

Réunion zaujme hlavně zastánce aktivní dovolené. Je tu nespočet turistických tras a sjíždějí se sem milovníci kaňoningu z celého světa. A co že to ten kaňoning vlastně je? Jedná se o slaňování strmých svahů či vodopádů.

Cesta na Réunion je sice dražší, cena za zpáteční letenku začíná na 15 000 Kč, ovšem ta originální podívaná určitě stojí za to.

Pokračování 6 / 6

Omán

Omán
Omán | Zdroj: istock.com

Toužíte se na zimu pořádně zahřát a teplota lehce nad dvacet stupňů vám nepřijde dostatečně atraktivní? Vyzkoušejte skutečné teplo arabské pouště. Možná jste už otrávená fotkami z Dubaje, kam jezdí snad všichni – minimálně jednou do roka na Facebooku projíždíte zeď plnou selfíček v pozadí s mrakodrapem ve tvaru plachetnice. Alternativní cestovatelé nyní přicházejí na chuť Ománu, poklidnějšímu a méně turistickému bratrovi Spojených arabských emirátů. Z prosincového či lednového chladu přiletíte přímo do 28 až 30 stupňů a za zpáteční letenku dáte přibližně 12 000 Kč.

Omán
Omán | Zdroj: istock.com

V Ománu vás čeká exotika jako z pohádek tisíce a jedné noci. Můžete se hodiny procházet kolem nádherně zdobených mešit, které vám dají pocit, že jste vstoupila do stroje času a ocitla se o několik století dřív. Bohatě pomalované stěny budov vyprávějí příběhy o časech, kdy byl Omán velmocí a ovládal velkou část Afriky. V horkém dni určitě oceníte možnost koupání v moři, které je lemováno krásnými liduprázdnými plážemi. Přestože cestování do arabských zemí může zavánět nebezpečím, Omán je v tomto případě světlou výjimkou. Tato země se může pochlubit nejen dobrou infrastrukturou a kvalitou služeb, ale rovněž nízkou kriminalitou.